Keď sa povie čakanka, väčšina z nás si predstaví rastlinku s typicky modro-fialovými kvietkami. Ale vedeli ste, že tento kvet má aj svoju „jedlú“ menovkyňu? A práve na tú si dnes posvietime. Čakanka síce nie je v našich končinách úplne bežnou zeleninou, to nás však neodradilo a rozhodli sme sa venovať jej samostatný článok, pretože si to rozhodne zaslúži. Za zmienku stojí aj fakt, že sa nemusíme spoliehať len na jej dovoz, ale pokojne si ju môžeme vypestovať aj samy doma. Nuž a na záver vám prinesieme aj recept na mimoriadne chutný a zdravý čakankový šalát, preto nikam neodchádzajte!
Zaujme ťa: Trápi vás zápcha? Spoľahnite sa na týchto 8 potravín!
Počuli ste už o nej?
Čakanka (lat. Cichorium intybus) ako šalátová zelenina, známa tiež pod názvom cigória, je úplne bežná a obľúbená takmer na celom svete. Napríklad Taliani či Francúzi na ňu nedajú dopustiť. U nás však až taká známa nie je, dokonca si dovolíme tvrdiť, že mnohé z vás o jej existencii doposiaľ ani nepočuli. Čakanka obsahuje vysoký podiel vzácneho inulínu. Prečo vzácneho? Obsahuje ho totiž len minimum potravín – za všetky spomeňme aspoň topinambur alebo artičoky.
Inulín by nás mal rozhodne zaujímať, pretože nielenže výrazne napomáha chudnutiu, ale táto prebiotická vláknina dokáže efektívne regenerovať črevnú flóru. A práve koreň čakanky ho obsahuje naozaj v hojnom množstve.
Čakanka ako synonymum zdravia
Inulín ale nie je to jediné, čím je čakanka pre naše zdravie taká prínosná. Obsahuje zároveň vysoký podiel vlákniny, vitamínu A, fosforu, horčíka a draslíka. Vyššie sme spomenuli možnosť dopestovania si čakanky. Je to naozaj možné, stačí vám na to chladnejšia pivnica. Čakanka je zaujímavá a unikátna vo viacerých smeroch a jedným z nich je práve jej pestovanie a získavanie.
Listy sa oddelia od koreňa a uložia do špeciálnych pestovateľských nádob. Aby sa objavili puky – akási dužina, čakanka na to potrebuje chlad a tmu, deje sa tak preto najmä v zimných mesiacoch. Takže, ak si chcete samy vypestovať zdravú čakanku, na jeseň (okolo októbra) si treba listy, zrezané z koreňa, zasadiť napríklad do vedra alebo debničky, približne do hĺbky 20 cm a uložiť do pivnice. Ani nie po dvoch mesiacoch vás obdarujú bielymi, chrumkavými, no najmä zdravými púčikmi, z ktorých si môžete pripraviť napríklad nižšie uvedený recept. Ide tak snáď o jediný šalát, ktorý máte k dispozícii ako čerstvo vypestovaný aj v zime.
Bude sa ti páčiť: Ako prospieva čakanka nášmu zdraviu?
Čo všetko čakanka – zelenina dokáže?
- detoxikuje organizmus
- chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva aj pred srdcovým infarktom a mozgovou porážkou
- lieči črevné polypy
- posilňuje imunitu
- stimuluje činnosť pečene a žlčníka
- znižuje hladinu cholesterolu
Recept na čakankový šalát
Na prípravu šalátu budete potrebovať (asi 3 porcie):
- 4 čakankové puky
- pomaranč
- ½ avokáda
- ½ pohára kyslej smotany
Postup prípravy:
Čakanku, pomaranč a avokádo pokrájajte na menšie kúsky, pridajte kyslú smotanu a šalát, plný zdravia, je na svete!