Červená reďkovka: Malý (veľký) jarný životabudič a jeho benefity

Červená reďkovka na maslovom chlebíku, v zeleninovom šaláte alebo len tak, práve vytiahnutá zo záhradky. Hoci v poslednej dobe sa ju pokúša zatieniť aj jej väčší biely brat, predsa len na tieto malé červené, málinko štipľavé guličky nedáme dopustiť. A nielenže je sympatická napohľad a chutná, ešte je aj mimoriadne zdravá. Poďme sa teda pozrieť červenej reďkovke pod šupku!

Zaostrené na červenú reďkovku

Reďkovka je typická jarná zelenina. A hoci už bolo vyšľachtených niekoľko druhov reďkovky, my sa dnes zameriame na tú najznámejšiu – červenú. Rozhodne stojí za našu pozornosť, pretože aj keď je malá, má s naším telom práce vyše hlavy: odvodňuje, prečisťuje, podporuje trávenie a vyprázdňovanie a aby toho nebolo málo, ešte nám aj zlepšuje imunitu.

Reďkovka je takisto účinná pri chudnutí, keďže je nízkokalorická. Obsahuje vitamín B a C, no za pozornosť stojí aj jej obsah draslíka, vápnika, horčíka, zinku a fosforu. A keďže apríl je mesiac pečene, spomenúť musíme aj blahodarný vplyv reďkovky práve na tento dôležitý orgán.

Neprehliadni: Vitamíny ukryté v reďkovke

prečo jesť reďkovku

Zdroj: Shutterstock®

Používa sa aj pri liečbe žlčníka, žalúdka a dokonca priedušiek (uvoľňuje hlieny pri kašli). Ale pozor! Červené reďkovky konzumujte s mierou, pretože vo väčšom množstve môžu dráždiť tráviaci systém. Snažte sa teda nepresiahnuť desať hlavičiek červenej reďkovky za týždeň.

Čo ste o reďkovke (možno) nevedeli:

  • Existuje červená, biela, no dokonca aj čierna (vraj najzdravšia), fialová a zlatá reďkovka.
  • Reďkev je jedna z najstarších rastlín, ktoré boli kedy vypestované. Narozdiel od toho, reďkovka, ako ju poznáme dnes, je známa „len“ od 16. storočia.
  • Červenú reďkovku dostávali otroci, pracujúci na egyptských pyramídach, ako odmenu.
  • Konzumovať sa dajú aj mladé listy reďkovky, bohaté na železo.
  • Reďkovka je vhodná len na okamžitú konzumáciu, nedá sa dlhodobo skladovať.
  • Keďže ide o jednu z najkontaminovanejších druhov zeleniny, ak je to možné, siahnite radšej po reďkovke v biokvalite alebo si ju vypestujte samy.
  • Šťava z reďkovky, zmiešaná s medom, je ideálny pomocník v boji s nespavosťou či migrénou.
7 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.04.2018 07:20

Reďkovka rozhodne stojí za pozornosť.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

23.04.2018 12:24

Poznám červenú a bielu a obe zbožňujem..

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

23.04.2018 13:37

Reďkovku zbožňujem už od detstva. Bola to prvá zeleninka, ktorú sme v záhradke dopestovali. Dnes to je už iná doba, pochutnávam si na nej kedykoľvek.

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

23.04.2018 15:23

Tejto zeleninky sa neviem dojesť či už je leto alebo zima.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

23.04.2018 21:15

konzumujem hlavne červenú reďkovku,ta mi najviac chutí.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

23.04.2018 21:44

Redkovka u nás nikdy nechýba.Raz kúpim červenú,potom bielu guľatú a chutí mi aj biela podlhovastá.

Vaše meno:

Dušan Varga

Dušan Varga

31.08.2018 21:51

Čiernu reďkovku môžem odporučiť.Pestujeme si ju doma.Vyborná je postrúhana v uhorkovom šaláte

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE