Univerzálne cesto na pizzu i žemle: Len zo 4 surovín!

cesto na pizzu

Na každé jedlo existuje recept a rôzne jeho varianty a obmeny. Azda každá gazdinka v kuchyni experimentuje a využíva pri varení najrôznejšie suroviny a koreniny. Vďaka tomu vznikajú jedlá s novou chuťou a my objavuje neobjavené a nepoznané. 

Pizzu sme objavili už niekoľko rokov dozadu, ide v podstate o cesto, ktoré je dochutené ďalšími surovinami podľa nášho výberu a upečené v rúre. Chrumkavé okraje, vláčny stred a roztopený syr, ktorý steká po okrajoch. Spravili sme vám chúťky? Tak si spravte pizzu, rožky, škoricové hniezda alebo žemle z tohto univerzálneho cesta, na ktoré potrebujete len 4 suroviny.

Univerzálne cesto na slano aj na sladko

Univerzálne cesto môžeš ľahko prispôsobiť podľa toho, či pripravuješ slaný alebo sladký variant. Do slaného pečiva môžeš pridať sušené bylinky ako oregano, bazalku či tymian, trošku cesnakového prášku alebo nastrúhaný syr. 

Pre sladké pečivo zas pokojne primiešaj do cesta lyžicu medu, škoricu, vanilkový cukor alebo strúhanú citrónovú kôru. Aj malá zmena dokáže cesto krásne ozvláštniť a vytvoriť nový chuťový zážitok.

recept na univerzálne cesto
Shutterstock®

Univerzálne cesto na pizzu i pečivo

Ak ste dostali chuť na čerstvé pečivo, no nechce sa vám ísť do obchodu, tak len otvorte chladničku a potravinovú skriňu a pozrite, či máte v zásobe ingrediencie, z ktorých si pripravíte domáce univerzálne cesto na čokoľvek.

Ingrediencie na univerzálne cesto:

  • 1 diel gréckeho jogurtu
  • 1 diel múky
  • soľ
  • sóda bikarbóna

Postup prípravy univerzálneho cesta

V miske zmiešajte 1 diel gréckeho bieleho jogurtu a 1 diel múky. Pridajte trochu soli a sódy bikarbóny. Pokiaľ sa jedná o množstvo sódy i soli, tak napríklad na 4 šálky múky pridajte 2 lyžice sódy a 1 lyžičku soli. 

Všetky suroviny premiešajte a následne vyklopte na múkou posypanú pracovnú dosku. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke alebo, ak nemá hladkú konzistenciu, tak postupne prisypávajte ďalšiu múku. Cesto hneťte dovtedy, kým nebude hladké a kým sa neprestane lepiť na ruky.

Výhodou cesta je to, že vďaka gréckemu jogurtu obsahuje menej tuku a kalórií ako bežné kysnuté cesto.

Ako využiť univerzálne cesto:

1. Pizza z cesta

Ak si z tohto cesta chcete spraviť pizzu, tak cesto vyvaľkajte buď do kruhu alebo do obdĺžnika, potrite paradajkovým pyré alebo kečupom, posypte vybranými ingredienciami a dajte piecť. Pizzu pečte na 200 °C približne 20 minút.

2. Pečivo z cesta

Z cesta si môžete upiecť žemle, rožky alebo čokoľvek iné. Cesto si vyvaľkajte a vykrojte z neho požadovaný tvar. Ak si chcete spraviť žemle, tak z cesta spravte menšie bochníčky. Tie dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte soľou, sezamom či ľanovými semienkami

Ak máte radi mak, tak ich môžete posýpať aj ním alebo chia semienkami. Žemle pečte pri teplote 190 °C asi 20 minút. Na záver rúru nastavte na 230 °C a žemle pečte ešte 5 minút.

domáce cesto na pizzu
Shutterstock®

3. Škoricové hniezda alebo sladké pečivo

Ak máte chuť na niečo sladké, aj z tohto jednoduchého cesta si dokážete vykúzliť voňavé škoricové hniezda či iné sladké pečivo. Cesto rozvaľkajte na tenší plát, potrite zmesou zmäknutého masla, trstinového cukru a škorice, zrolujte ako roládu a nakrájajte na menšie kúsky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne pritlačte a nechajte ešte 10 – 15 minút podkysnúť.

Pečte pri teplote 180 °C približne 20 – 25 minút, kým budú krásne zlatisté. Po dopečení ich môžete ozdobiť jednoduchou polevou z práškového cukru a kvapky mlieka alebo tvarohovou polevou, ktorá dodá vláčnosť. Sladké hniezda z tohto cesta sú rýchle, mäkké a neodolateľne voňajú po škorici – ideálne ako dezert ku káve alebo raňajkové pokušenie.

Skladovanie a príprava do zásoby

Cesto si môžete pripraviť aj vopred a uskladniť podľa potreby. V chladničke vydrží zabalené v potravinovej fólii 2 až 3 dni, takže ho môžete spracovať kedykoľvek počas týždňa. Ak si ho pripravíte do zásoby, pokojne ho zamrazte – ideálne rozdelené na porcie. 

Pred pečením ho nechajte pomaly rozmraziť v chladničke alebo pri izbovej teplote a ďalej pracujte ako s čerstvým cestom. Takto budete mať vždy po ruke základ na rýchlu pizzu, čerstvé rožky či sladké hniezda.

Vhodné múky a ich kombinovanie

Toto univerzálne cesto funguje nielen s hladkou pšeničnou múkou, ale výborne sa osvedčí aj v kombinácii so špaldovou, grahamovou či celozrnnou múkou

Stačí dodržať základný pomer s jogurtom a pri hustejších múkach prípadne upraviť hydratáciu. Takéto variácie sú nielen chutnejšie, ale aj výživnejšie. Cesto z ražnej alebo špaldovej múky má napríklad zemitú chuť a vyšší obsah vlákniny.

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

24.06.2020 16:57

Super inšpirácia ,vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

09.06.2020 08:22

mám rada univerzálne cesta

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

08.06.2020 18:29

neznášam tieto šálkové recepty, má sa to uvádzať pekne všetko v gramoch

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

08.06.2020 16:56

Zaujímavý recept .. Určite vyskúšam .. Zmena je život. Ja robím cesto na pizzu : 500 g múky,10 g droždia , lyžička soli , voda, PL oliv.olej ..

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

08.06.2020 09:37

ja som už vyskúšala upiecť žemle z dvoch druhov cesta, ale s kvasnicami, tak vyskúšam aj túto variantu bez kvasníc

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.