Univerzálne cesto na pizzu i žemle: Len zo 4 surovín!

Na každé jedlo existuje recept a rôzne jeho varianty a obmeny. Azda každá gazdinka v kuchyni experimentuje a využíva pri varení najrôznejšie suroviny a koreniny. Vďaka tomu vznikajú jedlá s novou chuťou a my objavuje neobjavené a nepoznané. Pizzu sme objavili už niekoľko rokov dozadu, ide v podstate o cesto, ktoré je dochutené ďalšími surovinami podľa nášho výberu a upečené v rúre. Chrumkavé okraje, vláčny stred a roztopený syr, ktorý steká po okrajoch. Spravili sme vám chúťky? Tak si spravte pizzu, rožky, škoricové hniezda alebo žemle z tohto univerzálneho cesta, na ktoré potrebujete len 4 suroviny.

Odporúčame: RECEPT: Grilované špízy s netradičným dressingom

recept na univerzálne cesto

Zdroj: Shutterstock®

Univerzálne cesto na pizzu i pečivo

Ak ste dostali chuť na čerstvé pečivo, no nechce sa vám ísť do obchodu, tak len otvorte chladničku a potravinovú skriňu a pozrite, či máte v zásobe ingrediencie, z ktorých si pripravíte domáce univerzálne cesto na čokoľvek.

V miske zmiešajte 1 diel gréckeho bieleho jogurtu a 1 diel múky. Pridajte trochu soli a sódy bikarbóny. Pokiaľ sa jedná o množstvo sódy i soli, tak napríklad na 4 šálky múky pridajte 2 lyžice sódy a 1 lyžičku soli. Všetky suroviny premiešajte a následne vyklopte na múkou posypanú pracovnú dosku. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke alebo, ak nemá hladkú konzistenciu, tak postupne prisypávajte ďalšiu múku. Cesto hneťte dovtedy, kým nebude hladké a kým sa neprestane lepiť na ruky.

Výhodou cesta je to, že vďaka gréckemu jogurtu obsahuje menej tuku a kalórií ako bežné kysnuté cesto.

domáce cesto na pizzu

Zdroj: Shutterstock®

Pizza z cesta

Ak si z tohto cesta chcete spraviť pizzu, tak cesto vyvaľkajte buď do kruhu alebo do obdĺžnika, potrite paradajkovým pyré alebo kečupom, posypte vybranými ingredienciami a dajte piecť. Pizzu pečte na 200 °C približne 20 minút.

Pečivo z cesta

Z cesta si môžete upiecť žemle, rožky alebo čokoľvek iné. Cesto si vyvaľkajte a vykrojte z neho požadovaný tvar. Ak si chcete spraviť žemle, tak z cesta spravte menšie bochníčky. Tie dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte soľou, sezamom či ľanovými semienkami. Ak máte radi mak, tak ich môžete posýpať aj ním alebo chia semienkami. Žemle pečte pri teplote 190 °C asi 20 minút. Na záver rúru nastavte na 230 °C a žemle pečte ešte 5 minút.

Zaujme ťa: RECEPT: Najlepšie palacinky 3:2:1, ktoré sa nelepia a vždy vyjdú

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

08.06.2020 09:37

ja som už vyskúšala upiecť žemle z dvoch druhov cesta, ale s kvasnicami, tak vyskúšam aj túto variantu bez kvasníc

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

08.06.2020 16:56

Zaujímavý recept .. Určite vyskúšam .. Zmena je život. Ja robím cesto na pizzu : 500 g múky,10 g droždia , lyžička soli , voda, PL oliv.olej ..

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

08.06.2020 18:29

neznášam tieto šálkové recepty, má sa to uvádzať pekne všetko v gramoch

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

09.06.2020 08:22

mám rada univerzálne cesta

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

24.06.2020 16:57

Super inšpirácia ,vyskúšam.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.