Na každé jedlo existuje recept a rôzne jeho varianty a obmeny. Azda každá gazdinka v kuchyni experimentuje a využíva pri varení najrôznejšie suroviny a koreniny. Vďaka tomu vznikajú jedlá s novou chuťou a my objavuje neobjavené a nepoznané. Pizzu sme objavili už niekoľko rokov dozadu, ide v podstate o cesto, ktoré je dochutené ďalšími surovinami podľa nášho výberu a upečené v rúre. Chrumkavé okraje, vláčny stred a roztopený syr, ktorý steká po okrajoch. Spravili sme vám chúťky? Tak si spravte pizzu, rožky, škoricové hniezda alebo žemle z tohto univerzálneho cesta, na ktoré potrebujete len 4 suroviny.
Odporúčame: RECEPT: Grilované špízy s netradičným dressingom
Univerzálne cesto na pizzu i pečivo
Ak ste dostali chuť na čerstvé pečivo, no nechce sa vám ísť do obchodu, tak len otvorte chladničku a potravinovú skriňu a pozrite, či máte v zásobe ingrediencie, z ktorých si pripravíte domáce univerzálne cesto na čokoľvek.
V miske zmiešajte 1 diel gréckeho bieleho jogurtu a 1 diel múky. Pridajte trochu soli a sódy bikarbóny. Pokiaľ sa jedná o množstvo sódy i soli, tak napríklad na 4 šálky múky pridajte 2 lyžice sódy a 1 lyžičku soli. Všetky suroviny premiešajte a následne vyklopte na múkou posypanú pracovnú dosku. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke alebo, ak nemá hladkú konzistenciu, tak postupne prisypávajte ďalšiu múku. Cesto hneťte dovtedy, kým nebude hladké a kým sa neprestane lepiť na ruky.
Výhodou cesta je to, že vďaka gréckemu jogurtu obsahuje menej tuku a kalórií ako bežné kysnuté cesto.
Pizza z cesta
Ak si z tohto cesta chcete spraviť pizzu, tak cesto vyvaľkajte buď do kruhu alebo do obdĺžnika, potrite paradajkovým pyré alebo kečupom, posypte vybranými ingredienciami a dajte piecť. Pizzu pečte na 200 °C približne 20 minút.
Pečivo z cesta
Z cesta si môžete upiecť žemle, rožky alebo čokoľvek iné. Cesto si vyvaľkajte a vykrojte z neho požadovaný tvar. Ak si chcete spraviť žemle, tak z cesta spravte menšie bochníčky. Tie dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte soľou, sezamom či ľanovými semienkami. Ak máte radi mak, tak ich môžete posýpať aj ním alebo chia semienkami. Žemle pečte pri teplote 190 °C asi 20 minút. Na záver rúru nastavte na 230 °C a žemle pečte ešte 5 minút.
Zaujme ťa: RECEPT: Najlepšie palacinky 3:2:1, ktoré sa nelepia a vždy vyjdú