Študentka roky trpela šikanou kvôli vzhľadu: TAKTO zatočila s nepríjemnou kožnou chorobou

kožné ochorenie vitiligo

Ochorenia, ktoré primárne ovplyvňujú náš vzhľad, môžu mať značný psychologický dopad, hoci nemusia byť závažné pre naše fyzické zdravie. Výrazné zmeny vzhľadu môžu viesť k zníženiu sebavedomia, sociálnej izolácii a dokonca k depresiám. Títo jedinci sa môžu cítiť trápne alebo sa snažiť skrývať svoje postihnutie, čo môže viesť k úzkosti a obmedzeniu sociálnych interakcií.

Vitiligo je typickým príkladom ochorenia, ktoré, aj keď neohrozuje život ani fyzické zdravie, môže výrazne ovplyvniť psychickú pohodu človeka. Stratou pigmentu a vznikom bielych škvŕn na koži sa môžu postihnutí cítiť odlišní a neprijatí spoločnosťou. Tento pocit odcudzenia môže byť umocnený nepochopením alebo nedostatkom informácií o vitiligu v širšej verejnosti. Preto je dôležité zvyšovať povedomie o týchto ochoreniach a poskytovať podporu a zdroje pre postihnutých, aby sa zlepšila ich kvalita života a psychická pohoda.

Študentka Ashley Soto už od detstva trpela šikanou od spolužiakov kvôli kožnému ochoreniu vitiligo. Po rokoch sa však rozhodla skoncovať so sebaľútosťou a kreatívne sa popasovala s nepríjemnou chorobou. Rozhodla sa zo svojho tela urobiť „umeleckú mapu“. Teraz svojím príbehom inšpiruje tisícky ľudí po celom svete, ktorí si prechádzajú rovnakým ochorením.

Našla stratenú sebadôveru

Vitiligo je kožná choroba, pri ktorej pacienti trpia stratou pigmentu, ktorá sa prejavuje bielymi škvrnami na tele. Toto ochorenie pokrýva až 75-percent Ashleynho tela.

Kvôli spýtavým pohľadom a neustálej šikane nosila rodáčka z Floridy dlhé roky len oblečenie s dlhým rukávom. Keď však dovŕšila dvadsiate prvé narodeniny rozhodla  sa skoncovať s plačom a začala milovať svoje telo. 

 Bude vás zaujímať: Prečo je soľ Epsom všeliekom?

ochorenie vitiligo
instagram.com/radiantbambi

Telo ako umelecké dielo

Po rokoch utrpenia začala svoje škvrny obťahovať čiernou farbou a prišla na to, že i ona sa môže cítiť krásna. „Nikdy som si neuvedomila, že moje vitiligo je vskutku krásne, pokiaľ som ho nežala zvýrazňovať,“  hovorí 21-ročná študentka. „Naučila som sa prijať samú seba takú aká som.“ 

Odporúčame: Prirodzené líčenie ako trend tohto leta: Konečne niečo pre každú z nás!

čo je vitiligo
instagram.com/radiantbambi

Chce inšpirovať druhých

Ashley plánuje pokračovať s umeleckou činnosťou n a jej tele, ale zároveň chce šíriť svoj príbeh  čo najďalej. „Budem pokračovať s mojimi umeleckými pokusmi. Avšak okrem toho chcem inšpirovať čo najviac mladých ľudí, ktorí trpia tým istým ochorením ako ja. Dôležité je, aby sa za seba v žiadnom prípade nehanbili, pretože sú krásni,“ uzavrela.

Prečítajte si tiež: Vytláčate mužovi akné? Prezradí to o vašom vzťahu šokujúce veci...

kožné ochorenie
instagram.com/radiantbambi

Čo je vitiligo a prečo vzniká?

Vitiligo je chronické kožné ochorenie, ktoré sa vyznačuje stratou pigmentu v koži. Výsledkom je vznik bielych škvŕn na rôznych častiach tela. Tento stav nastáva, keď melanocyty, bunky zodpovedné za tvorbu melanínu (pigmentu, ktorý dáva koži, vlasom a očiam ich farbu), sú zničené alebo prestanú fungovať. Vitiligo môže postihnúť ktorúkoľvek časť tela, vrátane kože, vlasov a dokonca aj vnútornej časti úst.

Príčiny vitiliga:

  • Autoimunitné ochorenie: Najčastejšie sa predpokladá, že vitiligo je autoimunitné ochorenie. To znamená, že imunitný systém omylom napáda a ničí melanocyty.
  • Genetika: Vitiligo môže byť dedičné. Asi 20-30% ľudí s vitiligom má blízkeho príbuzného s týmto ochorením.
  • Spúšťacie faktory: U niektorých ľudí môže byť vitiligo vyvolané určitými udalosťami, ako sú napríklad kožné poškodenie (napr. popáleniny alebo porezania), stres, alebo vystavenie určitým chemikáliám.
  • Oxidačný stres: Niektoré štúdie naznačujú, že oxidačný stres v koži môže prispieť k zničeniu melanocytov.
  • Neurochemické faktory: Teória, že neurochemické faktory (chemikálie uvoľňované nervovými zakončeniami v koži) môžu prispieť k zničeniu melanocytov, bola tiež skúmaná.

Hoci vitiligo nie je život ohrozujúce ani priamo bolestivé, môže mať výrazný psychologický a emocionálny dopad na postihnuté osoby, najmä kvôli viditeľným zmenám vzhľadu. Liečba vitiliga môže zahŕňať topické krémy, fototerapiu, chirurgické zákroky alebo kamuflážne techniky, ktoré pomáhajú zlepšiť vzhľad pokožky.

Článok aktualizovaný 24.6.2024

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/radiantbambi

Aktualizovaný článok: 24.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.03.2017 07:53

dospela a určite nadobudla sebavedomie

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

16.03.2017 08:07

Jej nápad vyzerá zaujímavo, možno sa niekto inšpiruje.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

16.03.2017 09:54

vynašla sa dievčina..... nič iné k tomu netreba, iba fantáziu a kreativitu.....páči sa mi to veľmi....chodiaca MAPA

Vaše meno:

Dana Hajzušová

Dana Hajzušová

16.03.2017 12:52

vymyslela to dokonale, vidno že už dospela

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

16.03.2017 14:53

Tak to je obdivuhodné.

Vaše meno:

tofica

tofica

16.03.2017 16:06

Každý je svojim spôsobom krásny.. Ja mám tiež veľa nedostatkov, hanbím sa, neviem ako to urobiť, aby som netrpela menejcennosťou..??!! Môžu za to ľudia, a hlavne tie herečky,čo si myslia,že sú najkrajšie na svete a opovrhujú tými ,čo majú nejakú chybu ..

Vaše meno:

Andrejka Smutňáková

Andrejka Smutňáková

19.04.2017 18:09

krásny nápad

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.