Antinutrienty: Aké potraviny ich obsahujú a prečo ich treba jesť s mierou!

Antinutrienty v potravinách

Jedzte orechy, semiačka, zeleninu a ovocie, pretože sú veľmi zdravé. Jedny sú bohaté na dobré tuky, iné na vitamíny a minerály. No napadlo vás už niekedy, prečo aj napriek ich obrovskému prospechu pre zdravie, dodávajú odborníci pri ich konzumácii aj vety typu: Dajte si iba zopár alebo za hrsť bude stačiť? 

Zrejme sa mnohí pýtate, odkiaľ toto odporúčanie prišlo? Prečo vlastne máme jesť len obmedzené množstvá týchto potravín, keď sú také zdravé? Odpoveďou na všetky tieto otázky sú antinutrienty.

Reklama

Čo sú vlastne tie antinutrienty?

Antinutrienty sú látky, prirodzene vyskytujúce sa v rastlinách, ktoré im slúžia na ochranu. Totižto pôsobia tak trochu ako jedy. Ak si z nich odhryzne nejaký menší tvor, nabudúce si ich konzumáciu určite dvakrát premyslí. 

V prípade ľudí, nie sú dôsledky ich konzumácie ľahko pozorovateľné, no s určitosťou vieme, že nám zabraňujú vyťažiť zo stravy maximum. Konkrétne ide o znížené využitie vitamínov, minerálov, bielkovín a ďalších prospešných látok z práve konzumovanej stravy.

Druhy antinutrientov

Prirodzené antinutrienty sa delia na štyri hlavné skupiny: oxaláty, mykotoxíny, fytáty a lektíny. Každá z týchto látok má odlišné účinky na naše telo, ktoré môžu ovplyvniť vstrebávanie živín a celkovú výživovú hodnotu potravín.

Oxaláty

Tiež známe aj ako šťavely sa nachádzajú v strukovinách, keli, špenáte, cvikle čiernom korení, čokoláde, maku a v mnohých orechoch a v bobuľovitom ovocí. V tele sa dokážu naviazať na vápnik, s ktorým vytvárajú drobné kryštáliky. 

Tieto kryštáliky sa môžu dostať do celého tela, kde následne vo svaloch spôsobujú bolesti. Dokonca v prípade, ak sa dostanú do obličiek, dokážu spôsobiť obličkové kamene. Sú tiež častou príčinou nevoľností a pocitu pálenia v ústach, ušiach a očiach. Ich množstvo v potravinách môžeme znížiť varením alebo namáčaním v kyslých nálevoch (ocot, citrónová šťava).

Antinutrienty v strukovinách
Shutterstock®

Mykotoxíny

Sú to toxíny, ktoré vylučujú plesne nachádzajúce sa v potravinách. Pretože sú neviditelné, je ťažké zamedziť ich príjmu a preto ich väčšina ľudí aj bežne prijíma vo svojej strave. Je veľmi dôležité eliminovať ich, pretože čím viac ich prijmeme, tým väčší dopad majú na naše zdravie. Vo väčšom množstve môžu mať neblahé účinky dokonca aj na naše kognitívne schopnosti.

Reklama

Fytáty

Dokážu sa viazať na minerály, čím vlastne znižujú konzumentovi ich využiteľnosť z potravy. Vo väčšom množstve sa nachádzajú v semenách, obilninách a orechoch. Na fytátoch je zaujímavé, že pôsobia aj ako antioxidant, takže okrem negatívnych účinkov, majú aj nejaké pozitívne. 

Celkovo sa im je takmer nemožné vyhnúť, ale zníženie ich množstva v strave nám môže jedine pomôcť. U fytátov je ich eliminácia zložitejšie, pretože ani varenie a ani namočenie do niečoho kyslého nemusí úplne pomôcť.

Lektíny

Sú bielkoviny a poznáme z nich tisícky typov. Niektoré sú toxické iné nie. Tie toxické môžu napádať tenké črevo a kĺby. Vo veľkom ich môžeme nájsť v niektorých obilninách, orechoch, strukovinách. Môžu spôsobovať migrény, kožné problémy a boľavé kĺby. Našťastie vieme veľké množstvo lektínov eliminovať vhodnou tepelnou úpravou.

Ako eliminovať antinutrienty v strave

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako eliminovať antinutrienty v strave, je namáčanie a klíčenie. Namočením strukovín, orechov alebo semien vo vode na niekoľko hodín alebo cez noc sa znižuje množstvo fytátov a lektínov, ktoré môžu obmedzovať vstrebávanie minerálov. Klíčenie semien a strukovín je ďalšou účinnou metódou, ktorá znižuje obsah antinutrientov a zároveň zvyšuje dostupnosť živín, ako sú bielkoviny a vitamíny.

Okrem toho, vhodná tepelná úprava potravín, ako je varenie, pečenie alebo dusenie, dokáže eliminovať väčšinu antinutrientov. Zatiaľ čo niektoré z nich sa ľahko rozpúšťajú vo vode, iné sa stávajú menej škodlivými po tepelnom spracovaní. Napríklad fytáty, ktoré sa nachádzajú v strukovinách, sa dajú znížiť aj po varení, čo zvyšuje biodostupnosť minerálov, ako je železo alebo vápnik.

škodlivosť orechov
Shutterstock®

Alternatívy pre tých, ktorí majú problémy s antinutrientmi

Pre ľudí, ktorí majú problémy s vysokým obsahom antinutrientov v strave, sú skvelou alternatívou potraviny, ktoré prirodzene obsahujú menej týchto látok. Napríklad quinoa a amarant sú vynikajúce bezlepkové obilniny, ktoré majú nižší obsah fytátov ako tradičné obilniny, ako pšenica alebo ryža. Tieto obilniny sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a minerály, čo ich robí skvelými alternatívami pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem antinutrientov.

Ďalšou možnosťou sú rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré neobsahujú antinutrienty v takých vysokých koncentráciách ako obilniny alebo strukoviny. Zelenina ako brokolica, špenát alebo kale, hoci obsahujú oxaláty, ich množstvo je nízke v porovnaní s inými potravinami, a preto môžu byť zahrnuté do stravy bez väčších obáv. Tieto potraviny sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, čo z nich robí výživné doplnky stravy.

Zdravé snacky s minimálnym obsahom antinutrientov

Pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť antinutrientom, sú ideálne snacky z čerstvého ovocia, ako sú jablká, hrušky alebo bobuľovité ovocie. Tieto potraviny obsahujú minimum antinutrientov a zároveň sú bohaté na vlákninu, vitamíny a antioxidanty. Ich konzumácia je skvelým spôsobom, ako si doplniť energiu bez negatívnych účinkov antinutrientov.

Ďalším skvelým snackom sú jogurty alebo kefíry, ktoré obsahujú probiotické kultúry, ktoré podporujú trávenie a zlepšujú vstrebávanie živín. Tieto potraviny sú nielen bohaté na probiotiká, ale aj na vápnik a bielkoviny, pričom obsahujú minimum antinutrientov. Ak sa rozhodnete pre nesladené varianty, získate zdravú a výživnú pochúťku bez zbytočných pridaných cukrov.

Nakoniec môžete vyskúšať aj semienka chia, slnečnicové alebo tekvicové semienka, ktoré sa dajú konzumovať v malých množstvách a poskytujú množstvo prospešných látok, ako sú omega-3 mastné kyseliny, vláknina a minerály. Tieto semienka sa dajú jednoducho pridať do smoothies, jogurtov alebo jednoducho ako snack.

Reklama

Správna výživa pre optimálne zdravie

Antinutrienty sú nevyhnutnou súčasťou našich potravín, no správnym prístupom k príprave a kombinácii jedál môžeme ich negatívny vplyv minimalizovať. Je dôležité nezabúdať na rôznorodosť stravy a používať techniky, ako je namáčanie, klíčenie a vhodná tepelná úprava, ktoré nám pomôžu získať maximum živín z potravín. Vzdelávanie sa o tom, ako eliminovať antinutrienty a ako prispôsobiť svoju stravu individuálnym potrebám, môže viesť k lepšiemu zdraví a energetickej rovnováhe.

Nezabudnite, že aj keď antinutrienty predstavujú určité výzvy, zdravá, vyvážená strava, ktorá zahŕňa širokú škálu potravín, zabezpečí optimálny prísun živín. Vďaka týmto informáciám sa môžete rozhodnúť pre lepšie a informovanejšie stravovacie návyky, ktoré podporia vaše celkové zdravie a pohodu.

Anketa: Počuli ste už niekedy predtým o antinutrientoch?

Odpovedalo 122 ľudí

18%
31%
51%

Aktualizovaný článok: 11.12.2025

5/5 - 6 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

14 komentárov

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

30.12.2017 17:19

nikdy som o tom nepečul zaujímavé

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

12.12.2017 08:06

Mám rada oriešky, ale to asi každý :), niekedy zjem viac, inokedy menej, ak sú po ruke neviete prestať ...

Vaše meno:

Martina Kovačičová

Martina Kovačičová

11.12.2017 18:59

hmmm

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

11.12.2017 17:45

Aj ja som počula že by sa malo každý deň za hrsť orechov

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.12.2017 17:26

radi zobkáme, radšej oriešky ako sušené ovocie

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

11.12.2017 15:54

orechy, semiačka zbožňujem...zdravá alternatíva na mlsanie

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

11.12.2017 14:39

Antinutrienty ?? Fúha , prvýkrát to počujem .. Orechy milujem , tak dúfam ,že ich nejem priveľa ..!!

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

11.12.2017 14:07

Najradšej máme domáce vlašské oriešky, tam aspoň viem či ich nenapadla pleseň. No teraz sa musím s orieškami krotiť, vytrhli mi nedávno zub :D

Vaše meno:

Stella Brezinová

Stella Brezinová

11.12.2017 11:57

No pre dobrú činnosť tráviacieho ústrojenstva treba to jesť s mierou.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.12.2017 09:35

my milujeme susene ovocie a oriesky a bohuzial ich jeme viac ako by sme mali, ale uz zacinam aj doma vyrbat, tu som nasla recept na perfektne susene hrusky a cviklu.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.12.2017 08:53

všetky oriešky mám rada, najradšej pistácie, ale tá kvalita je niekedy strašná, príde mi to ako keby nám sem vozili to čo už nikto nechce..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 08:25

v miske na stole máme stále nejaké oriešky a tekvicové jadierka, keď prídu deti, ihneď si berú misky na odpad, už sú naučené namiesto sladkostí papkať radšej toto

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.12.2017 08:02

zaujímavý pohľad na oriešky a semiačka... doma ich radi "zobkáme" ale v rozumnej miere

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

11.12.2017 07:16

Mykotoxíny pred Vianocami - to je veľmi pravdepodobné. Skúpime sušeného ovocia, orechov na kilá. Ale niekedy po otvorení balíčka je to smutný pohľad. Tuším pri kontrole to v obchodoch aj našli v dosť veľkom množstve.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE