Rakytník rešetliakový (Hipphophae rhamnoides) je liečivá rastlina, ktorá sa už pomerne dlho používa v bylinkárstve. Čo však dokážu oceniť všetci, tak je napríklad rakytníkový džem, koláč alebo práve rakytníkový sirup, ktorý si môžete doma pripraviť aj vy. Aj napriek tomu, že ide „len“ o malé oranžové bobule, obsahujú výživný kokteil aktívnych látok, ktoré naše telo a zdravie dokáže oceniť.
Rakytník dozrieva práve na jeseň, takže je ideálne obdobie na jeho zber. Ten však nie je úplne jednoduchý, nakoľko rakytník je posiaty tŕňmi. Na jeho zber sa teda musíte vybaviť ochrannými okuliarmi i rukavicami. Odborníci však odporúčajú počkať na prvé mrazy, kedy stačí kríkmi jednoducho zatriasť a rakytníkové bobule samé opadnú. Nie každý však túto metódu odporúča, pretože bobule rakytníka môžu pôsobením mrazu stratiť niektoré účinné látky. Preto sa najčastejšie odporúča odpíliť menšie konáriky posiate rakytníkovými bobuľami a tie vložiť do chladničky na pár hodín. Bobule tak samé odpadnú.
Čo z rakytníka robí superpotravinu?
Tieto drobné oranžové bobule, ktoré sú menšie ako čučoriedka, obsahujú až 12-krát viac vitamínu C ako pomaranče. Vďaka vysokému množstvu bielkovín, vlákniny, antioxidantov, vitamínov a minerálov patria bobule rakytníka medzi superpotraviny, ktorým sa netreba vyhýbať. Rakytník je považovaný za jednu z najvýživnejších potravín bohatých na vitamíny. Jeho účinky možno pozorovať pri podpore zdravia a imunity, no odporúča sa používať ho aj zvonku – na ošetrenie pokožky.
V bylinnej medicíne sa rakytník používa na stimuláciu tráviaceho systému, zlepšenie zdravia srdca a pečene, na liečbu kožných ochorení a predovšetkým na podporu imunitného systému, pri prechladnutí a nádche. Dnes je rakytník ponúkaný aj ako prírodný liek pri:
- artritíde,
- cukrovke,
- kožných ochoreniach (ekzém, rosacea,...),
- vysokom krvnom tlaku,
- vysokom cholesterole,
- zápale v tele.
Okrem samotného rakytníka však v ľudovej liečbe našiel uplatnenie aj rakytníkový olej, ktorý sa najčastejšie pridáva do prípravkov určených na starostlivosť o pokožku. Predpokladá sa, že rakytníkový olej pokožku zvlhčuje, zmierňuje podráždenie, ošetruje akné a odporúča sa aj na pokožku, na ktorej sa začali prejavovať príznaky starnutia.
Zaujme ťa: Kedy a ako používať rakytníkový olej? Pomôže vám so zdravím i krásou!
Domáci rakytníkový sirup na podporu imunity
V tomto jesennom období sa začíname „dopovať“ rôznymi vitamínmi, aby sme odolali zmenám počasia, ktoré sa u nás najčastejšie prejavujú chrípkou alebo prechladnutím. Najčastejšie siahame po vitamíne C, ktorý (ako všetci vieme) posilňuje imunitný systém. Vitamín C však môžete svojmu telu doplniť aj prostredníctvom rakytníkového čaju alebo sirupu.
Domáci rakytníkový sirup si vyrobíte z plodov rakytníka a cukru. Ako prvé si rakytníkové plody umyjeme a necháme ich odkvapkať. Keďže potrebujeme šťavu, tak rakytníkové bobule vložíme do odšťavovača. Na 1 liter rakytníkovej šťavy potrebujeme 1 kilogram kryštálového cukru. Získanú šťavu prelejeme do hrnca, pridáme cukor a pomaly zahrievame – pozor, nenecháme sirup vrieť, aby nestratil všetky zložky. Necháme ohrievať dovtedy, kým sa cukor neroztopí. Po uvarení ho prelejme do pripravených sklenených fliaš. Fľaše uzavrieme a skladujeme v chladničke.
Hotový sirup si môžete pridávať do čaju, do vody alebo užívať po 1 lyžičke denne ako prevenciu pred chrípkou či prechladnutím.
Možné vedľajšie účinky rakytníka
Na prvý pohľad sa zdá, že ide o prospešné ovocie, ktoré nemôže nijako ublížiť. No vždy je tu isté riziko, o ktorom je vhodné vedieť vopred. Ak je rakytník konzumovaný v bezpečnom množstve, je pre zdravie prospešný a nemal by nikomu ublížiť. Pozor by si však mali dávať na rakytník a rakytníkové výrobky tí, ktorým bol diagnostikovaný nízky krvný tlak, poruchy krvácania alebo tí, ktorí sa chystajú na operáciu.
Aj v tomto prípade teda platí, že je lepšie poradiť sa so svojim lekárom o vhodnosti konzumácie rakytníka či užívania rakytníkových liečiv.
Odporúčame: Vieš, ako doplniť vitamín C prírodnou cestou? Urob to efektívne s týmito plodinami