Čaj z orechových škrupín: Skutočne prospieva nášmu zdraviu?

Čaj z orechových škrupín

Nielen Popoluška sa môže tešiť z orieškov, ktoré vo vnútri ukrývali šaty. Dnes si tieto zázračné orechy a ich účinky môžeme naplno užívať aj my. Kým vo svojom vnútri vlašské orechy ukrývajú pochúťku, ktorú mnohé gazdinky využívajú pri pečení rôznych zákuskov, ich účinky ďaleko presahujú hranice modernej medicíny. Vlašské orechy obsahujú široké spektrum vitamínov, minerálov a kyselín, avšak za nimi nezaostávajú ani škrupiny, ktoré tento poklad ukrývajú.

Reklama

Asi si práve hovoríte: „Čo?! Orechové škrupiny majú nejaké účinky na moje zdravie?" No, je to naozaj prekvapujúce, ale áno. 

Naozaj tento materiál, ktorý mnohí z nás považujú za nič, len za obyčajný odpad, má zaujímavé účinky na náš organizmus. Skúste si preto aj vy najbližšie pri lúskaní vlašských orechov odložiť škrupiny a spravte si z nich lahodný čaj, ktorý skutočne pomáha.

Zloženie orechových škrupín – prečo vlastne účinkujú? 

Orechové škrupiny obsahujú stopy vápnika, horčíka, jódu, zinku a trieslovín, ktoré môžu mať priaznivý účinok na organizmus – najmä pri výluhu, ktorý sa tepelne spracuje. Triesloviny majú antiseptické a sťahujúce účinky, čo vysvetľuje, prečo čaj pomáha pri podráždenom hrdle a kašli. Vápnik a ďalšie minerály zasa môžu prispieť k posilneniu kostí či zníženiu krvného tlaku.

vlašské orechy a ich účinky
Shutterstock®

Čaj zo škrupiniek z vlašských orechov

Samotný čaj si môžete pripraviť hneď viacerými spôsobmi a to v závislosti od toho, na aký zdravotný problém chcete čaj použiť. Najčastejšie sa však využívajú 2 spôsoby, ktoré sú pomerne jednoduché a rýchle na prípravu. Všetko, čo budete potrebovať, je 0,5 litra vody, 12 škrupiniek z orechov a med.

Pri prvom spôsobe zalejte škrupiny vodou a nechajte lúhovať približne 12 hodín. Následne tento výluh povarte asi 5 minút, pridajte med a môžete popíjať. Pri druhom spôsobe zase stačí orechové škrupiny zaliať vodou,  nechať variť približne 30 minút a následne ešte 15 minút lúhovať.

Neobmedzuje sa len na kašeľ

Čaj zo škrupiniek je určený prioritne proti kašľu, pretože svojimi účinkami dokáže uvoľniť hlieny a rovnako prispieť k utíšeniu bolesti hrdla a to najmä vtedy, keď máte v dôsledku jeho zápalu problém s prehĺtaním.

Nakoľko aj samotné škrupinky obsahujú nejaké tie zložky, ktoré sú prospešné pre náš organizmus, tak medzi ďalšie účinky tohto čaju môžeme zaradiť:

  • zníženie krvného tlaku,
  • prevenciu osteoporózy, pretože škrupinky sú bohatým zdrojom vápnika,
  • pomoc pri vredových ochoreniach.
Reklama

Tento čaj je navyše účinný aj pri rozličných kožných ochoreniach (ekzémy, drobné popáleniny, vypadávanie vlasov, proti šedinám). V tomto prípade však len jeho popíjanie nepomôže. Preto, ak ho chcete využiť pre získanie žiarivých vlasov, tak ho použite na ich oplach alebo ho použite pri tvorbe domácej masky na vlasy. V prípade kožných problémov ním potierajte pokožku.

čaj z orechových škrupín a kašeľ
Shutterstock®

Kto by nemal piť čaj z orechových škrupín?

Čaj z orechových škrupín síce ponúka viacero zdravotných benefitov, no nie je vhodný pre každého. Vyhýbať by sa mu mali predovšetkým osoby alergické na orechy, keďže aj škrupiny môžu obsahovať zvyšky alergénov. Nevhodný je tiež pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy, u ktorých môže silný odvar spôsobiť nežiaduce reakcie alebo tráviace ťažkosti.

Opatrnosť by mali zvýšiť aj osoby trpiace ochoreniami obličiek alebo užívajúce lieky na riedenie krvi, pretože niektoré zložky v škrupinách môžu ovplyvniť účinok liečby. Pred pravidelným užívaním tohto čaju je preto vhodné poradiť sa so svojím lekárom, najmä ak máte vážnejšie zdravotné obmedzenia.

Skúste aj: Orechovo-šalviový čaj na suchý kašeľ 

  • 8 orechových škrupín

  • 1 ČL sušenej šalvie

  • 1 ČL sušeného podbeľa

  • 500 ml vody

  • med na dosladenie

Postup: Škrupiny povarte 10 minút vo vode, potom pridajte bylinky, prikryte a nechajte lúhovať 15 minút. Sceďte, dochuťte medom a popíjajte vlažné.

Reklama

Škrupiny, ktoré by ste už nikdy nemali vyhadzovať

To, čo sme doteraz hádzali do koša ako obyčajný odpad, môže byť v skutočnosti malým domácim liekom. Čaj z vlašských škrupiniek je jednoduchý, lacný a dostupný spôsob, ako podporiť zdravie dýchacích ciest, pokožky aj tráviaceho traktu. Navyše krásne ukazuje, že aj to najobyčajnejšie môže mať výnimočné účinky.

Najbližšie, keď si budete lúpať vlašské orechy, spomeňte si na túto prírodnú múdrosť. Možno vďaka jednej šálke čaju pocítite rozdiel, ktorý vám bežné lieky nedali.

Anketa: Ochutnali ste už niekedy čaj z orechových škrupín?

Odpovedalo 258 ľudí

56%
25%
19%

Aktualizovaný článok: 13.11.2025

5/5 - 3 hlasov

8 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

27.04.2021 21:17

Tak toto som vôbec nevedela

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

24.12.2018 19:39

ešte som nepila

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

10.12.2018 11:25

Škoda, že už máme orechy polúskané a škrupiny niekde v odpade.

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

05.12.2018 16:06

z coho vsetkeho sa da urobit caj, no kto by to povedal

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

24.11.2018 14:21

Čaj z orechovych škrupín? Neverila som, že sa naozaj môže piť. Vyskúšam ho. Zaujal ma obsahom vápnika

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

17.11.2018 18:09

vyskúšam, doteraz som o tom nepočula

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

13.11.2018 14:51

tento čaj varíme pri kašli.varíme však aj z z tých medzistienok medzi jadrami orechov a sladíme medom.

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

13.11.2018 07:12

čaj mám rád no že je aj z orechových škrupín som nevedel

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE