Hrozno má neoceniteľnú hodnotu nielen v gastronómii, ale aj v tradičnej medicíne. Nie je to len preto, že má všestranné využitie, ale hlavne kvôli obsahu živín, ktoré prinášajú úžitok celému telu. Preto piť hroznový džús, poprípade hrozno konzumovať, je skvelým spôsobom, ako tieto živiny dostať do tela.
Toto ovocie obsahuje resveratrol a polyfenoly – silné antioxidanty, ktoré pôsobia proti oxidatívnemu stresu, čím znižujú riziko vzniku chronických ochorení. Okrem toho, obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ktoré spolu s vitamínmi a minerálmi majú čistiace a protizápalové účinky.
Hrozno je najlepšie konzumovať, avšak odporúča sa ho z času na čas odšťaviť, aby ste vyťažili z jeho vlastností čo najviac. Prečo teda piť hroznový džús?
Pozri aj: Ako využiť staré tričko? Určite ho nevyhadzuj, ale inšpiruj sa!
Znižuje hladinu cholesterolu
Vďaka významnému obsahu vlákniny, vody a polyfenolov, podporuje hroznová šťava zdravie kardiovaskulárneho systému. Resveratrol zasa zabraňuje oxidácii zlého cholesterolu (LDL) v tepnách, čím zabraňuje jeho usádzaniu v tepnách a ich upchávaniu. Takže, ak sa chcete vyhnúť zdravotným problémom, akým je upchávanie tepien, a s tým spojené ďalšie množstvo zdravotných problémov, doprajte si hroznovú šťavu aspoň 2-krát týždenne.
Pomáha detoxikovať krv
Hroznová šťava je významným zdrojom vitamínu C, draslíka a už spomínaných polyfenolov, ktoré sú potrebné na stimuláciu detoxikácie krvi. Tieto zložky podporujú správne fungovanie lymfatického systému, ktorý je zodpovedný za filtrovanie a odstraňovanie toxínov a ťažkých kovov z krvi. Navyše, hroznová šťava upokojuje podráždenie žalúdočnej sliznice a pomáha obnoviť prirodzené pH krvi.
Neprehliadni: Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!
Bojuje s infekciou močových ciest
Vďaka svojim účinkom je tento prírodný nápoj skvelým doplnkom neutralizácie vplyvu vírusov a baktérií, ktoré spôsobujú infekcie močových ciest.
Keďže obsahuje protizápalové látky, ktoré obnovujú zdravie tkanív, minimalizuje tak príznaky ako je bolesť, či pálenie pri močení. Vďaka svojim diuretickým vlastnostiam prispieva k podpore produkcie moču, čo uľahčuje elimináciu baktérii, ktoré spôsobujú zápal močových ciest. A navyše, resveratrol, pôsobí ako prirodzené antibiotikum, preto celková liečba močových ciest sa pri jeho pravidelnom užívaní skráti.
Zaujme ťa: Čo majú spoločné vitariánstvo a surová strava? Prezradíme ti to!