Prečo je med taký zdravý?
Včelí med je hustá lepkavá tekutina, vytvorená včelami. Med je sladký vďaka sladkým rastlinným látkam a včelím výlučkom zo žliaz. Vznikne tak, že včely zbierajú z kvetov nektár, vodu a peľ. Tieto suroviny potom prinesú do úľa, uložia ich do úlikov a na základe toho vznikne včelí med. Táto lepkavá tekutina je plná prospešných látok, ktoré majú blahodárne účinky pre naše telo. Med pôsobí antibioticky a protizápalovo, podporuje a zlepšuje trávenie, posilňuje centrálnu nervovú sústavu, a tým ovplyvňuje našu psychiku. Taktiež posilňuje i srdce, zvyšuje schopnosť organizmu odbúravať škodlivé látky a je zdrojom energie. Rýchlo sa vstrebáva, zlepšuje a prehlbuje spánok, čistí pleť od akné a tiež pomáha pri liečení migrény. Podľa švajčiarskej štúdie, v ktorej sa diskutovalo o výživovej hodnote medu, je med bohatý na uhľohydráty, ale má tiež nízky glykemický index.
Čo všetko med obsahuje?
Med obsahuje až 38% fruktózy a 31% glukózy, no len asi 1% sacharózy, čo z neho robí skvelú náhradu za rafinovaný cukor. Okrem toho obsahuje:
- vápnik
- fosfor
- síru
- horčík
- železo
- draslík
- sodík
- chlór
- včeliu materskú kašičku
- aminokyseliny
- vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K
- oligosacharidy
Vyskúšaj tiež: Jediný recept na medovníky, ktorý potrebuješ!
Aké má med účinky na zdravie?
- podporuje obranyschopnosť
- podporuje krvotvorbu
- podporuje trávenie, vyprázdňovanie a obnovuje črevnú mikroflóru
- odstraňuje hnačky, zápchu a aj plynatosť
- znižuje vysoký krvný tlak
- upokojuje nervový systém, odstraňuje stres a upravuje spánok
- odkysličuje organizmus
- podporuje hojenie rán
- podporuje pamäť
- zbavuje organizmus jedov
- skracuje dobu rekonvalescencie po ožarovaní
Zaujímavosti o mede:
- Na vyprodukovanie jedného kilogramu medu musia včely navštíviť približne 4 milióny kvetov.
- Včely sú jediný hmyz, ktorý produkuje potravu pre ľudí.
- Je ideálny liek na alkoholovú opicu.
- Antioxidant pinocembrín sa nachádza len v mede a propolise.
- Operní speváci používajú med na upokojenie hrdla pred predstavením.
- Med sa neodporúča konzumovať ľuďom s vysokým krvným tlakom, alergikom a astmatikom.
- Vyhýbaj sa podávaniu medu deťom mladším ako 12 mesiacov, aby si zamedzila riziku botulizmu.
- Čaj a kávu oslaď medom až vtedy, keď tekutina trochu vychladne, pretože pri teplote vyššej ako 50 °C stráca med svoje liečivé účinky.
- U detí uspejeme podaním lyžičky medu aj pri bolestiach počas prerezávania zúbkov.