Máš chuť na sladké alebo slané? Toto sa ti telo snaží naznačiť!

Ak nás prepadne chuť na sladké alebo slané, väčšinou to pripisujeme našej pahltnosti.​ Vedeli ste však o tom, že naše chúťky na rôzne potraviny môžu byť signálmi, ktoré nám dáva vlastné telo? Tieto signály by sme rozhodne nemali ignorovať.

Túžba po sladkom, slanom či kyslom jedle môže naznačovať nedostatok rozličných živín, minerálov, vitamínov a ďalších dôležitých látok. Prečítajte si, čo sa za rôznymi chúťkami môže skrývať a nabudúce tak ľahšie odhalíte, čo vám vaše telo hovorí!

Možné príčiny chuti na sladké

Opakovaná túžba po sladkej chuti môže naznačovať častú konzumáciu rýchlych sacharidov. Tie spôsobujú okamžité zvýšenie hladiny cukru v krvi, čím sa štartuje tvorba inzulínu, ktorý má túto hladinu regulovať. Ak sa spomenutý proces opakuje veľmi často, hladiny inzulínu a cukru v krvi neustále kolíšu. Následne môže opätovný rýchly pokles hladiny cukru v krvi spôsobovať chuť na sladké.

Rýchle sacharidy sa pritom nemusia nachádzať iba v sladkostiach, ale aj v rôznych polotovaroch či slaných pochutinách. Vhodnejšia je konzumácia komplexných sacharidov, ktoré nespôsobujú také kolísanie krvného cukru a zasýtia človeka na dlhšiu dobu. Nájsť ich môžeme v zemiakoch, celozrnných produktoch i zelenine.

Chuť na sladké by mohla však signalizovať aj nedostatok viacerých dôležitých látok. Telu môže chýbať napríklad chróm, doplníte ho brokolicou, kuracím mäsom aj hroznom. Za chúťkami na sladké sa ďalej skrýva deficit síry.

Jej zdrojom sú brusnice, chren, kapusta, vajíčka či morské plody. Ak máte častú chuť na sladené nápoje, môže sa za tým ukrývať zase nedostatok vápnika. Nakoniec bývajú podobné chute spôsobené aj nižšou hladinou fosforu alebo tryptofánu. Fosfor nájdete v hydine aj orechoch a tryptofán v pečienke, špenáte i sladkých zemiakoch.

Odporúčame: ​Praslička roľná: Akých bolestí a zdravotných problémov vás zbaví?

Máte chuť na slané?

Zdroj: Shutterstock®

Neustála chuť na slané

Veľmi častá chuť na slané býva spôsobená hlavne dehydratáciou organizmu alebo deficitom minerálov. Ak vás prepadne chuť na slané maškrty, v prvom rade sa poriadne napite. Telu však v tomto prípade môže chýbať aj vápnik, ktorý doplníte mliečnymi výrobkami, makom i kešu orieškami. Taktiež vám telo týmto spôsobom dáva najavo nízku hladinu draslíka.

Ten kooperuje so sodíkom na hospodárení organizmu s vodou a je dôležitý pre reguláciu srdcového tepu a tlaku. Dobrým zdrojom draslíka je takmer všetka čerstvá zelenina i ovocie. Pri podobných chúťkach by ste mali dbať aj na dostatočný príjem chlóru. Do tela ho dopravíte hlavne pomocou živočíšnych produktov, napríklad rybami či čerstvým kozím mliekom.

Môže sa to zdať paradoxné, no chúťky na slané bývajú často spôsobené nadmernou konzumáciou soli. To veľakrát vedie k zaťažovaniu obličiek i zavodneniu organizmu. Vyhýbajte sa preto prehnanému soleniu, údeninám či instantným jedlám.

Odporúčame: Anémia alebo chudokrvnosť - kto môže byť ohrozený?

Túžite po niečom kyslom?

Zdroj: Shutterstock®

Chuť na kyslé potraviny

Chuť na niečo kyslé býva asi menej častá, no ak sa objaví, mali by ste poznať dôvod. Túžba po kyslých potravinách naznačuje oslabenie pečene, žlčníka i trávenia a potrebu prísunu živín, hlavne v podobe probiotík. Ak vás nabudúce prepadne tento typ chuti, doprajte si kvalitné acidofilné mlieko, ktoré je dobrým zdrojom probiotík, čiže baktérií mliečneho kvasenia. Telu však doplňte aj horčík, a to pomocou strukovín, ovocia i orechov.

Chuť na horké jedlá

V prípade neobyčajných chutí po horkých jedlách zase vaše telo signalizuje potrebu detoxikácie a očisty organizmu. Doprajte si horkosť v podobe grepu, podporíte tak látkovú premenu cukrov a dokonca urýchlite spaľovanie tukov.

Chuť na mastné a tučné jedlá

Ak sa u vás objavia skutočne nezdravé chúťky, napríklad na mastné, tučné alebo vyprážané jedlá, zvyčajne to znamená, že si telo žiada tuk. V tomto prípade však platí, že nie je tuk ako tuk. Svojmu telu doprajte zdravé tuky v podobe avokáda, orechov či olivového alebo kokosového oleja. Nezabudnite si doplniť aj vápnik a fosfor.

Pozri aJ: ​PHA, BHA a AHA kyseliny – aké sú medzi nimi rozdiely a pre koho sú vhodné?

Máte chuť na alkohol?

Zdroj: Shutterstock®

Aj chuť na alkohol či kávu niečo značí

Keď sa za vašou chuťou na alkohol neskrýva žiadna závislosť, môže to značiť nedostatok bielkovín, vápnika, draslíka i glutamínu. Konzumujte preto viac mäsa, morských plodov aj orechov. Neesenciálna aminokyselina s názvom glutamín sa nachádza aj v kapustovej šťave, čiernych olivách a existuje i doplnkový glutamín v prášku.

Ak vás naozaj mnohokrát za deň prepadne chuť na kávu, môže to signalizovať deficit fosforu, síry, železa a dokonca soli. Do svojho jedálnička zaraďte hydinové mäso, morskú soľ, vajcia, ryby, jablčný ocot aj cesnak. 

Trápi vás celkovo zvýšená chuť do jedla?

Čo v prípade, ak vás netrápi len chuť na jedno konkrétne jedlo, ale najradšej by ste zjedli všetko, na čo si spomeniete? Prejedanie sa je známkou nedostatku kremíka, tryptofánu a tyrozínu. Zdrojom kremíka sú orechy i semienka. Aminokyseliny tryptofán a tyrozín zase doplníte jahňacím mäsom, špenátom či syrmi. Konzumujte aj zelenú a červenú zeleninu a ovocie a vitamín C z citrusov.

Príčiny zvýšenej chuti jedla môžu byť aj nasledovné:

  • nedostatok bielkovín v strave,

  • dehydratácia organizmu,

  • porucha príjmu potravy,
  • tehotenstvo, 
  • ovulácia,
  • menštruácia,
  • vysoká fyzická aktivita,
  • porucha činnosti štítnej žľazy

Aktualizovaný článok: 24.8.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Vlasta Francisti

Vlasta Francisti

17.08.2017 00:59

Super clanok, skusim sa riadit podla toho co tu je napisane...

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

17.08.2017 02:15

Veru tak, treba počúvať reč tela, je zaujímavé ako si to vie organizmus zariadiť a zapýtať si čo potrebuje...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

17.08.2017 06:50

i ja tvrdím, že telo si vypýta, čo potrebuje

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

17.08.2017 07:30

je to tak, keď mám chuť na slané, dám si niečo slané pod zub.... a chvílku na to mám zasa chuť na sladké...ale som skôr na slané... nejaká pravda na tom bude.... mám dosť vysoký tep a podľa všetkého má nízku hľadinu draslíka.....

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

17.08.2017 07:31

áno, telo si povie svoje, len treba s mierou

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

17.08.2017 12:55

super článok

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

17.08.2017 13:10

No u mňa niekedy býva, že najprv mám chuť na sladké a hneď na to to musím vyrovnať slaným :D ... ale fuuurt by som niečo jedla :D

Vaše meno:

janko komada

janko komada

17.08.2017 13:58

doprajem si sladké často

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

17.08.2017 15:00

zaujímavý článok

Vaše meno:

Zuzana Úradníková

Zuzana Úradníková

17.08.2017 20:56

Dobre vedieť :)

Vaše meno:

Alena Gudjáková

Alena Gudjáková

18.08.2017 09:42

...že chuť na alkohol...ja odpadnem!!! Toto si moje telo ešte nepýtalo(našťasie) :)

Vaše meno:

Zlatuša Holubová

Zlatuša Holubová

18.08.2017 10:32

Vždy si poviem že sa budem riadiť podľa super článku a nakoniec sa opäť riadim podľa seba.

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

21.08.2017 13:21

Výborný článok, zazdieľam si .....a bude aj pre priateľov.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

03.09.2017 09:04

keď telo si neustále niečo pýta zrejme má nedostatok vitamínov a minerálov,preto zdravá strava je nadovšetko

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.