Metličkové žilky na nohách: Ako a prečo vznikajú?

Leto je za rohom, a preto už teraz začíname postupne premýšľať nad tým, ako docieliť krásne nôžky a ako ich nechať vyniknúť v šortkách a sukniach. Pre niektoré je najhoršie zbadať niekoľko chĺpkov na kolene alebo na lýtkach, ktoré si zabudli odstrániť. No nemyslíme, že to je to najhoršie, čo môže byť.

Niektoré z nás budú bojovať s metličkovými žilkami na nohách, kvôli ktorým asi šortky a sukne ani zo skríň nevytiahneme. Ak sa opýtate ktorejkoľvek ženy s metličkovými žilkami, pravdepodobne vám povie, že jej znepríjemňujú život – a to hlavne z estetického hľadiska.

Ak patríte k tým, ktoré s týmto problémom bojujú, tak vedzte, že nie ste sami. Ako si s týmto problémom poradiť? Aj vy uvažujete nad tým, ako sa zbavíte metličkových žiliek? Liečba metličiek je rôznorodá, viac čítajte v článku!

 Odporúčame prečítať: Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!

Metličkové žilky na nohách! Ako a prečo vznikajú? Shutterstock®

Metličkové žilky – trápi vás tento estetický problém?

Metličkové žilky sú drobné žilky, obvykle vo forme červených žiliek, tiež môžu vyzerať ako fialové žilky alebo až modrasté žilky. Ich vznik nie je podmienený len vekom, ba naopak, metličkové žilky sa vám môžu objaviť aj v mladosti. Príčinou ich vzniku je oslabenie spojivového tkaniva, hromadenie krvi – v dôsledku čoho sa na povrchu vytvoria metličky. A mimochodom, nie je to len záležitosťou nás žien, tieto metličkové žilky sa môžu vytvoriť aj mužom.

Najčastejšie sa vyskytujú na lýtkach a stehnách, no možno ich spozorovať aj na tvári či na rukách. Aj keď ide hlavne o estetický problém, časom sa z neho môže stať problém zdravotný. Hlavnou príčinou je hromadenie krvi v stenách žíl, z ktorých sa postupne môžu stať kŕčové žily, ktoré už spôsobujú zdravotné problémy.

Odporúčame: Vypadávanie vlasov - problém s jedným riešením - Parusan

Metličkové žilky na nohách! Ako a prečo vznikajú? Shutterstock®

Patofyziológia vzniku metličkových žiliek

S akými príčinami metličkových žiliek sa stretávame? Prvotným dôvodom, prečo vaše nohy „skrášľujú" metličkové žilky je dedičnosť (genetické predizpozície). Samozrejme nemusia to byť vaši rodičia, od ktorých ste tento problém zdedili. Je dosť pravdepodobné, že ak vaši starí rodičia mali na svojom tele drobné metličkové žilky, tak ich môžete mať aj vy.

Aké sú ďalšie možné príčiny vzniku? Tehotenstvo tiež môže spôsobiť metličkové žilky. Pri tehotenstve v dôsledku nárastu dieťaťa v maternici dochádza k tlaku na hlavnú žilu, ktorá zabezpečuje prietok krvi späť do srdca. V dôsledku tohto tlaku sa spomaľuje krvný prietok, čo má za následok poškodenie žilových chlopní. Takto vzniká pocit ťažkých nôh, opuchy, ale aj metličkové žilky.

 Avšak vo všeobecnosti môžeme povedať, že akýkoľvek tlak v bruchu môže spôsobiť metličkové žilky. Takto sa dostávame aj k obezite, ktorá je ďalšou príčinou ich vzniku.

Odporúčame prečítať: Čo je to vlastne vlasové tonikum a ako ho používať?

Metličkové žilky na nohách! Ako a prečo vznikajú? Shutterstock®

Cvičenie ako prevencia vzniku metličkových žiliek

Ak máte v rodine niekoho s metličkovými žilkami, tak sa im nevyhnete. Avšak, ak nejde o dedičnosť, potom je cvičenie najlepšou prevenciou pred ich vznikom. Je to najlepší spôsob, vďaka ktorému môžete predchádzať ich vzniku. Čím viac ste aktívnejší a zdravší, tým lepšie. Preto by ste do svojho života mali pridať aktivity zvyšujúce krvný obeh, ako sú plávanie, chôdza po schodoch alebo beh.

Fyzická aktivita je dôležitá pre správny krvný obeh, ako aj zdravie ciev a zdravé žily. Dávajte di pozor na dostatok fyzickej aktivity najmä v prípade, že máte sedavé zamestnanie. 

Odporúčame prečítať: Chcete mať krásne riasy? Vyskúšajte nové sérum Pharmatheiss Elixir

Metličkové žilky na nohách! Ako a prečo vznikajú? Shutterstock®

Liečba metličkových žiliek:

Skleroterapia na odstránenie metličkových žiliek

Pri takomto spôsobe odstraňovania tohto estetického problému vám kvalifikovaný lekár injekčne aplikuje látku vo forme roztoku, ktorá vo vnútri cievy vyvolá reakciu. Vďaka nej sa cieva uzavrie a krv sa tak presmeruje do zdravej žily. Táto metóda však nie je pre každého.

Ak máte diagnostikovanú nižšiu zrážanlivosť krvi, užívate hormonálnu antikoncepciu alebo fajčíte, takéto ošetrenie nemôžete podstúpiť kvôli možnému vzniku trombózy. Ošetrenie sa vykonáva na viackrát, po pár týždňoch vám metličkové žilky úplne vyblednú. Po ošetrení môžete pozorovať opuchy, svrbenie a zmeny farby kože v ošetrenej oblasti.

Podstúpenie laserových ošetrení na odstránenie metličkových žiliek

V niektorých prípadoch môžu byť metličkové žilky odstránené pomocou laseru. Laserové odstraňovanie využíva laser, ktorý vysiela veľmi silné svetelne výboje cez kožu priamo do žily. To spôsobuje, že žila pomaly slabne a zmizne. Zákrok nie je obmedzený vekom, avšak nemôže byť použitý na všetky typy pokožky. Žilky sa ťažšie odstraňujú z tmavej alebo opálenej pokožky.  

 Výhodou tohto ošetrenia je, že nie sú použité žiadne ihly ani rezy. Na druhej strane, teplo z lasera môže spôsobiť bolesť, ktorú je nutné chladiť. Liečba laserom trvá 15 až 20 minút a je potrebné podstúpiť minimálne dve takéto ošetrenia na celkové odstránenie žiliek.

Vhodný prípravok a masáž na prekrvenie pokožky

Bezbolestným spôsobom, pomocou ktorého môžete sčasti vyriešiť tento problém alebo aspoň zmierniť symptómy, je masáž s dostupnými špeciálnymi krémami, ktoré môžu výrazne zmierniť viditeľnosť metličkových žiliek. 

Pri masáži je dôležité postupovať smerom zdola nahor, vďaka čomu zlepšíte krvný obeh a prekrvíte žily. Mnoho prípravkov určených na metličkové žilky má krycí efekt. Podporným pomocníkom bývajú aj kompresné pančuchy, najmä ak vám hrozia kŕčové žily a dlhšie plánujete sedieť.

Odporúčame prečítať: Objavte účinky micelárnej vody Pharma Hyaluron

Metličkové žilky na nohách! Ako a prečo vznikajú? Shutterstock®

Možné komplikácie metličkových žiliek

Metličkové žilky, hoci sú často považované za kozmetický problém, môžu viesť k rôznym komplikáciám, ak sa neliečia správne. Tu sú niektoré možné komplikácie:

  1. Chronická žilová nedostatočnosť: Ak sa metličkové žilky rozšíria alebo sa zhoršia, môžu prispieť k rozvoju chronickej žilovej nedostatočnosti, čo vedie k slabému prietoku krvi a hromadeniu krvi v nohách.

  2. Varixy (kŕčové žily): Neliečené metličkové žilky môžu prerásť do väčších a viditeľnejších kŕčových žíl, ktoré sú bolestivé a môžu spôsobiť opuchy a nepohodlie.

  3. Opuchy a bolesti nôh: Chronický žilový tlak môže viesť k opuchom, ťažkosti a bolestiam v nohách, čo ovplyvňuje mobilitu a kvalitu života.

  4. Kožné zmeny: Môžu sa objaviť zmeny na koži, ako sú zafarbenie, svrbenie, ekzémy alebo žilové vredy, ktoré sú ťažko liečiteľné a náchylné na infekcie.

  5. Krvácanie: V zriedkavých prípadoch môžu metličkové žilky krvácať, najmä ak sú poškodené alebo podráždené, čo môže spôsobiť nepohodlie a vyžadovať lekársku starostlivosť.

 Odporúčame prečítať: 10 rád ako potlačiť mastnú pleť a akné počas leta

Článok aktualizovaný 17.5.2024

7 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

26.04.2017 11:44

ach tá genetika..... musím sa stým zmieriť..... cvičiť cvičím, natieram si ich balzamom.... viac už toho neviem spraviť... ach

Vaše meno:

Viera Novoroľníková

Viera Novoroľníková

26.04.2017 14:52

na prekrvenie pokožky som už použila rôzne krémy, nezabrali, možno vyskušám aj Repair krem, dám vedieť reakciu...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

26.04.2017 19:19

chvalabohu, aspoň na niečo netrpím, pritom mali všetci súrodenci

Vaše meno:

Stanislava

Stanislava

26.04.2017 21:59

Aj u mňa je to genetický problém. Sklero nemôžem absolvovať, takže skúšam krémy. Vraj pomáha zaradiť do jedálnička avokádo a pohánku. Vyhýbať sa opaľovaniu a saune. a brať vitamín C.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.04.2017 08:06

ten krémik Allgasan si zaobstarám, všimla som si niečo maličke na boku stehna...

Vaše meno:

jana džavanová

jana džavanová

06.08.2018 19:25

mne na to pomohol ascorutin, ale mam ich tiez geneticke, takze s tym vela nespravim, avsak ssu obdobia, kedy ich nemam vobec a potom sa zasa ukazu. zatial som neidentifikovala, cim to je :)))

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

15.08.2018 14:30

Prečítala som si článok o metličkách a musím povedať, že tiež mám najvyšší čas riešiť ich.Ďakujem za informácie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE