Väčšina potravín sa skôr či neskôr pokazí. Dokedy je ich konzumácia bezpečná, býva na obale opatrené dátumom, ktorým sa ľudia zväčša riadia. Ak nájdu v komore napríklad cestoviny mesiac po záruke, najčastejšie ich vyhodia. Potravina sa však môže pokaziť skôr a platí to aj naopak. Nie každá potravina, ktorá je po záruke, totiž patrí do koša. Prinášame vám zoznam potravín, ktoré môžete konzumovať, aj keď od dátumu na obale ubehol už nejaký ten piatok!
Dátum spotreby vs. minimálna trvanlivosť
Číselný údaj na obale potraviny predstavuje buď dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti. A v tom je podstatný rozdiel. Ak porozumiete týmto pojmom, môžete tak zabrániť zbytočnému plytvaniu jedlom.
Dátum spotreby alebo spotrebujte do
Dátum spotreby býva na obale označený slovami spotrebujte do. Tohto dátumu je naozaj potrebné sa pridŕžať. Nachádza sa najmä na potravinách, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze. Ide hlavne o čerstvé mäso a výrobky z neho, čerstvé ryby či mliečne produkty. Ich záruku však môžete predĺžiť napríklad zmrazením.
Minimálna trvanlivosť alebo dátum minimálnej trvanlivosti
Dátum minimálnej trvanlivosti býva naopak na trvanlivých potravinách, predovšetkým na konzervovaných, sušených či mrazených. Potrebné je vedieť, že nejde o dátum, dokedy môžeme tovar skonzumovať, ale dokedy si potravina uchováva svoju predpokladanú kvalitu. Ak dátum minimálnej trvanlivosti uplynie, neznamená to, že je potravina pokazená.
Shutterstock®O bezpečnosti konzumácie potravín rozhoduje nielen dátum
Pri rôznych druhoch potravín dávajte v prvom rade dôraz na správne uskladnenie. Tým podstatne predĺžite ich životnosť, a teda aj možnosť ich konzumácie. Aby ste si boli istí, že je potravina ešte jedlá, všímajte si, či nejako nezmenila svoju štruktúru, chuť, farbu alebo vôňu.
Úplnou samozrejmosťou je vylúčenie plesnivých potravín. Ak je plesnivá čo i len malá časť produktu, zbavte sa ho celého. V neposlednom rade dávajte pozor na obal tovaru. V prípade jeho porušenia či otvorenia potraviny sa riaďte pokynmi na obale. Tam sa uvádza napríklad spotrebujte do 24 hodín a podobne.
Niektoré potraviny môžu byť bezpečné na konzumáciu aj po dátume minimálnej trvanlivosti, ak sú správne skladované a neprejavujú známky kazu. Platí to napríklad pre suché potraviny, cestoviny, ryžu, ale aj niektoré mliečne výrobky.
Naopak, pri produktoch ako mäso, ryby či hotové jedlá buďte obzvlášť opatrní – tie môžu byť nebezpečné aj pred dátumom spotreby, ak boli nesprávne uskladnené. Preto sa pri každej potravine oplatí spoliehať nielen na dátum, ale aj na vlastné zmysly a zdravý úsudok.
Shutterstock®Ktoré potraviny môžu byť bezpečné aj po záruke?
Nie všetky potraviny musíme automaticky vyhadzovať po uplynutí dátumu uvedeného na obale. Dôležité je rozlišovať medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby.
Prvý z nich, často označený ako „minimálna trvanlivosť do“, neznamená, že je potravina po tomto dátume nebezpečná – len výrobca nezaručuje jej ideálnu chuť, vôňu či konzistenciu. Takéto potraviny môžu byť pri správnom skladovaní bezpečné na konzumáciu aj niekoľko dní, týždňov či dokonca mesiacov po dátume.
1. Sladkosti
Potraviny s vysokým obsahom cukru sú skutočne trvanlivé. Napríklad na takých sušienkach, tyčinkách či čokoláde si môžete pochutnať aj dávno po dátume exspirácie. Pri čokoláde sa nemusíte obávať ani bledších škvŕn. Ide len o rozpustený tuk, ktorý sa vplyvom teplotných zmien pri uskladnení dostal na povrch. Cukor pôsobí ako konzervant a bráni množeniu mikroorganizmov. Ak potravina nezmenila chuť, vôňu ani farbu, je stále bezpečná.
2. Chipsy
Podobne ako veľmi sladké potraviny, tak aj tie slané vám dlho vydržia. Je to práve vďaka veľkému množstvu soli. Jediným negatívom je, že časom trochu zmäknú. Chutia menej chrumkavo, no ak neobsahujú plesne ani zatuchnutý pach, nie sú zdraviu škodlivé. Obal by však mal byť neporušený.
3. Ryža a strukoviny
Takéto potraviny sú pri správnom uskladnení prakticky nesmrteľné. Ak sa k nim nedostane vzduch, vlhkosť či škodcovia, vydržia desiatky rokov. Vhodné je skladovať ich v uzavretých sklenených alebo plastových nádobách. Pred varením skontrolujte, či nie sú napadnuté hmyzom.
Shutterstock®4. Konzervy
Ak sú konzervované potraviny neotvorené a uskladnené na tmavom a suchom mieste, ich životnosť sa niekoľkonásobne predĺži. Rovnako môžeme do tejto kategórie zahrnúť aj zaváraniny. Napríklad také neotvorené zavárané uhorky sú takmer večné. Vyhnite sa konzumácii, ak je viečko nafúknuté alebo konzerva zhrdzavená. Inak vydržia aj niekoľko rokov po záruke.
5. Sladené nápoje
Pri nich platí rovnaké pravidlo ako pri sladkostiach. Časom možno prídu o pár bubliniek kvôli uvoľňovaniu CO2, ale ich konzumácia je bezpečná aj niekoľko mesiacov po dátume minimálnej trvanlivosti. Strata perlivosti nemá vplyv na zdravotnú nezávadnosť. Problém môže nastať len pri poškodení obalu alebo uskladnení v teple.
6. Zmrzlina
Túto mrazenú pochúťku môžete zjesť aj pár mesiacov po záruke. Ak nezmenila svoju konzistenciu či chuť, je to v poriadku. V prípade, že začne chutiť viac ako jogurt a je kyslejšia, vtedy patrí do koša. Pozor na kryštáliky ľadu na povrchu – môžu signalizovať opätovné zmrazenie. Konzistencia by mala byť hladká a vôňa príjemná.
Shutterstock®7. Cestoviny
Surové cestoviny sú ďalšou potravinou, ktorá sa tak ľahko nepokazí. Opäť však pripomíname, že rozhodujúce je správne uskladnenie. Uchovávajte ich mimo vlhkosti a priameho slnka. Ak neobsahujú škodcov a nepáchnu, sú bezpečné aj po mesiacoch.
8. Mrazená zelenina
Ak v mrazničke nájdete zabudnutý balík zeleniny a zistíte, že je po záruke, nemusíte ho ihneď zahodiť. Pri stálej teplote takéto potraviny vydržia skutočne dlho. Všeobecne však platí pravidlo, že čo je rozmrazené, znovu nezmrazujte. Zápach alebo zmena farby sú dôvodom na vyhodenie. Pri stabilnej teplote však vydrží veľmi dlho.
9. Med
Ak je niektorá z potravín skutočne nesmrteľná, tak je to med. Uskladňujte ho na tmavom mieste a vždy naberajte čistou a suchou naberačkou. Aj kryštalizovaný med je úplne v poriadku. Stačí ho jemne zohriať a opäť sa stane tekutým.
Otvorenie balenia pri potravinách s minimálnou trvanlivosťou
Aj keď je potravina označená dátumom minimálnej trvanlivosti a môže byť bezpečná aj po jeho uplynutí, otvorenie balenia zásadne mení situáciu. V momente, keď obal porušíte, dochádza k vplyvu vzduchu, vlhkosti a mikroorganizmov, čo môže podstatne urýchliť proces kazenia. Dôležité preto je sledovať nielen dátum na obale, ale aj čas, ktorý uplynul od otvorenia balenia.
Mnohé potraviny po otvorení vydržia len zopár dní – najmä tie, ktoré obsahujú tuk (napr. sušienky, čokoláda), môžu začať žltnúť alebo meniť chuť. Skvelým zvykom je napísať si dátum otvorenia priamo na obal alebo nádobu, do ktorej potravinu preložíte. To vám pomôže lepšie odhadnúť, dokedy je ešte bezpečné danú potravinu skonzumovať.
Praktické tipy proti plytvaniu potravinami
- Zapisujte si dátum otvorenia potraviny – ideálne fixkou na obal alebo papierovou nálepkou.
- Používajte priehľadné nádoby – pomôžu vám vizuálne kontrolovať stav potravín bez nutnosti ich otvárať.
- Plánujte si jedálny lístok na týždeň – podľa toho, čo máte doma, aby ste využili aj staršie zásoby.
- Ukladajte potraviny podľa pravidla FIFO (first in, first out) – najstaršie dopredu, novšie dozadu.
- Zvyšky jedál mrazte alebo hneď spotrebujte – napríklad na druhý deň do obeda či polievky.
- Nakupujte s rozumom a zoznamom – aby ste nekupovali nadbytočné množstvá, ktoré nestihnete spotrebovať.
- Využívajte aplikácie na sledovanie trvanlivosti – pomôžu vám včas upozorniť, čo sa blíži ku koncu trvanlivosti.
Aktualizovaný článok: 08.04.2025