Pozor, obilnina nie len pre pivárov! Vieš, prečo jesť jačmeň?

Jačmeň mnohí z nás poznajú len ako kľúčovú prísadu zlatého moku, ktorý poznáme pod názvom pivo. Pravdou však je, že jačmeň je všestranne použiteľná obilnina podobne ako pšenica. Práve jačmeň a pšenica sú totiž jedny z prvých plodín pestovaných človekom, pričom zmienky o nich sú staré viac ako 10-tisíc rokov. Viete, prečo jesť jačmeň, aké sú jeho nutričné hodnoty a ako ho zakomponovať aj do svojho jedálnička?

Zdravá obilnina

Hneď na úvod si môžeme povedať, že sa jačmeň zaraďuje medzi zdravé celozrnné obilniny a ako možno dobre viete, konzumácia celozrnných jedál dokázateľne znižuje riziko vzniku mnohých chronických ochorení. A jačmeň má navyše pomerne bohatý nutričný profil. Obsahuje veľa významných vitamínov ako je napríklad tiamín, riboflavín a niacín a tiež minerálov, ako je horčík, železo, mangán, selénium či fosfor. Jačmeň je napokon aj významným zdrojom betaglukánu, čo je rozpustná vláknina.

Inšpiruj sa: Antistresová joga pre každého: Uvoľni sa a príď na iné myšlienky!

ako chutí jačmeň

Zdroj: Shutterstock®

Zaženie hlad, podporí trávenie

A o tom, čo obsah zdravej vlákniny robí s telom budeme hovoriť hneď na úvod. Ako dobre vieme, vláknina je dobrá pre fungovanie tráviaceho systému. Podporuje pohyb čriev aj zdravú črevnú mikroflóru, čo v konečnom dôsledku vedie k bezproblémovému tráveniu. Vláknina taktiež dokáže zasýtiť na dlhší čas, čo znamená, že jačmeň dokáže pomôcť pri chudnutí. V tráviacom systéme ešte zostaneme. Niektoré štúdie preukázali, že jačmeň môže pôsobiť ako prevencia pred vznikom žlčových kameňov spôsobujúce bolestivé žlčníkové záchvaty.

recepty z jačmeňa

Zdroj: Shutterstock®

Bojovník proti ochoreniam

Jačmeň by sa dal nazvať aj bojovníkom proti chronickým ochoreniam. Dokázateľne totiž znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, čo je rizikový faktor súvisiaci so vznikom ochorenia srdca. Okrem zdravej hladiny cholesterolu v krvi udržuje jačmeň na uzde aj cukor v krvi a dokáže zlepšiť produkciu inzulínu. V neposlednom rade sa ukázalo, že zložky jačmeňa dokážu účinne bojovať proti určitým typom rakoviny, najmä proti rakovine hrubého čreva. 

Pozor, zdvojnásobí sa

Poďme sa porozprávať o tom, ako jačmeň implementovať do každého jedálnička. V prvom rade nezabúdajme, že pri tepelnej úprave naberá na objeme raz toľko. Inak je jačmeň vďačná a všestranne využiteľná obilnina. Vo forme múky z neho môžete pripravovať múčniky a na sladko je výborný ako náhrada ovsených vločiek v raňajkovej kaši pripravenej na teplý spôsob. Do polievok sa často pridávajú jačmenné krúpy a na trhu nájdete aj jačmenné cestoviny, klíčky či lístky.

Pozri aj: Ako rozpoznať teplotu bez teplomera? Sleduj týchto 5 základných signálov!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

07.12.2020 06:33

Jačmeň je naozajvďačná a všestranne využiteľná obilnina.

Vaše meno:

Leona Bašistová

Leona Bašistová

07.12.2020 07:20

jačmeň je fantastický na trávenie a vrelo doporučujem nátierku z uvareného jačmeňa, rozmixujeme ho so syrom bambino a prípadne čerstvá na drobno postruhaná mrkva. :)

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

07.12.2020 14:08

Skvelý článok, u nás je veľmi obľúbený ba veľa spôsobov ... aj u našich detí a to už je čo povedať.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

14.12.2020 22:08

Zaujímavé čítanie

Vaše meno:

Juraj Podmanický

Juraj Podmanický

06.02.2021 22:32

Keď je jačmeň taký zdravý, určite by bolo veľkou škodou odmietať dobré pivko, v ktorom sa nachádza.

Vaše meno:

Soňa Kollárová

Soňa Kollárová

10.02.2021 20:39

Ešte som myslím jačmeň nejedla.. ale určite vyskúšam :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.