Predávkovanie potravinami: Aké vedľajšie účinky nám hrozia?

Všetkého veľa škodí. To je odveká pravda, na ktorú by sme nikdy nemali zabúdať.

 

Ak hovoríme konkrétne o stravovaní, platí, že rovnako, ako nám neublíži malá dávka niečoho nezdravého, tak telu neprospeje ani presný opak.

 

I vysoké dávky napohľad zdravej potraviny môžu v organizme vyvolať nežiadúcu reakciu.

 

Jednoducho, treba nájsť zlatú strednú cestu, či už ide o stravovanie, prácu či oddych. Pozrite sa spolu s nami na niekoľko bežných potravín, ktoré pri predávkovaní spôsobujú vedľajšie účinky.

 

1. Káva

Je všeobecne známe, že s kávou by sme to skutočne nemali preháňať. Obsahuje totiž kofeín, pred ktorým zdvíha varovný prst nejeden vedec či lekár. Klasická šálka tohto ranného životabudiča obsahuje v priemere okolo 200 mg kofeínu. Nachádza sa však i v čiernom čaji, a to približne 120 mg kofeínu na šálku spomínaného nápoja. Riziková pritom môže byť už dávka väčšia ako 600 mg kofeínu denne. Predávkovanie sa spôsobuje nespavosť, nepravidelný srdcový tep či pocity nepokoja.

 

Môže to viesť i k stavom úzkosti, bolestiam hlavy či svalovému trasu. Káva a čierny čaj však obsahujú ešte jednu ingredienciu, ktorá telu vo veľkom množstve vôbec neprospieva. Možno je to prekvapivé, no ide o vodu. Pri extrémnom príjme tejto dôležitej tekutiny môže dôjsť k zriedeniu sodíka v krvi, čo vedie k elektrolytovej nerovnováhe. Človek následne pociťuje nevoľnosť, slabosť, závraty či kŕče.

 

Odporúčame: Výživné ďatle: Sladká pochúťka dobrá aj pre tvoje zdravie!

banány

Zdroj: Shutterstock®

2. Banán

Ovocie je nevyhnutnou súčasťou nášho jedálnička. Pri takých banánoch si však treba dávať pozor. Obsahujú potrebný draslík, ktorý vo vysokých dávkach ľahko spôsobí zdravotné ťažkosti. Odporúčaná denná dávka minerálu je okolo 3000 mg. Jeho nadbytok v tele sa typicky prejavuje brnením v končatinách či hnačkami. Pri dlhodobých nadmerných dávkach draslíka sa môžu objaviť i poruchy srdcového rytmu.

 

3. Mrkva

I niektoré druhy zeleniny dokážu telu pri extrémnej konzumácii uškodiť. Napríklad mrkva je známa vysokým obsahom betakaroténu. Pri predávkovaní touto látkou nevznikajú prakticky žiadne zdravotné problémy. Toto farbivo sa však v tele mení na vitamín A, u ktorého už hrozí hypervitaminóza, čiže ochorenie z nadbytku vitamínu. Prejavuje sa praskaním a krvácaním pier, podráždenosťou, suchou kožou či padaním vlasov.

muškátový oriešok

Zdroj: Shutterstock®

4. Muškátový oriešok

Muškátový oriešok je druh korenia, s ktorým to netreba preháňať. Riziková môže byť pritom už jedna lyžica orieška denne, čo však konzumuje asi len málokto. Aj tak je potrebné toto korenie vždy používať v menších dávkach. Tehotné ženy by sa mu mali vyhýbať úplne. Muškátový oriešok môže mať vo vysokých dávkach halucinogénne účinky. Spôsobuje nervozitu, stavy úzkosti či malátnosť.

 

5. Aníz

Aníz je korenina príbuzná rasci či feniklu. Využíva sa v kuchyni, v parfumoch, v cukrovinkách, v nápojoch, či ako liečivo. Obsahuje však látku anetol, ktorá je mierne toxická. Pri vysokých dávkach pôsobí dráždivo. Tehotným a dojčiacim ženám sa vôbec neodporúča. Pri skutočne nadmernom príjme môže aníz zapríčiniť až opuch pľúc.

para orechy

Zdroj: Shutterstock®

6. Para orechy

Para orechy sú skvelým zdrojom potrebného selénu. Tento minerál má významnú úlohu pri syntéze DNA a reprodukcii a podporuje funkcie štítnej žľazy. Medzi príznaky nadbytku selénu v tele radíme žalúdočnú nevoľnosť, hnačky, únavu, lámanie nechtov a vlasov i pachuť v ústach. Denná odporúčaná dávka minerálu je v priemere od 50 mikrogramov s hornou hranicou 200 mikrogramov. Takéto množstvo vám pritom pokryje už zopár chutných para orechov.

 

Pozri aj: 5 chýb, ktoré ťa stoja majland: Návod, ako kúriť šetrnejšie!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Mária Frnová

Mária Frnová

14.12.2017 06:43

zlaté pravidlo: všetko s mierou

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.12.2017 08:21

všetkého veľa škodí - a to vo všetkom

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.12.2017 08:47

predávkovanie mi nehrozí, už ani kávou

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

14.12.2017 10:04

fíha to som netušila naozaj dobrý článok dakujem

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

14.12.2017 10:05

všetkého s mierou

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

14.12.2017 10:57

Čítala som o tom, a pridala by som v tomto čase do zoznamu aj škoricu.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

14.12.2017 13:55

našťastie poznám mieru

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

14.12.2017 20:18

Ja som sa veru vcera prejedla tekvicovych semienok a bolo mi divne ...

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

14.12.2017 21:50

asi tu bude platit pravidlo - vsetko s mierou ?

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

14.12.2017 22:28

Ozaj aj tu stredná cesta je zlatá. Dosť ma prekvapila mrkva.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

14.12.2017 22:48

Aj malé dieťa vie, že treba sa stravovať pestro a nie dookola jedno a to isté...no problém môže nastať, ak má niekto závažné tráviace problémy takmer po každom jedle a výber potravín sa mu radikálne zúži. My sme si tak s dcérou prešli tortúrou, keď musela nastaviť eliminačnú diétu a jesť spočiatku len 1-2 druhy potravín, postupne pridávať ďalšie a sledovať čo robí problém...vtedy naozaj frčala takmer výlučne len na banánoch...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

15.12.2017 12:35

Ja to niekedy prezeniem s kávou..

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

16.12.2017 06:28

presne.. aj s prácou a oddychom..

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 18:22

všetko s mierou a nehrozí žiadne predávkovanie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.