Ryža parboiled: Zisti, čím sa odlišuje od klasickej bielej ryže!

V súčasnej dobe existuje veľké množstvo rozličných kultivarov ryže siatej, ktoré sa odlišujú tvarom, farbou, chuťou a celkovo svojím pôvodom. Ich počet presahuje hranicu 10 000.

Dnes vám predstavíme ryžu parboiled, špeciálnu vďaka netradičnej technike, ktorou sa spracováva. Táto obilnina získava v poslednej dobe na veľkej popularite. V článku sa dozviete, ako sa ryža parboiled pripravuje a prečo sa ju oplatí zaradiť do jedálnička.

Poznáte ryžu parboiled?

Ryža parboiled sa pripravuje špeciálnou technológiou z nelúpaných zŕn. Počiatky tohto postupu siahajú ešte do začiatku 20. storočia, kedy si ho osvojili pestovatelia ryže v Severnej Amerike. Ide o niekoľkofázovú hydrotermickú úpravu zrna, ktorá sa najskôr začína namáčaním.

Následne na nelúpanú ryžu pôsobí vysokotlaková para, ktorá zabezpečuje pretlačenie rozpustených vitamínov aj minerálnych látok z povrchových vrstiev do vnútra zrna. Nakoniec sa obilnina spracováva ešte ako ďalšie druhy ryže, čiže prechádza lúpaním a leštením. Pôsobenie vyššej teploty má vplyv aj na štruktúru škrobu v zrne. V obilnine dôjde k premene škrobov a jej povrch stvrdne.

To sa prejaví najmä na konzistencii ryže po uvarení. Parboiled ryža sa nelepí a je sypká. Táto metóda úpravy ryže sa dnes okrem USA už praktizuje v mnohých ďalších častiach sveta, napríklad v Indii, Nepále, Srí Lanke, Taliansku, Španielsku, Švajčiarsku či Francúzsku.  

Odporúčame: Česko-slovenská príroda: Toto sú top miesta s pozitívnou energiou!

výroba parboiled ryže

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje ryža parboiled?

Z výživového hľadiska je ryža parboiled veľmi hodnotná. Vďaka vyššie spomenutému špeciálnemu postupu sa v nej uchováva drvivá väčšina cenných látok. V porovnaní s klasickou bielou lúpanou ryžou má táto obilnina obsah mnohých látok až dvojnásobne vyšší. Ide napríklad o minerály vápnik a železo.

Rovnako to platí pre viaceré vitamíny skupiny B, najmä niacín či kyselinu listovú. V takto upravenej ryži je tiež o niečo navýšené množstvo horčíka a fosforu. Rovnako je zdrojom potrebného draslíka.

Aké má ryža parboiled účinky?

Ryža parboiled má o niečo málo vyššiu energetickú hodnotu, no nemožno zabudnúť na to, že je skvelým zdrojom mnohých cenných látok. Výživovo je dokonca až na približne 80 % podobná hnedej ryži. V porovnaní s ňou má len o niečo menší obsah vlákniny.

Parboiled ryža však potrebuje oveľa kratší čas na prípravu a mnohým i viac chutí. Okrem toho je veľmi ľahko stráviteľná a má nízky glykemický index. Konzumácia ryže tiež pozitívne ovplyvňuje vylučovanie, krvný tlak i odvádzanie nadbytočnej vody.    

Pozri aj: Lieky po záruke: Ktoré si môžeš nechať a pri ktorých už neriskovať? ​

varenie parboiled ryže

Zdroj: Shutterstock®

Ryža parboiled a jej príprava

Vďaka tomu, ako sa ryža parboiled vyrába, je veľmi jednoduchá na prípravu. Stačí jej len kratšie varenie, no ak na ňu zabudnete, len tak ľahko sa vám nerozvarí. Naopak, je sypká a nadýchaná. Charakteristická je jemnou chuťou, ktorá je skôr neutrálna. Pri varení pohltí pomerne veľa vody. Surová parboiled ryža je mierne žltkastá, no po uvarení obelie. Pred použitím ju prepláchnite.

Následne ju v hrnci zalejte osolenou vodou a na miernom ohni ju varte okolo 20 minút. Na jeden diel ryže sú pritom potrebné asi 2 až 3 diely vody. Varte ju domäkka a prebytočnú vodu nakoniec zlejte.

Ryžu parboiled môžete servírovať ako prílohu k mäsu alebo dusenej zelenine. Kvôli konzistencii sa ju neodporúča použiť pri príprave sushi a klasických talianskych rizot, ktoré si vyžadujú skôr lepivejšiu ryžu.    

Recept: Ryža parboiled s paradajkovým pestom a plesňovým syrom

Ingrediencie: 

  • 2 hrnčeky ryže parboiled
  • 4 paradajky
  • 4 PL paradajkového pesta
  • 3 biele papriky
  • 100 g syru s modrou plesňou
  • 2 PL masla
  • 3 červené kápie
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 štipky mletého korenia štyroch farieb
  • 2 štipky soli

Postup: Ryžu parboiled prepláchneme pod vodou a necháme odtiecť. Cibuľu nasekáme nadrobno, papriku a kápiu na tenké prúžky a paradajky na menšie kocky. V hrnci si rozohrejeme maslo a krátko na ňom orestujeme cibuľku. Potom pridáme papriku s kápiou a za krátky čas ryžu s paradajkami. Trochu podlejeme vodou. 

Osolíme a okoreníme a za občasného miešania dusíme domäkka. Následne vmiešame pesto a prehrejeme. Nakoniec pridáme namrvený plesňový syr a ihneď podávame. Dobrú chuť!

Aktualizovaný článok: 1.8.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.08.2018 01:00

Do jedálnička sa ju oplatí zaradiť, občas tiež pripravujeme.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

09.08.2018 07:48

čo keď moji stravníci majú radi lepivú, ako ich presvedčím, že má vyšší obsah minerálov

Vaše meno:

Natália Lobodášová

Natália Lobodášová

09.08.2018 09:52

V budúcnosti ju určite vyskúšam :-)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

09.08.2018 14:43

Robím pravidelne,máme ju radi.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.08.2018 20:15

u nás doma obľúbená, robievam minimálne 1x za týždeň

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.08.2018 20:45

Už dlhé roky používam len túto ryžu parboiled.Kedysi dávno,možno aj pred 20 rokmi,som si ju náhodne kúpila a tak sa mi zapáčila,že odvtedy bielu ryžu ani nekupujem.Používam ju aj na rizoto - spojí ju zelenina.Ja dávam 1 diel ryže a 1 diel vody a nikdy sa mi nestalo,že by bola tvrdá.Ked sa voda vyparí,plyn vypnem,ešte chvíľu nechám pod pokrievkou a ona "dojde".

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

11.08.2018 11:48

ja inú ryžu ako parboiled nepripravujem

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

09.08.2023 20:40

Mám ju veľmi rada má zaujímavú chuť.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.