S maslom to je podobne ako s inými potravinami. Rovnako, ako sú pančované niektoré potraviny, tak aj maslo môže byť menej kvalitné. Dokonca to niekedy ani sami neodhalíte, kým sa nezameriate na konkrétne znaky. Stačí doň pridať inú ingredienciu alebo menej kvalitné suroviny a maslo už nie je tým, čím by malo byť. Preto si častokrát na chlieb natierame falošné maslo, ktoré možno chutí rovnako a aj rovnako stojí, ale nie je poctivé.
Smutný fakt alebo krutá realita?! Niekedy nevieme, čo si máme o tom myslieť. Ale v snahe znížiť svoje nálady sú výrobcovia ochotní upustiť od kvality a my niekedy ani nemáme tušenie, čo vlastne kupujeme. Ak si neštudujete každé jedno zloženie výrobku, ktorý si kupujete, tak nemáte šancu odhaliť, či jete pravé maslo alebo len jeho lacnú „napodobeninu“. Teda vlastne, dá sa to odhaliť. Treba len vedieť, na čo sa zamerať.
Pozri aj: Hmyz v kúpeľni: Lezie ti na nervy? Vieme, ako sa ho zbaviť!
Všetko začína v obchode
Už pri kúpe masla dokážete odhaliť, či si kupujete kvalitné poctivé maslo alebo niečo úplne iné. Dokonca niekedy ani maslo s ceduľkou garancie nemusí byť poctivé. Pri kúpe sledujte predovšetkým jeho zloženie. Ak sa v zložení medzi tukmi nachádza aj olej, tak je jasné, že časť masla tvorí menej kvalitný margarín či iná olejová zložka. Takéto maslo radšej vráťte do regálu.
Aj na farbe záleží
Zameriavali ste sa niekedy na farbu masla? Síce v obchode nie je možné pozrieť na tento aspekt, no doma ju určite neprehliadajte. Maslo by nemalo byť príliš žlté a na druhej strane, nemalo by byť ani príliš biele. Zlatá stredná cesta je v tomto prípade ideálna a je znakom kvalitného masla.
A čo obal či krájanie?
Ak je maslo poctivé a kvalitné, malo by sa pevne držať v obale. V podstate by malo byť o obal prilepené, preto jeho premiestnenie do maselničky nie je úplne také jednoduché. Ak sa zošmykne veľmi ľahko, je jasné, že obsahuje veľa oleja.
Sledujte aj jeho krájanie. Ak doň nôž zapichnete a len ťažko ho z neho vyťahujete, pretože je extrémne tuhé, tak môžeme hovoriť o poctivom masle, ktoré obsahuje len kvalitné zložky. Falošné maslo sa krája veľmi ľahko a nôž ním prechádza bez najmenších problémov.
Sledujte aj jeho topenie
Pri topení kvalitného masla (v hrnci na ohni) by sa na povrchu nemali spraviť olejovité škvrny ani bublinky. Kvalitné maslo sa topí pomalšie a jednotne. Nekvalitné maslo je viac mastnejšie s viditeľnými olejovými škvrnami na povrchu.
Odporúčame: 3 tipy, ako odvodniť telo: Zbav sa tohto najväčšieho letného problému