Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!

recepty s chlebom

Už naše staré mamy nás učili, že chlieb sa nemá vyhadzovať. Prečo aj, keď sa dá ešte nejako využiť a ušetriť tak pár eur. Starý suchý chlieb a recepty zo starého chleba boli a aj sú samozrejmosťou. Ako teda využiť starý chlieb, kúsky starého chleba a ako oživiť starý chlieb či starý bochník chleba? U nás nájdete odpovede, ako aj užitočné tipy!

Čo so starým chlebom? Ak ho nechcete vyhodiť, ale neviete čo s ním, tak práve pre vás tu máme 7 tipov na jeho využitie! Dokonca aj so starším chlebom vytvoríte chuťovky, ktoré ocení celá vaša rodina.

Starý tvrdší chlieb sa dá využiť nielen ako strúhanka zo starého chleba, ale môžete si pripraviť napríklad aj zapečený chlieb v rúre, chlebová omáčka, pizza zo staršieho chlebíka a podobne. Vyhadzovanie starého chleba sa tak stane minulosťou! Pozrite sa spolu s nami, ako spotrebovať chlieb či staré rožky a objavte ich chutné využitie.

Recepty zo starého chleba - ako využiť staré pečivo?

Ak máte väčšie množstvo staršieho pečiva, tak prvé čo vám určite napadne, je strúhanka. Tá, ktorú kúpite v obchode je rovnaká ako tá, ktorú si viete vyrobiť doma zo staršieho pečiva. Tento šikovný trik vám ušetrí pár centov. Po zomletí nechajte strúhanku ešte trošku preschnúť a potom ju nasypte do uzavretej nádoby. Strúhanku využijete na zahustenie guláša (namiesto múky), na obaľovanie rezňov alebo ju pridáte do fašírok. 

Ako jednoducho oživiť staré pečivo a zužitkovať starý chlieb?

Zostal vám starší chlieb? Urobte z neho chrumkavé krutóny. Chlieb nakrájajte na kocky a zamrazte. Potom ich kedykoľvek vyberiete a dochutíte nimi rôzne polievky, napríklad krémovú brokolicovú, tekvicovú a mnohé iné. Takéto chrumkavé krutóny sú rýchle na prípravu, v mrazničke vydržia dlho a polievku skvele doplnia.

1. Jedlá zo starého chleba - ako na chlebové tyčinky?

Ideálna chuťovka k večernému filmu. Starší chlieb nakrájate na tenké plátky a namáčate do vopred pripravenej zmesi. Zmes pripravíte z olivového oleja, cesnaku, mletej červenej papriky, korenia a soli. Chlebové plátky namočíte z oboch strán a dáte zapiecť do rúry, kým nebudú upečené dozlata a pekne chrumkavé. Namiesto klasických chipsov, trošku zmena!

Neprehliadnite: TOP 4 potraviny, ktoré pomôžu prečistiť hrubé črevo

recepty zo starého chleba

Zdroj: Shutterstock®

2. Starý biely chlieb so syrom alebo aj koláč zo suchého chleba

Výborný nápad na oslavu alebo párty. Starý chlieb narežte tak, aby ste vytvorili malé štvorčeky (mriežku). Do jednotlivých zárezov zastrčte syr podľa vlastného výberu a slaninku. Posypte bylinkami, osoľte a bochník pokvapkajte olivovým olejom. Ak by ste to chceli ešte trochu vylepšiť, zamiešajte do olivového oleja pretlačený cesnak. Dajte do rúry a dozlatista pečte na 200 až 220 °C. Keď sa syr začne topiť, chlieb vytiahnite a hneď podávajte. 

Pozri aj: Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!

chlieb so syrom

Zdroj: Shutterstock®

3. Chlebové dalamánky - koláč zo staršieho chlebíka

Starý chlieb zalejete vlažnou vodou a rozmixujete ponorným mixérom na kašu. Pridajte soľ, rascu, 1ČL medu a rozdrobte droždie. Chvíľku počkajte a následne prisypte múku podľa potreby, aby cesto nebolo riedke. Nechajte vykysnúť na teplom mieste a potom z neho vykrojte malé bochníky. Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Narežte na vrchu nožom a posypte rôznymi semienkami, poprípade pokvapkajte olejom a pečte v rúre asi na 180 °C. 

4. Sedliacka chlebová polievka

Existuje množstvo receptov na chlebovú polievku, stačí len pohľadať na internete. Na ukážku jeden takýto recept pre vás máme. Opražte na oleji cibuľku, zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte lyžičku rasce, nakrájaný starší chlieb na malé kocky a varte do rozvarenia. Približne po 10 minútach rozmixujte ponorným mixérom. Potom pridajte vajce, prelisovaný cesnak a majoránku. Nakoniec len dozdobte nasekanými bylinkami a opečenými krutónmi. 

Pozri si: Domáce smoothie – ten najlepší štart do celého dňa

chlebová polievka

Zdroj: Shutterstock®

5. Chlebové krokety

Nakrájajte starý chlieb a nechajte ho rozmočiť v mlieku. Pridajte vajíčko, korenie a soľ, prípadne ďalšie suroviny podľa vlastnej chuti. Napríklad nadrobno nakrájanú šunku, klobásu, slaninu či nastrúhaný syr a cesnak. Celé to premiešajte, a ak je potreba, zahustite strúhankou. Z cesta vytvorte krokety, obaľte ich v strúhanke a vypražte. Pridajte na tanier čerstvý zeleninový šalát a jedlo je hotové. Dobrú chuť!

6. Chlebová pizza zo starého chleba

Chlieb obaľte v rozšľahanom vajíčku a starostlivo ho poukladajte na dno panvice. Navrch uložte pokrájanú slaninu, paradajky, olivy a nastrúhaný syr. Pridajte olej a pod zakrytou pokrievkou duste asi 5 minút. Chlieb môžete posypať čímkoľvek podľa chuti, môže to byť tuniak alebo kukurica, paprika, saláma a podobne. 

Inšpirujte sa: Ako správne spracovať a jesť granátové jablko?

chlebová pizza

Zdroj: Shutterstock®

7. Slané i sladké hrianky

Hrianky naslano určite poznáte. Je množstvo spôsobov, ako ich pripraviť. Krajec chleba opražený na oleji a potretý cesnakom. Alebo namočený vo vajíčku a pripravený na panvici. Krajce starého chleba môžete dať aj zapiecť do rúry. Jednoducho ich natriete vrstvou masla, obložíte ich šunkou, paradajkami, bazalkou, syrom (výborná je mozarella) a pokvapkáte olivovým olejom. Dáte zapiecť a rýchla večera je na stole.

Máte chuť skôr na niečo sladké? Vyskúšajte francúzske toasty. Používa sa toastový chlieb, ale nič nepokazíte, ak použijete klasický chlieb. Vajíčka vyšľahajte vidličkou, pridajte mlieko a škoricový cukor. Jeden krajec chleba natrite Nutellou, uložte naň kolieska banánu a prikryte ho druhým krajcom. Poriadne pritlačte a takto pripravený toast z oboch strán namočte do vajíčka a z oboch strán opečte na panvici s troškou oleja. Na záver môžete pokvapkať javorovým sirupom alebo medom, prípadne ozdobte ovocím. 

Neprehliadni: Ako správne smrkať. Je to dôležitejšie ako ste si mysleli.

hrianky

Zdroj: Shutterstock®

Tip na záver: Netradičný chlieb vo vajci

Chlebík vo vajíčku je klasikou, ktorá sa nedá nikdy odmietnuť. Čo však, keby ste ho vylepšili? My odporúčame chlieb najskôr natrieť taveným syrom, položiť naň plátok šunky a tak obaliť vo vajíčku. Takto pripravený chlieb opečte na oleji z oboch strán a vychutnajte si dokonalú kombináciu chutí. 

Naposledy aktualizovaný článok: 15.04.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

34 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

12.11.2017 08:06

u nás sa väčšinou stíha zjesť chlieb čerstvý, ale super nápady, určite niektorý vyskúšam

Vaše meno:

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

12.11.2017 09:27

Vsetky tieto recepty casto vyuzivam, yaz na ten zapeceny chlieb so syrom.Ten urcite vyskusam. Urcite je to mnam ))

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

12.11.2017 09:48

zapeceny chlieb so syrom nam minke robila kamoska... jedla som to u nej prvy krat bolo to vyborne.... uz sim to urobila aj mojmu drahemu... velmi mu to chutilo... no a staru klasiku robievame velmi casto.. chlieb vo vajicku... vyborna jej aj zemlovka s tvarohom.. receptov je neurekom.. dat do toho trocha fantazie len

Vaše meno:

benynka

benynka

12.11.2017 09:58

u nás tiež neostáva starý chlieb, keď už tak len vo vajíčku, ale toto sú výborné nápady že aj z čerstvého chleba asi skúsim

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

12.11.2017 10:21

dobré typy čo so starším chlebíkom..

Vaše meno:

Regina Adamcová

Regina Adamcová

12.11.2017 14:35

Rokmi osvedčené.... toto isté robím aj so zvyšnou knedľou - nakrájam na kocky , dám do mrazničky a kedykoľvek máme chuť, opražíme knedľové kocky na panvici, keď sú chrumkavé, zalejeme rozšľahanými vajíčkami, posypeme napokon pažítkou a pochúťka je za pár minútiek na stole.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.11.2017 14:37

u nás sa chlebík nevyhadzuje, stíha sa jesť, alebo nakrájam na kocky, opečiem a zjeme s polievkou

Vaše meno:

Marta Hollá,st

Marta Hollá,st

12.11.2017 15:17

dcéra využíva aj staršie rohlíky. Vysmaží obalené vo vajíčku ako chlebík.

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

12.11.2017 16:13

Strúhanku a krokety robíme asi jediné z týchto vecí ale určite vyskúšam aj ten chlieb so syrom- vyzerá úžasne :)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

12.11.2017 17:49

U nás chlebík málokedy ostáva nazvyš, robíme domáci a po tom je vždy dopyt...ale keď náhodou nejaký kúsok ostane, väčšinou ho obalíme vo vajíčku a vysmažíme...no páčia sa mi aj vaše tipy, určite niektorý vyskúšam..

Vaše meno:

maria

maria

12.11.2017 20:47

recepty poznam aj to robievame ale na sladko pocula som to prvy raz

Vaše meno:

janko komada

janko komada

13.11.2017 13:35

tá chlebová pizza ma dostala vyskúšam

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

13.11.2017 17:38

mne sa páčia tie chlebové plátky pečené v rúre, musí to byť dobré,chrumkavé a voňavé...musím vyskúšať

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

14.11.2017 14:15

niektoré vyzerajú chutne

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

18.11.2017 15:22

CHlebové hrianky robíme často, ale väčšinou sa minie ešte čerstvý :)

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

19.11.2017 15:27

hrianky a chrumkavé krutóny robím z chleba pravidelne

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

19.11.2017 23:59

Také bežné veci, keď nestíhame zjesť čerstvý, používame ho aj takto...

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

29.11.2017 21:38

výborné nápady, budu je zkoušet

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

03.12.2017 20:58

Niektoré recepty aj praktizujem, ďalšie vyskúšam.

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

11.12.2017 14:36

My zo starého chleba alebo rozkov robíme chlieb vo vajíčku a na to nastrúhame syr ktorý sa tam potom roztopí. Naše deti to milujú.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 19:51

ak zostane viac, spapkajú zajkovia, alebo starší pokrájam do polievky a párkrát, keď som nemala strúhanku, tak som ju pripravila z chleba

Vaše meno:

Ivan Slávik

Ivan Slávik

11.12.2017 20:13

veľmi zaujímavé typy

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 20:52

Keď máme už starší - tvrdší chlieb, ako prvé asi nastupuje chlieb vo vajci.
Hrianky s maslom alebo toasty so syrom a šunkou.
Zvyknem kupovať chlieb ktorý už vypredávajú v obchode, nakrájam ho na kocky, vysuším v rúre a jeme ho k našej najobľúbenejšej polievke - tekvicovej.
To nás asi nikdy neomrzí.
No a ak nie je strúhanka, kocky pomeliem a je na svete.
Oveľa lepšia ako z obchodu.

Vaše meno:

Marta Hollá

Marta Hollá

19.12.2017 10:04

u nás sa chlieb nikdy nevyhadzuje, vždy ho nejak zúžitkujeme, či už na hrianky alebo obalený v vajíčku.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

20.12.2017 22:50

Ten chlieb so syrom som robila, bol výborný.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

31.12.2017 08:54

Starší chlieb tiež všetok spotrebujem, nikdy nevyhadzujem. Super recepty najmä pre mladé gazdinky, lebo chlieb sa nevyhadzuje, ako to často vidím je ho dosť v smetných nádobách.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

14.04.2018 18:58

je tu ozaj veľa nápadov ako využiť starý chlieb, no ja by som využila iba 6 a 1..

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

18.02.2019 13:21

výborné nápady :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.05.2019 22:40

Mňamký keď zostane chlieb vždy sa využije takto

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

05.02.2021 22:32

Niektoré recepty poznám a robievam ich. Chlieb nikdy nevyhadzujeme.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

19.04.2022 10:33

Vyskúšané a výborné

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

03.05.2022 20:03

výborné nápady vyzkouším

Vaše meno:

Katarina S

Katarina S

06.12.2022 11:41

pekné recepty - stoja za vyskúšanie

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

16.02.2023 13:35

výborné nápady. najlepšie sa mi páčila chlebová polievka a netradičný chlebík vo vajíčku.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.