Najlepšie spôsoby, ako sa účinne zbaviť všetkých druhov tukov na tele

ako sa zbaviť tuku

Často počujeme o tuku uloženom na bruchu, stehnách či zadku. Veľa ľudí premýšľa hlavne nad tým, kde sa tuk ukladá, no nevedia, ako s ním účinne bojovať. V posledných rokoch boli odhalené rôzne druhy farebných tukov, a teda typy tukov v tele. Každý má unikátne molekulárne vlastnosti a zdravotné dôsledky. Čo pre nás znamenajú? A ako sa účinne zbaviť všetkých druhov tukov? Ak budeme vedieť, ktorý je ktorý, budeme lepšie pripravení zlepšiť naše zdravie.

Ako sa zbaviť viscerálneho tuku? Ako sa zbaviť tuku na bruchu či zadku? A aké zdravotné riziko vôbec predstavuje zvýšený tuk? Viac v článku!

Druhy telesného tuku: 

Hnedý tuk

Z evolučného hľadiska pomáha hnedý tuk udržiavať vnútorné teplo novorodenca. Je to hnedé tukové tkanivo, ktoré sa nachádza v zadnej časti krku a slúži na prevod potravy na teplo. Ak naň pôsobí chladné prostredie, chová sa ako sval a spaľuje kalórie. Sprchovanie studenou vodou aktivuje spaľovanie kalórií, a tým podporuje chudnutie. V priebehu spánku tým môžeš premeniť „zlý tuk“ na ten dobrý hnedý typ.

Žltý tuk

Je to zmes hnedého a bieleho tuku a vyskytuje sa v malých ložiskách vo veľkosti hrášku pri kľúčnej kosti pozdĺž chrbtice. Predpokladá sa, že ľudia produkujú žltý tuk pri cvičení.  

Pozri tiež: Nenávidené a milované pehy. Dnes sa už dokonca tetujú!

proces chudnutia
Shutterstock®

Biely podkožný tuk

Na rozdiel od hnedého tuku je biele tukové tkanivo bohatým úložiskom energetických zásob s nízkou mierou metabolickej aktivity predovšetkým na bokoch, stehnách a bruchu. Podkožný tuk leží priamo pod kožou a hodnotí sa ako veľmi zlý a škodný typ tuku.

Biely viscerálny tuk

Čo je viscerálny tuk? Viscerálny tuk je často označovaný ako brušný tuk, ktorý je okolo vnútorných orgánov. Z tohto dôvodu je veľmi nebezpečný a je veľmi ťažké ho chirurgicky odstrániť. Jedným z dôvodov, prečo je nadbytok tohto tuku tak škodlivý je, že všetky toxíny a mastné kyseliny sa dostávajú do krvi a negatívne ovplyvňujú tvorbu cholesterolu.

Viscerálny tuk produkuje chemické látky zvané cytokiny, ktoré môžu zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, podporovať inzulínovú rezistenciu a chronický zápal. Dobrou správou je, že viscerálny tuk môžeme znížiť zdravou stravou, dobrým prietokom krvi a cvičením. Tento nebezpečný tuk je oveľa viac ochotný "odísť" než tvrdohlavý podkožný tuk. 

Vyskúšaj aj: Jesenné hrejivé smoothies, ktoré posilnia imunitu

brušný tuk
Shutterstock®

Chudnutie problémových partií – ako odstrániť tuk v konkrétnych častiach tela?

1. Tuk vo vrchnej časti tela

Tento tuk je tvorený najmä u ľudí, ktorí majú nedostatok pohybu a veľa jedia. Obmedzte preto príjem sladkostí a cvičte minimálne 30 minút denne. Na začiatok boja s tukom vo vrchnej časti tela je vhodné kardio. Čokoľvek, čo zvýši tepovú frekvenciu - spinning, kruhový tréning alebo beh.

2. Tuk okolo pásu

Extra tuk v oblasti pásu sa vyskytuje v dôsledku depresie alebo úzkosti. Je preto dobré vyskúšať rôzne relaxačné techniky, napríklad meditáciu. Rozširujúci sa pás je niekedy i daň za starnutie. Žien sa to týka najmä po menopauze.

3. Tuk v bokoch, na zadku a stehnách

vyvarujte sa jedál, ktorých tuky vrážajú rovno do dolných partií. A naopak, zaraďte do jedálnička také kúsky, ktoré pomôžu tuky odbúrať. Je vedecky dokázané, že k tomu prispeje pravidelná konzumácia brokolice, sójových výrobkov alebo ľanových semienok. Je to v dôsledku hormónu estrogénu, ktorý nesie svoju vinu za ukladanie tukov na bokoch a stehnách.

Odporúčame: Alchemilka: Zázračná rastlina, ktorú musí poznať každá žena!

zbavovanie tuku
Shutterstock®

4. Tuk spôsobujúci vyduté brucho

Tuk sústredený na bruchu býva často dôsledkom nadmernej konzumácie alkoholu a zlého dýchania. Obmedzte jeho príjem a vyskúšajte dychové cvičenia. Dôvodom môže byť aj neprimeraná záťaž chrbtice. Tá núti brušné svaly "tlačiť" sa dopredu. 

5. Tuk na nohách

Tento druh tuku postihuje prevažne tehotné ženy, ktorým sa často tvoria na nohách opuchy. Vyskúšajte napríklad vodný aerobik zameraný na zníženie tlaku v nohách a kĺboch. Účinný trik je tiež nechať nohy určitú časť dňa vyložené hore.

6. Tuk na bruchu a chrbte

Vo väčšine prípadov je na vine nedostatok telesnej aktivity. Regulujte hladinu svojho krvného cukru a začnite viac cvičiť. Správna cesta sú čučoriedky. Tieto sladké plody sú prospešné nielen pre imunitný systém, ale je tiež dokázané, že pomáhajú zredukovať tuk okolo brucha.

Vyskúšaj: Ako sa zbaviť mravcov? Tieto osvedčené rady zaberú!

druhy obezity
Shutterstock®

Pár účinných tipov na záver

Podľa dietológov je všetko o správnom stravovaní a našej životospráve. Treba si uvedomiť, že je lepšie predchádzať ukladaniu tukov, než sa „trápiť“ pri jeho redukcii. Odporúčania pre lepšiu životosprávu:

  • jedzte viackrát za deň, ale menšie porcie,
  • raňajky sú základom dňa a nemali by ste ich vynechávať,
  • prijímajte dostatok tekutín (káva sa neráta, hlavne pitná voda) – predovšetkým popíjajte čistú vodu, a to 2 až 3 litre denne,
  • v strave dbajte na vyváženie príjmu sacharidov i bielkovín,
  • myslite na kvalitný spánok a zníženie stresu,
  • večera by mala byť ľahká,
  • vyhýbajte sa jedlám z fast foodu,
  • dbajte na dostatočný pohyb – počíta sa aj pravidelný pohyb.

Aké riziko predstavuje väčšie množstvo viscerálneho tuku?

Väčšie množstvo viscerálneho tuku, ktorý sa ukladá okolo vnútorných orgánov, predstavuje vážne zdravotné riziko. Tento typ tuku je nebezpečnejší než podkožný tuk, pretože ovplyvňuje dôležité orgány a môže prispievať k vzniku rôznych zdravotných problémov.

Riziká spojené s nadmerným viscerálnym tukom:

  • Zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení – Viscerálny tuk produkuje látky, ktoré môžu zvýšiť zápal v tele a prispievať k vzniku vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu a ochorení srdca.
  • Inzulínová rezistencia a cukrovka 2. typu – Nadbytok viscerálneho tuku môže znížiť citlivosť buniek na inzulín, čo vedie k vyššiemu riziku rozvoja inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu.
  • Metabolický syndróm – Viscerálny tuk je jedným z hlavných rizikových faktorov pre metabolický syndróm, ktorý zahŕňa zvýšený krvný tlak, vysokú hladinu cukru v krvi a nezdravé hladiny cholesterolu.
  • Zvýšené riziko niektorých druhov rakoviny – Výskum ukázal, že nadmerný viscerálny tuk môže byť spojený so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka, hrubého čreva a pankreasu.

Zníženie viscerálneho tuku môže výrazne zlepšiť celkové zdravie a znížiť riziko vzniku závažných ochorení. Pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava a zvládanie stresu sú kľúčové pri udržiavaní zdravých hladín tohto tuku.

Anketa: Ktorý tuk vám spôsobuje najväčšie starosti a ťažko s ním bojujete?

Odpovedalo 694 ľudí

9%
23%
15%
34%
8%
11%

Aktualizovaný článok: 03.10.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
17 komentárov
igor peto

igor peto

24.09.2017 12:58

Velmi zaujimavy clanok

Vaše meno:

benynka

benynka

24.09.2017 13:16

mám dosť pohybu tak s týmto nemám problém

Vaše meno:

Dana Hajzušová

Dana Hajzušová

24.09.2017 16:50

ach môj bože ten hrozný tuk

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

24.09.2017 21:00

všetci ho máme tam kde nechceme a kde by sa zišiel tak sa preniesť nedá, taká nespravodlivosť..treba to brať s humorom

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

24.09.2017 21:08

Waw super

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

24.09.2017 21:44

Treba cvičiť a upraviť jedálny lístok .. !

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

25.09.2017 01:15

dobrý článok

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

25.09.2017 10:28

zaujímavý a poučný článok

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

25.09.2017 13:59

no neviem, najviac asi pomaha nenapchavat sa a cvicit

Vaše meno:

Monika Č

Monika Č

25.09.2017 21:37

cvičiť cvičiť cvičiť...

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

25.09.2017 23:53

Nemusí to byť iba o lenivosti a prepchávaní sa, niekedy stačí určité ochorenie, lieky a váha vyletí hore...áno, boj s tukovými bunkami je beh na dlhé trate..

Vaše meno:

Klára Miklóšová

Klára Miklóšová

26.09.2017 10:42

najvyšší čas začať cvičiť...

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

27.09.2017 09:53

snáď sa mi podarí znova zbaviť tuku pomocou cestného bicykla

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

22.10.2017 08:43

pohyb a zdravá strava plus dostatok tekutín a spánku robia zázraky

Vaše meno:

Dagmar Becková

Dagmar Becková

03.10.2019 12:20

Nový obzor vo vedomostiach mi priniesli zaujímavé informácie o nezdravom a neželanom tuku na ženskom tele. Oboznamujem sa so vzácnymi radami, ako s týmto "spoločníkom" zatočiť tak, aby ma kvôli nemu netlačila aj náušnica v uchu...

Vaše meno:

Leona Bašistová

Leona Bašistová

11.10.2022 13:46

Super článok, súhlasím s tým, že tukov sa zbavíme hlavne úpravou jedálnička a odstránením sacharidov a cukrov zo stravy. Mne osobne veľmi pomohlo schudnúť, ked som prestala jesť po 18tej hodine. Žalúdok sa dá "oklamať" pocitom plnosti pitím dostatočného množstva čaju alebo vody. Za 3 týždne nejedenia po 18tej som bez námahy schudla 5kg a to som nemusela ani výrazne fyzicky cvičiť. Odporúčam!!

Vaše meno:

Katarina S

Katarina S

09.12.2022 10:01

pekne rozpísané

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE