Najzdravšie prímorské ingrediencie v kuchyni

Je aj vám ľúto za tohtoročnou dovolenkou pri mori? Už teraz sa aspoň v kútiku duše môžeme tešiť na tú ďalšiu (snáď nám do nej ostáva už len necelý rok:), no a popritom si atmosféru mora môžeme pripomenúť aj v kuchyni. A keďže okrem zraku nám náladu dokážu vytvoriť aj zmysly ako chuť a čuch, prečo si spomienky na more rovno nezahrnúť na svoj jedálniček? Možno ich nepotešíme absolútne čerstvými plodmi mora, ale minimálne za pokus to stojí. Bonusom navyše bude určite aj zvýšená odolnosť, ktorá nám pred pomaly, ale isto blížiacou sa jeseňou určite nebude na škodu. Lebo ako isto dobre viete, strava v krajinách, ktoré sa môžu pýšiť morom, je rozhodne zdravšia, ako tá naša. Ktoré ingrediencie by sme si teda mali určite zaobstarať?

 

Odporúčame prečítať: Zaujímavé fakty o káve + recept na biofrapučíno

 

 

OLIVOVÝ OLEJ 

 

Neoceniteľný pomocník pri varení (ale aj pri starostlivosti o krásu), o ktorého pozitívach ste už istotne počuli viac než raz. Presne preto býva napríklad stredomorská strava tak zdravá, pretože v nej nájdete prevažne olivový olej. Ten najlepší z najlepších vraj produkujú Taliani, je vhodný do šalátov, dressingov, dipov, ale aj na samotné varenie, či len tak na namáčanie chlebíka. Olivový olej okrem toho, že je chutný nám pomáha v boji proti kardiovaskulárnym chorobám, neobsahuje žiaden cholesterol, je ideálny pre diabetikov a celkovo napráva tráviaci systém.

Prímorské ingrediencie v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

MORSKÁ SOĽ 

 

Prečo soliť soľou klasickou, keď máme široký výber? Tá morská má minimálne jednu výhodu – vonia za morom. Získava sa odparovaním z morskej vody a obsahuje množstvo cenných látok, ako napríklad vápnik, sodík, či horčík. Pri používaní morskej soli ale nezabúdajte na to, že jej pri dochucovaní jedál stačí iba štipka. Je totiž slanšia ako naša bežná kuchynská soľ.

 

Odporúčame prečítať: Bývate často unavená? Dôvod vás možno prekvapí

 

 

KORENIE  

 

Varenie nemusí byť len o mletej červenej paprike a mletom čiernom korení. Je tak veľa možností. Najlepšie je, ak si korenie viete pripraviť vždy čerstvé, na to sa vám doma určite zíde mlynček. Začnite si tiež doma pestovať bylinky, jedálniček vám spestrí taká bazalka, rozmarín, tymián, oregano, kôpor, chilli... Ak máte možnosť skúste si odteraz z každej dovolenky priniesť domov nejaké zahraničné korenie. Uvidíte, že neoľutujete. 

Prímorské ingrediencie v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

OCOT 

 

Každá gazdinka pozná jeho účinky, ale poznáme aj jeho druhy? Ocot sa v prímorských krajinách využíva najmä pri príprave šalátov. Dodajú im sviežosť, chuť, aj zdravie. Siahnite napríklad po octe balzamikovom, ryžovom, vínnom octe s estragónom, ovocnom octe... Aj keď jeho klasickú chuť nemuíte, verte, že na trhu si istotne nájdete ten, ktorý si obľúbite aj vy.


 

SLANÝ SYR 

 

Na typický balkánsky spôsob, vyskúšať môžete aj domácu klasiku ako ovčí, alebo kozí syr. Za jeho účasti si môžete vytvoriť skvelý Šopský šalát tak obľúbený napríklad v Bulharsku. Stačí vám k tomu už len cibuľa, čerstvé paradajky a uhorka. Syry sú obľúbené aj vo francúzskej, gréckej aj talianskej kuchyni. Na celý týždeň tak budete mať o „dovolenkové menu“ postarané. 

 

Odporúčame prečítať: Recept na domáce špenátové pesto

Prímorské ingrediencie v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

ČERSTVÁ ZELENINA A OVOCIE  

 

Isteže, mnohé z krajín, ktoré majú more, ku ktorému v lete chodievame sa môžu pýšiť skvelým podnebím, ideálnym na pestovanie rôznych druhov ovocia aj zeleniny. Ani naše trhy a obchody, ale nie sú prázdne, a možno paradajka nebude taká sladučká, ako vo vašej poslednej letnej destinácii, predsa len vám atmosféru dovolenky môže pripomenúť. Nech u vás doma nechýbajú jablká klasické, ale aj také granátové, citróny, pomaranče, ale tiež pomelo, banány, avokádo,  cukety aj baklažány.. jednoducho pestrá zmes zeleniny a ovocia.


 

RYBY A MORSKÉ PLODY 

 

Jednoducho dary mora. V prípade, že chcete tú ozajstnú atmosféru prímorskej stravy, nakúpte si dostatok morských rybiek (nie sladkovodných), od žraloka cez krevety až po mušle. Pripravte si z nich skvelú rybaciu polievku, šalát, podávajte ich ako predjedlo, raňajky či hlavné jedlo na obed. Obsahujú zdravé tuky a tak sú prospešné aj pri diéte, no a vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín je jednoduchou cestou k posilneniu celkovej imunity. 

 

Odporúčame prečítať: Zaraďte do svojho jedálnička cviklu

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

02.09.2015 17:12

samé dobré ingrediencie - využívam všetky :-)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

04.11.2021 18:12

Grécky syr zbožňujem, jedla by som ho na kilá :-D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.