Muchovník, často nazývaný aj „indiánska čučoriedka", je ovocie bohaté na vitamíny a antioxidanty, ktoré si získava čoraz väčšiu popularitu v kuchyni. Jeho jedinečná chuť a výživové hodnoty z neho robia ideálnu surovinu na prípravu rôznych jedál, vrátane marinád. Marináda z muchovníka nielenže dodá jedlám sviežosť a jemnú sladkokyslú chuť, ale aj zvýši ich nutričnú hodnotu.
Ovocná marináda z muchovníka skvele dopĺňa grilované bravčové rebierka či kuracie mäso. Poďte si ju s nami pripraviť a prekvapte tak svojich hostí chutnými grilovanými pochúťkami s netradičnou chuťou.
Neprehliadni: Recept: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy
Kde sa vzal muchovník?
Pôvodným domovom tohto ovocia je Kanada, Aljaška a USA. Indiáni si muchovník veľmi cenili a okrem plodov, ktoré pridávali do energeticky výživného sušeného mäsa známeho ako pemikan, využívali aj sušenú kôru, kvety a lístie na liečebné účely. Drevo z muchovníka zase slúžilo na výrobu šípov alebo rybárskych prútov.
Prečo konzumovať muchovník?
Čo obsahuje muchovník? Bobule muchovníka vynikajú vysokým obsahom vitamínov C, E, K a provitamínu A, minerálov draslík, horčík, mangán, vápnik, zinok a železo. Muchovník je však predovšetkým známy farbivom anthokyan, ktoré pôsobí ako antioxidant, ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi a prispieva tak k prevencii nádorových ochorení, šedého zákalu, Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe.
Vitamín C podporuje imunitu a pružnosť ciev, vitamín E prispieva k znižovaniu krvného tlaku ak tvorbe červených krviniek. Provitamín A dodá pevnosť a zdravie kostiam, vlasom a koži, vitamín K pomáha pri prevencii osteoporózy.
Muchovník môže pomôcť pri regulácii krvného tlaku a celkového srdcovo-cievneho zdravia. Vitamíny a minerály v plodoch muchovníka môžu prispieť k hydratácii a zlepšeniu textúry pokožky, čo vedie k mladistvému vzhľadu.
Pozri aj: Tipy na bezmäsité jedlá na leto: Chutiť budú každému!
Ako využiť plody muchovníka?
Ideálne je dopriať si plody muchovníka čerstvé. Môžete si ich pridať aj do jogurtu, tvarohu, smotany a rôznych kaší. Vynikajúce sú v koláčoch, kde dokonale nahradia klasické čučoriedky. Skvele sa hodia na prípravu džemov, kompótov, sirupov, likérov a vína. Sušenými plodmi muchovníka sa dajú nahradiť hrozienka.
Odporúčame: Fantastický dezert z filo cesta s bobuľovým ovocím – túto rýchlovku musíš skúsiť!
Marináda z muchovníka - ingrediencie
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 polievková lyžica repkového oleja
- 2 šálky čerstvých alebo mrazených bobúľ muchovníka
- ¾ šálky jablčného octu
- ½ šálky kečupu
- ½ šálky hnedého cukru
- 2 lyžice melasy
- 2 lyžice čili prášku
- 1 ČL cesnakového prášku
- 1 ČL horčičného prášku
- ½ ČL worcesterskej omáčky
Marináda z muchovníka - postup prípravy
- Na olivovom oleji na strednom ohni opražte cibuľu a čili, kým nebudú mäkké.
- Vmiešajte zvyšné ingrediencie. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a varte odokryté 45 minút, alebo kým omáčka trochu nezhustne a bobule nie sú mäkké.
- Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte zmes do hladka.
- Omáčku, marinádu nechajte vychladnúť a potom prelejte do nádoby.
Tip: Ak chcete, aby marináda bola pikantnejšia, pridajte ďalšie chilli papričky alebo vymeňte červené chilli za pikantnejšiu odrodu.
Ako skladovať marinádu z muchovníka?
Hotová omáčka vydrží v chladničke až dva týždne alebo v mrazničke až rok.
Na čo použiť marinádu z muchovníka?
Marinádu z muchovníka môžete využiť na rôzne spôsoby, aby ste obohatili svoje jedlá:
- Grilované mäso: Marináda z muchovníka dodá grilovanému mäsu (ako sú kuracie prsia, bravčové kotlety alebo hovädzie steaky) jemnú sladkokyslú chuť, ktorá perfektne doplní jeho prirodzenú chuť.
- Pečené ryby: Ryby ako losos alebo pstruh sa skvele hodia k ovocným marinádam. Muchovník dodá rybe osviežujúcu chuť a zároveň zvýrazní jej jemnosť.
- Tofu a zelenina: Pre vegetariánov je marináda z muchovníka skvelým spôsobom, ako dodať tofu alebo pečenej zelenine (napríklad cukety, papriky alebo baklažánu) zaujímavú chuť.
- Šalátové dresingy: Marinádu môžete použiť aj ako základ pre zaujímavé dresingy do šalátov. Skombinujte ju s olivovým olejom a troškou balsamikového octu pre vynikajúcu chuťovú kombináciu.
- Marinované ovocie: Ak máte radi experimentovanie, skúste marinovať rôzne druhy ovocia, ako sú jahody, broskyne alebo melóny, a podávať ich ako osviežujúci dezert alebo prílohu k iným jedlám.
- Príloha k syrom: Marináda z muchovníka môže byť skvelým doplnkom k tvrdým syrom a syrovým tanierom, kde vytvorí zaujímavý kontrast chutí.
Zdroj foto - úvodná koláž: PINTEREST/crumbblog.com, PINTEREST/gardenista.com