Netradičná marináda z muchovníka - výborná na grilovanie, ale aj ako príloha k syrom či zelenine

marináda z muchovníka

Muchovník, často nazývaný aj „indiánska čučoriedka", je ovocie bohaté na vitamíny a antioxidanty, ktoré si získava čoraz väčšiu popularitu v kuchyni. Jeho jedinečná chuť a výživové hodnoty z neho robia ideálnu surovinu na prípravu rôznych jedál, vrátane marinád. Marináda z muchovníka nielenže dodá jedlám sviežosť a jemnú sladkokyslú chuť, ale aj zvýši ich nutričnú hodnotu.

Ovocná marináda z muchovníka skvele dopĺňa grilované bravčové rebierka či kuracie mäso. Poďte si ju s nami pripraviť a prekvapte tak svojich hostí chutnými grilovanými pochúťkami s netradičnou chuťou.

Neprehliadni: Recept: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy

Kde sa vzal muchovník?

Pôvodným domovom tohto ovocia je Kanada, Aljaška a USA. Indiáni si muchovník veľmi cenili a okrem plodov, ktoré pridávali do energeticky výživného sušeného mäsa známeho ako pemikan, využívali aj sušenú kôru, kvety a lístie na liečebné účely. Drevo z muchovníka zase slúžilo na výrobu šípov alebo rybárskych prútov. 

Prečo konzumovať muchovník?

Čo obsahuje muchovník? Bobule muchovníka vynikajú vysokým obsahom vitamínov C, E, K a provitamínu A, minerálov draslík, horčík, mangán, vápnik, zinok a železo. Muchovník je však predovšetkým známy farbivom anthokyan, ktoré pôsobí ako antioxidant, ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi a prispieva tak k prevencii nádorových ochorení, šedého zákalu, Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe

Vitamín C podporuje imunitu a pružnosť ciev, vitamín E prispieva k znižovaniu krvného tlaku ak tvorbe červených krviniek. Provitamín A dodá pevnosť a zdravie kostiam, vlasom a koži, vitamín K pomáha pri prevencii osteoporózy.

Muchovník môže pomôcť pri regulácii krvného tlaku a celkového srdcovo-cievneho zdravia. Vitamíny a minerály v plodoch muchovníka môžu prispieť k hydratácii a zlepšeniu textúry pokožky, čo vedie k mladistvému vzhľadu.

Pozri aj: Tipy na bezmäsité jedlá na leto: Chutiť budú každému!

Čo obsahujú plody muchovníka
Depositphotos

Ako využiť plody muchovníka?

Ideálne je dopriať si plody muchovníka čerstvé. Môžete si ich pridať aj do jogurtu, tvarohu, smotany a rôznych kaší. Vynikajúce sú v koláčoch, kde dokonale nahradia klasické čučoriedky. Skvele sa hodia na prípravu džemov, kompótov, sirupov, likérov a vína. Sušenými plodmi muchovníka sa dajú nahradiť hrozienka.

Odporúčame: Fantastický dezert z filo cesta s bobuľovým ovocím – túto rýchlovku musíš skúsiť!

Omáčka z muchovníka
PINTEREST/cynfulkitchen.ca

Marináda z muchovníka - ingrediencie

  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 polievková lyžica repkového oleja
  • 2 šálky čerstvých alebo mrazených bobúľ muchovníka
  • ¾ šálky jablčného octu
  • ½ šálky kečupu
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 2 lyžice melasy
  • 2 lyžice čili prášku
  • 1 ČL cesnakového prášku
  • 1 ČL horčičného prášku
  • ½ ČL worcesterskej omáčky

Marináda z muchovníka - postup prípravy

  1. Na olivovom oleji na strednom ohni opražte cibuľu a čili, kým nebudú mäkké. 
  2. Vmiešajte zvyšné ingrediencie. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a varte odokryté 45 minút, alebo kým omáčka trochu nezhustne a bobule nie sú mäkké.
  3. Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte zmes do hladka.
  4. Omáčku, marinádu nechajte vychladnúť a potom prelejte do nádoby.

Tip: Ak chcete, aby marináda bola pikantnejšia, pridajte ďalšie chilli papričky alebo vymeňte červené chilli za pikantnejšiu odrodu.

Ako skladovať marinádu z muchovníka?

Hotová omáčka vydrží v chladničke až dva týždne alebo v mrazničke až rok.

Na čo použiť marinádu z muchovníka?

Marinádu z muchovníka môžete využiť na rôzne spôsoby, aby ste obohatili svoje jedlá:

  • Grilované mäso: Marináda z muchovníka dodá grilovanému mäsu (ako sú kuracie prsia, bravčové kotlety alebo hovädzie steaky) jemnú sladkokyslú chuť, ktorá perfektne doplní jeho prirodzenú chuť.
  • Pečené ryby: Ryby ako losos alebo pstruh sa skvele hodia k ovocným marinádam. Muchovník dodá rybe osviežujúcu chuť a zároveň zvýrazní jej jemnosť.
  • Tofu a zelenina: Pre vegetariánov je marináda z muchovníka skvelým spôsobom, ako dodať tofu alebo pečenej zelenine (napríklad cukety, papriky alebo baklažánu) zaujímavú chuť.
  • Šalátové dresingy: Marinádu môžete použiť aj ako základ pre zaujímavé dresingy do šalátov. Skombinujte ju s olivovým olejom a troškou balsamikového octu pre vynikajúcu chuťovú kombináciu.
  • Marinované ovocie: Ak máte radi experimentovanie, skúste marinovať rôzne druhy ovocia, ako sú jahody, broskyne alebo melóny, a podávať ich ako osviežujúci dezert alebo prílohu k iným jedlám.
  • Príloha k syrom: Marináda z muchovníka môže byť skvelým doplnkom k tvrdým syrom a syrovým tanierom, kde vytvorí zaujímavý kontrast chutí.

Zdroj foto - úvodná koláž: PINTEREST/crumbblog.com, PINTEREST/gardenista.com 

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE