K letu neodmysliteľne patrí chuť šťavnatého melónu. Viete si však vybrať perfektný melón tak, aby bol chutný, červený a šťavnatý? Stalo sa vám, že keď ste nakrojili melón a nebol podľa vašich predstáv? Niet divu, je ťažké vybrať si ten správny, ak nevidíme dovnútra.
My sme si však pre vás pripravili 5 tipov, vďaka ktorým sa vám vždy podarí vybrať len najlepší melón!
1. Skontrolujte stonku melóna
Pri výbere sa pozrite na stonku – ak je suchá, nažltnutá alebo hnedej farby, tak melón prirodzene dozrel na poli. Ak stonku nemá, na tomto mieste by mala byť šupka tvrdá a suchá. Ak chce pestovateľ urýchliť dozrievanie melónov, otočí ich o 360 stupňov vpravo. Tým obmedzí prísun živín a vlahy a melón začne dozrievať rýchlejšie. Keď si všimnete, že stonka na melóne je prekrútená, tak je to kvôli tomuto triku.
Ďalšiu vec, ktorú urobte pred jeho kúpou je, že ho chytíte do rúk a potlačíte ho na opačnej strane, než je stonka. Ak je v tejto časti mäkký, pravdepodobne je už dlho odtrhnutý a je starý.
2. Orientujte sa podľa žltej škvrny na melóne
Melóny po odtrhnutí už nedozrievajú ako napríklad banány. Ak sa odtrhnú priskoro, sú nedozreté a nemajú dobrú chuť. Miesto na melóne, ktoré pri dozrievaní nevidíme, by malo mať žltkastú farbu. Ide o miesto, na ktorom melón ležal počas dozrievania.
Ak je žltá škvrna malá alebo na melóne vôbec nie je, je vysoká šanca, že melón je nezrelý. Vyberajte si tie, ktoré majú túto škvrnu čo najtmavšiu.
Bude vás zaujímať: Termický účinok potravín – Ako sa cez leto schladiť tým, čo jeme?
3. Pozrite sa na váhu melóna v porovnaní s jeho veľkosťou
Melóny sú tvorené najmä z vody. Zrelý melón obsahuje zhruba 90 % vody. Melón si vezmite do ruky, poťažkajte a ak je na svoj objem ľahký, potom je s veľkou pravdepodobnosťou vnútri suchý. Vyberte si ten najťažší, samozrejme, s ohľadom na jeho objem.
4. Všímajte si farbu povrchu melóna
Je potrebné si všímať aj farbu povrchu melónu. Ak je šupka melónu tmavozelená a matná, tak je zrelý a pripravený na konzumáciu. Lesklé melóny sú zvyčajne nezrelé alebo natreté voskom.
Správne melóny by mali mať pravidelný oválny alebo okrúhly tvar. Hľadajte silný a symetrický melón bez prasklín, jamiek alebo mäkkých častí na kôre, vtedy je správne dozretý. K nezrovnalostiam môže dôjsť pri pestovaní melónu kvôli nedostatku vody alebo nadmernému slnečnému žiareniu.
Bude vás zaujímať: Magická šalvia vás očistí od negatívnej energie
5. Zaklopkajte na melón
Mnoho ľudí si myslí, že klopkanie po kôre melónu je zbytočné, avšak klopkanie skutočne funguje. Tajomstvo je v analýze zvuku. Klopanie na nezrelých melónoch má hlbší tón než pri zrelých melónoch. Pri zrelých melónoch by ste mali počuť zvučný zvonivý zvuk.
Recept na šalát s vodným melónom a fetou
Ingrediencie:
- 400 g vodného melónu
- 100 g syru feta
- 1 malé jablko
- 80 g čiernych olív
- 1 lyžica sezamových semienok
- pár lístkov bazalky
Suroviny na zálievku:
-
80 g nasekaných lieskových orieškov
- 50 ml extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- štipka čerstvého rozmarínu
- soľ
Postup: Do misy dáme melón nakrájaný na kocky a pridáme aj nakrájanú fetu, nakrájané jablko a nasekané olivy. Posypeme nasekanou bazalkou a sezamovými semienkami. Pripravíme si zálievku zmiešaním nasekaných lieskovcov, olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a rozmarínu. Šalát polejeme zálievkou, poriadne premiešame a môžeme podávať.
Aktualizovaný článok: 21.6.2023