Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.

 

Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk, pretože sú často tvrdé, a povedzme si, sú ošetrované rôznymi chemikáliami. Preto tie často končia v smetiaku, a bohužiaľ, je to veľká chyba. Šupky sa totiž dajú využiť aj inak!

 

Poznáme triky našich babičiek, ktoré šupky používali v domácnosti kedysi a vy si ich určite obľúbite aj dnes. Chcete aj vy spoznať všetky tie vychytávky, ktoré sa budú hodiť aj vám? Tak si určite nenechajte ujsť tento článok a čítajte pozorne až do konca. 

 

Pozri aj: Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

voňavá bielizeň

Zdroj: Shutterstock®

Voňavá bielizeň aj bez aviváže

Keď si poriadne zaspomíname, tak kedysi naše babičky nevyužívali žiadnu aviváž, ktorá by bielizni pridala sviežosť a príjemnú vôňu. Čo však fungovalo skvelo, boli šupky z jablka. Tie stačí zabaliť do bavlneného vrecúška a zavesiť do skrine. Šupky  zaistia, že vám bielizeň vydrží dlho voňavá a svieža, a to aj bez toho, aby ste použili akúkoľvek aviváž. 

pripálený hrniec

Zdroj: Shutterstock®

Pripálené hliníkové nádoby

Neuveríte, ale aj takúto silu majú jablkové šupky! V tomto prípade ich stačí vložiť do pripálenej hliníkovej nádoby, zaliať vodou a priviesť k varu. Nechajte chvíľku vrieť a následne zmes odstavte približne na 30 minút. Pýtate sa, ako je možné, že tento trik funguje? Jablkové šupky totiž obsahujú kyselinu, ktorá si dokáže poradiť s pripáleninami – v podstate to funguje takmer ako jablčný ocot.

 

Odporúčame: Sú menštruačné bolesti peklo? Predmenštruačná chrípka je horšia!

presolená polievka

Zdroj: Shutterstock®

S.O.S pri presolenej polievke

Samozrejme, určite sa už každej z nás podarilo presoliť polievku. A hlavne tú nedeľnú, ktorá bola pripravovaná z poctivých surovín bez použitia akéhokoľvek bujónu. V takomto prípade nemusíte hneď polievku vyliať. Stačí, ak vezmete zopár jablkových šupiek, pridáte ich do presolenej polievky a necháte povariť cca 10 minút. Šupky následne vyberte a polievka bude mať skvelú chuť a vôbec nebude presolená. Šupky totiž prebytočnú soľ pohltia, a tým ju zachránia. 

 

Neprehliadni: Akú silu majú olivy? Čo všetko dokážu s telom ťa dostane

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

29.01.2018 08:30

super nápady, využijem

Vaše meno:

benynka

benynka

29.01.2018 08:39

nezvyknem šúpať jablká ale do tej skrine by som to aj vyskúšala

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

29.01.2018 09:48

jej stou presolenou polievkou ma zaujal TRIK so šupkami.... odteraz si ich budem zbierať do bavlneného vrecúčka..... budú rozvoniavať v celej mojej skrini

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

29.01.2018 10:42

ja som zo šupiek tvorila ruže a aranžovala, dali sa mi však do nich mole, takže do skrine by som ich určite nedávala

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

29.01.2018 14:30

ja mam vacsinou domace jablcka a jem so supkou, ale snad nejake do skrine sa mi podari nazbierat.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

29.01.2018 18:31

Jeeej , vdaka za tieto rady.. To som netušila o šupkách z jablka.. !! Do skrine vložiť v bavlnenom vrecúšku - super nápad na voňavú bielizeň .. Na hrnce taktiež - vyskúšam to isto .. Pri presolenej polievke zvyknem dať surový zemiak ,ale moc to nepomôže, tak teraz mám nový tip - dakujem ..

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

29.01.2018 22:08

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

29.01.2018 22:18

Výborný článok, o takomto využití som ešte nepočula!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

30.01.2018 21:42

máme domáce jablká z našej záhrady,takže takéto zdravé jablká je škoda šúpať,lebo vraj pod šupkou je najviac vitamínov.Moja mama si dávala do skrine mydlo a to jej prevoňalo bielizeň.

Vaše meno:

Patrícia Hettešová

Patrícia Hettešová

15.02.2018 15:28

jablko vzdy zjem so šupkou, našťastie máme jablčka vypestované na našej zahrade.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

19.02.2018 08:04

Zaujímavé rady...

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

20.02.2018 15:00

zaujímavé rady.s tou presolenou polievkou ma to prekvapilo.ja som dávala vyvariť surový zemiak.nebude po jalkových šupkách aj polievka vňať po jablkách?

Vaše meno:

Anna Babejova

Anna Babejova

09.03.2018 16:52

Super nápady, určite vyskúšam.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

11.03.2018 13:57

jablká nešúpem vždy zjem so šupkou

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

18.11.2018 11:54

zaujimave rady.. ked bude treba vyskusam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.