Akú silu majú olivy? Čo všetko dokážu s telom ťa dostane

Olivovník sa pred šesťtisíc rokmi dostal z Ázie cez Sýriu, Irán a Palestínu až do oblasti Stredomoria, kde ho dnes môžeme obdivovať v prekrásnych sadoch.

 

Tento strom je však oveľa starší a údajne rástol ešte dávno predtým, ako vôbec vznikol písaný jazyk.

 

V gréckej mytológii figuruje už oveľa dlhšie, pretože olivy vraj dala bohyňa Aténa Grékom ako vzácny dar. My si myslíme, že urobila veľmi dobre, pretože olivy sú úžasný plod s naozaj všestranným využitím. Akú silu majú olivy a ako pôsobia na ľudský organizmus?

 

Preskúmaj aj: Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

olivovníky sú staré stromy

Zdroj: Shutterstock®

Srdcoví pomocníci

Olivy sú naozaj skvelé pre naše zdravie a pomôžu najmä srdciarom. Dokážu znižovať zlý cholesterol a uchovávať ten dobrý. Dokázalo sa, že ľudia, ktorí dlhodobo konzumovali olivový olej denne, boli menej náchylní na infarkt, vysoký krvný tlak či iné úmrtia spôsobené zlou funkčnosťou kardiovaskulárneho systému.

 

Okrem toho, podporujú dobrú cirkuláciu krvi v cievach a majú protizápalové účinky. 

čierne aj zelené olivy sú zdravé

Zdroj: Shutterstock®

Na kosti aj mozog

Ukázalo sa, že benefity oliv siahajú ďaleko za kardiovaskulárne problémy. Tak napríklad, až do kostí a mozgu. Vďaka obsahu polyfenolov, ktoré možno nájsť aj v hrozne a vo víne, dokážu olivy zabrániť degenerácii kostí či zlomeninám v staršom veku.

 

Čo sa mozgu týka, vďaka vysokému obsahu antioxidantu menom vitamín E môžu olivy zlepšovať vitalitu mozgových buniek. Predchádza sa tak chorobám, akými sú Alzheimer, demencia a podobne.

 

Pozri aj: Ako správne nanášať očný makeup? Takto to zvládneš ako profička!

olivy sú dobré na kosti

Zdroj: Shutterstock®

Zelené či čierne?

Aj vy mávate túto dilemu pred regálom v supermarkete? My, ale aj výživový experti, radíme: Berte oboje. Najväčší rozdiel je samozrejme v ich farbe. Zelené olivy sa v podstate oberajú za surova, ešte nedozreté a potom sa špeciálne upravujú tak, aby sa k vám dostali v požadovanom stave, najmä s požadovanou chuťou.

 

Vyskúšaj: Recept: Chutný teplý cestovinový šalát za 20 minút!

 

Ďalším rozdielom je to, že zelené olivy obsahujú takmer dvakrát toľko sodíka ako čierne olivy, čo možno sami cítite v ich slanšej chuti. Inak sú nutrične takmer identické. 15 gramov zelených oliv obsahuje asi 20 kalórií, zatiaľ čo taká istá procia čiernych olív má o 5 kalórií navyše. Vašu zdravú stravu však obohatia rovnako, podobne ako aj kvalitný olivový olej!

olivový olej je zdravý

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.01.2018 08:59

Super, olivy mám veľmi rada a ak majú i protizápalový účinok, ešte viac potešilo!

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

28.01.2018 12:37

S priateľom máme radi olivy,či už zelené alebo čierne .. U nás sú celkom dobré,ale oproti tím,čo sme jedli v Grécku ,sú slabšie..!! Na tej úžasnej dovolenke , na Kréte sme sa ich nevedeli nabažiť ..!!! Milujem ich k vínku , ked si dáme na stôl tanier plný olív a tvrdého vynikajucého syra , napr. Pecorino , Ementál a pod. ;-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

28.01.2018 14:17

olivy neobľubujem, ale už asi budem...

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

28.01.2018 18:38

olivy mám veľmi rada

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

28.01.2018 22:44

práve som dostala chuť na olivu :D

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

29.01.2018 00:05

olivy veľmi často používam do jedál,alebo na jednohubky...Extra panenský olej mi nikdy nesmie v kuchyni chýbať.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

29.01.2018 10:54

u mna vyhrávajú vždy zelené.... o ich rozdieloch som sa dozvedela práve z článku..... nemôžu chýbať v našej "špajzy".... samozrejme aj olivový olej... či už extra panenský ale nie.... kupujeme si ho z talianska.... je neskutočný rozdiel medzi tu kupovaným a tým čo si nosíme zo zahraničia... ale to nie je žiadna novinka.... na Slovensko sa dováža len všetko II a viac triedne...

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

01.02.2018 13:37

olivy mám ráda a panenský olej miluji

Vaše meno:

Lenka Krakovska

Lenka Krakovska

03.04.2018 11:17

Kedysi som ich jedla casto, teraz menej, ale asi sa k nim vratim

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

22.09.2018 16:22

mám radšej zelené a v kombinácii s rajčinami a mozarelou sú vynikajúce

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.