Olivovník sa pred šesťtisíc rokmi dostal z Ázie cez Sýriu, Irán a Palestínu až do oblasti Stredomoria, kde ho dnes môžeme obdivovať v prekrásnych sadoch.
Tento strom je však oveľa starší a údajne rástol ešte dávno predtým, ako vôbec vznikol písaný jazyk.
V gréckej mytológii figuruje už oveľa dlhšie, pretože olivy vraj dala bohyňa Aténa Grékom ako vzácny dar. My si myslíme, že urobila veľmi dobre, pretože olivy sú úžasný plod s naozaj všestranným využitím. Akú silu majú olivy a ako pôsobia na ľudský organizmus?
Preskúmaj aj: Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie
Srdcoví pomocníci
Olivy sú naozaj skvelé pre naše zdravie a pomôžu najmä srdciarom. Dokážu znižovať zlý cholesterol a uchovávať ten dobrý. Dokázalo sa, že ľudia, ktorí dlhodobo konzumovali olivový olej denne, boli menej náchylní na infarkt, vysoký krvný tlak či iné úmrtia spôsobené zlou funkčnosťou kardiovaskulárneho systému.
Okrem toho, podporujú dobrú cirkuláciu krvi v cievach a majú protizápalové účinky.
Na kosti aj mozog
Ukázalo sa, že benefity oliv siahajú ďaleko za kardiovaskulárne problémy. Tak napríklad, až do kostí a mozgu. Vďaka obsahu polyfenolov, ktoré možno nájsť aj v hrozne a vo víne, dokážu olivy zabrániť degenerácii kostí či zlomeninám v staršom veku.
Čo sa mozgu týka, vďaka vysokému obsahu antioxidantu menom vitamín E môžu olivy zlepšovať vitalitu mozgových buniek. Predchádza sa tak chorobám, akými sú Alzheimer, demencia a podobne.
Pozri aj: Ako správne nanášať očný makeup? Takto to zvládneš ako profička!
Zelené či čierne?
Aj vy mávate túto dilemu pred regálom v supermarkete? My, ale aj výživový experti, radíme: Berte oboje. Najväčší rozdiel je samozrejme v ich farbe. Zelené olivy sa v podstate oberajú za surova, ešte nedozreté a potom sa špeciálne upravujú tak, aby sa k vám dostali v požadovanom stave, najmä s požadovanou chuťou.
Vyskúšaj: Recept: Chutný teplý cestovinový šalát za 20 minút!
Ďalším rozdielom je to, že zelené olivy obsahujú takmer dvakrát toľko sodíka ako čierne olivy, čo možno sami cítite v ich slanšej chuti. Inak sú nutrične takmer identické. 15 gramov zelených oliv obsahuje asi 20 kalórií, zatiaľ čo taká istá procia čiernych olív má o 5 kalórií navyše. Vašu zdravú stravu však obohatia rovnako, podobne ako aj kvalitný olivový olej!