Oleje, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti

Olej je základnou ingredienciou takmer v každej kuchyni. Používa sa na varenie, pečenie, vyprážanie alebo dochucovanie jedál.

 

V dnešnej dobe je výber rastlinných olejov v obchodoch so zdravou výživou naozaj veľký, a preto vybrať ten najlepší do domácnosti môže byť problém. Zistite, aké oleje sa oplatí mať doma a na čo ich môžete použiť. 

 

Olivový olej

 

Olivový olej sa vyrába lisovaním olív. Pri lisovaní za studena pri teplote do 50 °C vzniká extra panenský olivový olej, ktorý patrí medzi najvýživnejšie a zároveň aj najžiadanejšie olivové oleje. Tento druh oleja by sa nemal vôbec tepelne upravovať a je určený pre studenú kuchyňu a priamu konzumáciu.

 

Okrem varenia sa olivový olej používa v lekárnictve a v kozmetike. Obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín, veľké množstvo vitamínu E, betakaroténu a dôležité antioxidanty. Má pozitívny vplyv na srdce, cievy, znižuje cholesterol v krvi, pomáha pri liečbe ekzémov a vyživuje vlasy.

 

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Oleje, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Arganový olej

 

Arganový olej je jeden z najvzácnejších olejov na svete. Lisuje sa zo semien plodov arganového stromu, ktorý rastie len v Maroku. Aj preto sa často tento olej označuje ako „marocké zlato“. Je známy najmä pre svoje liečivé a omladzujúce účinky, ktoré poznali kmene pôvodných obyvateľov Maroka už pred stovkami rokov.

 

Arganový olej obsahuje 80% esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, predovšetkým Omega 9 a Omega 6, ktoré sú nenahraditeľné pre zdravý vývoj človeka a mozgovú činnosť. Má niekoľkonásobne vyšší antioxidačný potenciál ako olivový olej a obsahuje vysoké množstvo vitamínov A a E.  

 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Oleje, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Kokosový olej

 

Kokosový olej sa vyrába lisovaním dužiny kokosovníka čiže kokosového orecha. Vďaka jeho vysokému obsahu živín, vitamínov a minerálov sa kokosový olej radí medzi superpotraviny. Má antibakteriálne a antivirálne účinky, zlepšuje hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.

 

Je vhodný do teplých i studených jedál a často sa používa vo vegánskej a vegetariánskej kuchyni. Jeho teplota topenia je 23 až 26 °C, preto je zvyčajne v tuhej forme. V kozmetike dokáže nahradiť telové mlieko alebo krém a často sa používa ako súčasť vlasových masiek

 

 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Oleje, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

29.11.2016 19:32

Super článok, olejíky mám rada aj v kozmetike :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

01.12.2016 22:13

rada kupujem a skúšam oleje aj kozmetické a tiež v kuchyni

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

02.12.2016 15:24

som rada ze aj u nas sa par druhov udomacnilo.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

02.12.2016 20:26

kokosový odporúčam každému

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

01.01.2017 20:42

Ja používam olivový olej a kokosový olej je vhodný do teplých i studených jedál

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.