Pojem celiakia ako chorobná neznášanlivosť lepku asi poznáme každá.
Lepok alebo glutén je zmes proteínov gliadínu a glutenínu.
Lepok tvorí prirodzenú súčasť mnohých jedál. Čoraz viac ľudí vykazuje jeho neznášanlivosť, alebo alergie naň.
Čo by ste mali o lepku ešte vedieť?
Pár faktov:
- Každý, kto má celiakiu, je citlivý na lepok. Avšak, nie u každého citlivého na lepok prepukne celiakia.
- Existuje viac ako 200 diagnóz, ktoré môže spôsobiť lepok.
- Lepok môže spôsobiť autoimunitné ochorenia.
- Lepok môže dokonca spôsobiť prederavenie čreva.
- Lepok a jeho neznášanlivosť býva často elementárnou príčinou chudokrvnosti a nedostatku železa.
- Taktiež môže za nedostatok vitamínu B12 v tele.
- Nadmerná konzumácia lepku môže byť príčinou veľkého zvýšenia hmotnosti, dokáže dokonca skresliť laboratórne testy .
Odporúčame prečítať: Ako mať romantické Vianoce, ak ste single?
- Lepok môže spôsobovať nekontrolovateľné straty rovnováhy.
- Taktiež môže vyvolať falošné astmatické symptómy.
- Môže vyvolávať záchvaty.
- Tiež je častým spúšťačom migrény.
- Lepok je častým vinníkom problémov s testosterónom u mužov.
- Vitamín C najviac pomáha pri zápalových ochoreniach spôsobených lepkom.
Odporúčame prečítať: Rakytník - malý zázrak prírody
- Trvá až tri roky, kým sa lepok plne odstráni z organizmu.
- Spôsobuje aj artritídu a bolesť kĺbov.
- Kazeín, proteín v mlieku je veľmi podobný lepku, má podobné účinky.
- Lepok môže spôsobovať aj pečeňové problémy.
Tak čo dámy? Vedeli ste tieto fakty o lepku?
Odporúčame prečítať: TOP 10 potravín, ktoré vám pomôžu bojovať proti stresu