Peptické vredy, známe tiež ako žalúdočné vredy, sú strašiakom, na ktorý si spomenieme snáď vždy, keď jeme rýchlo, v zhone, hltavo, v strese či v hneve. Práve pri tejto nešťastnej kombinácii sa totiž najčastejšie hovorí: Takto si koleduješ o žalúdočné vredy! A niečo na tom naozaj bude. Avšak faktorov, ktoré majú na svedomí ich vznik, je oveľa viac. My sa dnes na ne pozrieme a popátrame trošku aj po tom, či a ako sa dá peptickým vredom predísť a keď už nás postihli, ako sa prejavujú a čo s tým. Čítajte ďalej!
Peptický vred je prakticky vred, ktorý sa objaví kdekoľvek v rámci tráviacej rúry, najčastejšie však v jej hornej časti, niekde medzi pažerákom a tenkým črevom. Hoci najčastejšie sa nám prítomnosť týchto vredov spája so žalúdkom, rovnako tak sa môžu objaviť aj v dvanástniku, teda na prvej časti tenkého čreva. Takéto poškodenie sliznice žalúdka alebo dvanástnika môže byť, v lepšom prípade, dočasné a zahojí sa samo, no v horšom prípade zasahuje až do väziva a svaloviny. Ak sa človek rozhodne žalúdočné vredy ignorovať (pričom, samozrejme, mnohokrát sa to deje aj bez jeho vedomia), môže dôjsť k ich prasknutiu, následkom čoho brušnú dutinu zaleje krv.
Čo nasleduje potom, zrejme nikomu netreba do detailov opisovať. Preto ide v každom prípade o ochorenie, ktoré treba bezodkladne riešiť a liečiť.
Vyskúšaj: Vieš, čo pomáha na vredy a nádory? Skoncuj s nimi vďaka prírode!
Úspešnosť liečby peptických vredov je v dnešnej dobe viac, ako 90 %-ná. Treba tu tiež spomenúť, že neliečené peptické vredy môžu byť (a často bývajú) predstupňom rakoviny žalúdka. Peptický alebo žalúdočný vred sa najčastejšie spája s infekciou, takzvanou Helicobacter pylori, ktorá vzniká a prežíva v prekyslenom žalúdku. V žalúdku sa začne hromadiť kyselina chlorovodíková, ktorá postupne leptá sliznicu a vzniká vred. Za zmienku stojí, že vredy postihujú až trojnásobne častejšie mužov, než ženy a ešte donedávna nimi trpel jeden človek z desiatich. Pokiaľ ide o fajčiarov, sú až dvojnásobne viac ohrození vznikom vredov, oproti nefajčiarom.
Príznaky peptických vredov:
- bolesť žalúdka (tesne pod hrudným košom)
- nadúvanie
- nechutenstvo
- nevoľnosť
- pálenie záhy
- pocit plnosti
- potreba zvracania
- únava a ospalosť
- zvracanie žlče alebo krvi (ide skôr o ojedinelý príznak)
Otestuj: Spoznaj tieto signály tela! Na aké zdravotné problémy nás upozorňujú?
Čo ešte môže vredy spôsobiť?
Peptické vredy a ich vznik nemusí mať na svedomí len vyššie uvedená infekcia, ale aj dlhodobé užívanie niektorých liekov, väčšinou analgetík. Svoju úlohu tu zohráva aj nadmerný príjem kofeínu, alkoholu či nikotínu, pričom pri ich kombinácii sa riziko vzniku vredov, pochopiteľne, zvyšuje. Okrem toho, ako sme naznačili už v úvode, vo vzniku týchto mimoriadne nepríjemných ťažkostí má prsty aj dlhodobý stres, no v tomto prípade je pre človeka škodlivejší a rizikovejší akútny stres. Čo teda môže bežný smrteľník spraviť, aby sa peptickým vredom úspešne vyhol? Tak ako v drvivej väčšine zdravotných ťažkostí a ochorení, môže začať úpravou stravy, pričom na tento krok skutočne nikdy nie je neskoro.
A čo ešte môžete spraviť vy?
Veľkú úlohu tu vie zohrať aj celkový spôsob života – počnúc zdravou pestrou stravou, cez elimináciu alebo úplné vylúčenie nikotínu a alkoholu, až po pohyb a starostlivosť o duševnú hygienu. Zo svojho jedálnička tiež úplne vylúčte nápoje s kyselinou citrónovou a vo všeobecnosti sa skúste zamerať viac na zásadotvorné (napríklad himalájska soľ, pšenica, uhorky, kel, avokádo či špargľa), než kyselinotvorné potraviny (napríklad fazuľa, jablká, umelé sladidlá, sója, banány, sušené ovocie). Druhé spomenuté obmedzte, no rozhodne nevylučujte z jedálnička.
Takisto sa snažte nekonzumovať príliš studené potraviny a jedlo si pred konzumáciou vždy dôkladne zohrejte. Na úplný záver ešte jedna zaujímavosť. Z globálneho hľadiska peptické vredy najčastejšie postihujú Afričanov a Aziatov (predovšetkým z južnej Ázie) a najmenej často Eskimákov.
Pozri aj: Rakovina žalúdka: Kto je najviac ohrozený? Tieto príznaky neignoruj!