Posilnite si imunitu šípkami

Jeseň je bohatá na huby, gaštany a samozrejme šípky. Okrem toho, že si nimi môžete vyzdobiť domácnosť, môžete ich využiť aj na svojom jedálnom a nápojovom lístku. Konzumácia týchto chutných červených plodov vám posilní imunitu a podporí zdravie. Šípky sú totiž plné vitamínov aj látok, ktoré nám pomáhajú očistiť telo. 

Odporúčame prečítať: Zacvičte si hneď zrána

 

Kedy ich zbierať?

 

Na zber šípok by ste sa mali vydať od októbra do novembra. Niekto odporúča zbierať šípky až po prvých mrazoch, je to najmä kvôli tomu, že vtedy sú ešte chutnejšie. Avšak ak nevystihnete ten správny čas, väčšinu vitamínov silný mráz zničí.

 

Šípky by ste ale nemali zbierať ani priskoro, jednak kvôli zdravým účinkom a jednak kvôli chuti. Najlepšie sú keď sú dozreté, tmavo červené, nepoškodené mrazom a samozrejme zdravé. Vtedy si totiž zachovajú najviac účinných látok. 

 

Odporúčame prečítať:  Spoznajte mýty o bielení zubov

Posilnite si imunitu šípkami

Zdroj: Shutterstock®

V šípkach nájdete vitamín C, nájdete v nich ale tiež „áčko“ a „béčko“, železo, dokonca aj vápnik. Šípky obsahujú taktiež flavonoidy, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami, pôsobia dokonca aj protirakovinovo. Šípky nám vďaka toľkým pozitívnym látkam pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť a zároveň bojujú so zápalmi a vírusmi v tele.

 

Odporúčame prečítať:  Granátové jablko pre zdravie aj krásu

 

Horčík, ktorý obsahujú nám pomôže zachovať harmóniu v tele aj mysli, a odbremeniť nás od stresu. Bude sa vám tiež lepšie spať a celkovo budete mať viac energie. K tomu si ešte prirátajte pozitívne účinky v boji s osteoartrózou, aterosklerózou, močovými kameňmi, aj zápalom priedušiek.

 

 

Čo s nazbieranými šípkami?

Posilnite si imunitu šípkami

Zdroj: Shutterstock®

Ako sme už v úvode naznačili, môžete si z nich vyrobiť krásnu jesennú dekoráciu, ale len ako ozdoba, by ich bola škoda. Najlepšie urobíte ak šípky dáte vysušiť. Podobne ako s hubami, aj v tomto prípade ich sušte na voľno. Potom ich môžete ešte dosušiť v rúre, maximálne však pri teplote do 35°C, aby ste v nich nezničili všetok vitamín C.

 

Odporúčame prečítať: Krajiny, v ktorých si vychutnáte čaj

 

Suchú šípku môžete ľahko podrviť a vytvoriť z nej jemný prášok, ktorý je vhodný aj ako prevencia, či liečivo pri silnej menštruácii, či pri cukrovke. Prášok môžete užívať pred jedlom (čajová lyžička) a zapiť ho vodou, alebo čajom. Z hrubšieho prášku si môžete urobiť čaj, no šípky môžete využiť aj v ich čerstvej podobe a vyrobiť si z nich napríklad džem, alebo dokonca víno.

 

 

Ako si pripraviť šípkový čaj?

Posilnite si imunitu šípkami

Zdroj: Shutterstock®

Čaj si urobíte zo sušených plodov šípky, tie stačí len rozdrviť a zaliať vriacou vodou a polúhovať cca 15 minút , prípadne môžete použiť aj opačný proces – teda zaliať ich vodou studenou, nechať chvíľu „vymočiť“ a následne nápoj dať prevrieť.

 

Čaj môžete ochutiť medom, či citrónom, skvelý bude aj v kombinácii napríklad s lipou. Horúci šípkový čaj pomôže pri problémoch s dýchacími cestami, pri nachladení, ale tiež dá do poriadku pečeň, žlčník, aj hladinu cholesterolu v tele. 

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte osviežujúcu jogurtovú masáž

                                 Bylinkové čaje pre naše zdravie a pohodu

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Alena Cabakova

Alena Cabakova

07.10.2014 08:24

Hneď by som si dala, a šípkový džem je môj naj naj naj :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

07.10.2014 08:31

šípky najčastejšie využívam na jesennú výzdobu alebo si varím šípkový čaj - má úžasnú chuť

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

07.10.2014 19:06

šípky máme radi,hlavne čajík a džem.

Vaše meno:

anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

07.10.2014 20:58

ano zbierame šípky a je ich veľa

Vaše meno:

Helena Kravcová

Helena Kravcová

07.10.2014 20:59

domáci šipkový čaj pijeme celá rodika velmi nám chuti

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

10.10.2014 12:38

ako dieťa som nerada zbierala šípky,a nemala som ani rada šípkový čaj,teraz som im prišla na chuť a už pri pohľade na ne cítim tú úžastnú vôňu

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

10.10.2014 19:22

Uvaríme si čaj zo šípok aj podľa Vášho návodu...:-).

Vaše meno:

anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

31.10.2014 12:42

šípkový čaj je super, aj toho roku je vela šipiek .

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

03.11.2014 15:15

no je to lakave, len si ich nazbierat v nezamorenej lokalite

Vaše meno:

Olga Poltárska

Olga Poltárska

16.12.2014 00:22

šípky máme nazbierané,robili sme lekvár,sirup a varíme si čajík

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.03.2015 09:20

chodím na šípky a suším ich sú skvelé na čajík

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

27.03.2015 19:01

Šípky sú úžasným darom. Ide o to, aby sme nezabudli ich vo vhodnom čase pozbierať, však ????

Vaše meno:

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

02.04.2015 17:04

Šípky zbieram každý rok na čajík aj na džem,ten je vynikajúci.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.