Mnoho ľudí zvykne v chladničke uskladňovať väčšinu potravín. Okrem vajíčok, mäsových a mliečnych výrobkov, je to úložisko aj pre ovocie a zeleninu, oleje alebo pečivo. Nie všetkým potravinám však prospieva tak nízka teplota, čím sa môže stratiť ich charakteristická chuť či dokonca skrátiť ich trvanlivosť. Preto sme pripravili pre vás zoznam potravín, ktoré by ste v chladničke mať nemali.
Banány - ak ste si mysleli, že banány v chladničke vydržia dlhšie, opak je pravdou. Práve v nej skôr zhnednú a stratia chuť. Banány by ste mali skladovať pri izbovej teplote.
Ananás – ďalšie ovocie, ktorému vyhovuje izbová teplota je ananás. Ak ste kúpili ananás, ktorý je ešte nezrelý, stačia mu dva dni pri izbovej teplote a môžete ho konzumovať.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Mango – exotické ovocie, ktorému vyhovuje teplota v byte a v chladničke by mohol stratiť svoju typickú chuť.
Melóny – typické letné ovocie, ktoré vždy osvieži počas horúcich dní. Ideálne je skladovať melóny pri teplote 10 stupňov, no ak nakrájané kúsky melónu dáte ochladiť do chladničky, svieži dezert je hotový.
Olivový olej – mnoho ľudí skladuje oleje v chladničke. Olivový olej je vhodné mať na tmavých miestach, v skrini alebo v komore pri izbovej teplote.
Odporúčame prečítať: S horúčavami prichádza aj zvýšené riziko salmonelózy
Paradajky – rovnako ako mango aj paradajky môžu pri uskladnení na príliš chladnom mieste stratiť svoju typickú chuť. Prílišné teplo však spôsobí rýchlejšie pokazenie, preto tmavá chladná komora je najlepším riešením.
Cibuľa – najvhodnejšie miesto pre uskladnenie cibule sú tmavé miesta v komore, kde nie je príliš teplo.
Med – med v chladničke uskladniť môžete, ale nie je to nutné. Nepokazí sa, len bude tuhší. V tmavej komore či skrinke však vydrží rovnako dlho.
Odporúčame prečítať: Poradíme vám ako naložiť ovocie do alkoholu
www.thinkstockphotos.com