Pravidelnú konzumáciu orechov určite ocení náš kardiovaskulárny systém, tráviaca sústava i mozog.
Navyše sú tieto semená skvelým zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych látok i stopových prvkov. Jeden menej známy druh vám predstavíme i v dnešnom článku.
Ide o pekanové orechy pochádzajúce z Ameriky, ktoré sú už na prvý pohľad podobné známym vlašským orechom. Neobsahujú cholesterol, zato sú plné horčíka, železa a vápnika. I v malom množstve sú pre telo prínosom. Prečítajte si, kde pekanové orechy rastú, čo všetko nám dokážu ponúknuť a ako ich konzumovať.
Kde ich nájdeme?
Stromom pekanových orechov je orechovec pekanový. Pochádzajúca z južných častí Severnej Ameriky. Vyskytuje sa najmä v údolí rieky Mississippi, v okolí riek v Oklahome a Texase, ale tiež na severe Mexika. V súčasnosti sú tieto stromy pre komerčné účely umelo vysádzané, a to v Alabame či Georgii, dokonca aj mimo USA, napríklad v Číne, Španielsku či Izraeli. Orechovec pekanový dorastá až do výšky 50 metrov. Je listnatý, opadavý a stredne rýchlo rastúci. K životu potrebuje dostatok slnečného žiarenia, prípadne polotieň. Obľubuje vlhké a hlboké pôdy obsahujúce humus, ktoré sú ílovité či piesočnaté.
Orechovec pekanový je charakteristický mohutným kmeňom a zaoblenou korunou, ktorá môže mať šírku aj 20 metrov. Plodom je kôstkovica s jednou kôstkou obalenou v šupke. Kôstka s vnútornými semenami je vlastne orechom, ktorý sa konzumuje. Okrem plodov sa z orechovcov využíva aj drevo. Je tvrdé a ťažké. Používa sa napríklad na výrobu rukovätí náradia, nábytku, podlahovín aj ako palivo. Len pre zaujímavosť, názov pekan pochádza z algonquinského slova, ktoré v preklade znamená orech potrebujúci k rozbitiu kameň.
Odporúčame: Nepotešíš sa: Tieto kozmetické produkty musíš po chorobe vyhodiť!
Sú plné nenahraditeľných látok
Pekanový orech obsahuje okolo 10% bielkovín a viac ako 60% zdravých tukov. Je zdrojom omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, betaínu, cholínu aj sacharidov. Tieto orechy sú bohaté najmä na horčík či železo, no telu doplnia i draslík, vápnik, fosfor či zinok. Taktiež v sebe skrývajú celý rad vitamínov či cenné fytochemikálie. Skvelou správou je, že neobsahujú cholesterol. Pekany výrazne podporujú obranyschopnosť, detoxikujú organizmus a chránia bunky pred voľnými radikálmi. Pozitívne vplývajú na trávenie a podporujú pravidelné vyprázdňovanie.
Pekanové orechy tiež prečisťujú a spriechodňujú cievy a odstraňujú zlý cholesterol, čiže sú prevenciou pred mnohými kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ich pravidelnou konzumáciou môže tiež človek účinne predchádzať tvorbe žlčových kameňov. Taktiež predstavujú prevenciu pred mnohými typmi rakoviny či Alzheimerovou aj Parkinsonovou chorobou. Podľa posledných štúdií dokážu tieto orechy dokonca výrazne potláčať menované ochorenia. Taktiež majú upokojujúci vplyv na nervový systém, udržujú mozog v kondícii a zlepšujú pamäť.
Ako ich konzumovať?
Pekanové orechy sú zvyčajne 3 až 6 centimetrov dlhé. Tvarom sa podobajú na vlašské, dokonca aj ich zloženie je podobné. Odlišujú sa napríklad chuťou, pekany sú oveľa jemnejšie. Nemajú tiež takú dlhú trvanlivosť, preto je ich potrebné skonzumovať rýchlejšie. Pre čo najdlhšie uskladnenie zvoľte chladné a tmavé miesto. Stogramová porcia pekanových orechov predstavuje niečo cez 600 kalórií. Odporúčaná porcia je však len okolo 10 až 15 gramov niekoľkokrát týždenne.
Tieto orechy majú nízky glykemický index, takže vás skvelo ochránia pred okamžitým hladom. Aj keď sú kalorické, veľmi vhodné sú pri zdravej strave, pretože podporujú trávenie aj znižujú cholesterol. Pekany si môžete vychutnať v prvom rade samotné. Vhodné je ich však predtým namočiť do vody, najlepšie na noc. Ráno budú pripravené na konzumáciu a ľahšie sa budú tráviť. Taktiež ich môžete pridávať do dezertov, múčnikov a chlebu, či použiť pri príprave mäsa a šalátov.
Pozri aj: Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!