Mrkva patrí v našich zemepisných šírkach snáď medzi najznámejšie a najčastejšie konzumované druhy zeleniny. Pestujeme ju v záhradách, krájame do tradičného vývaru, pripravuje z nej lahodný mrkvový koláč alebo si do nej len tak schuti zahryzneme. Mrkvu obyčajnú, latinsky Daucus carota, z čeľade mrkvovité jednoducho pozná úplne každý. Ide o jednu z najstarších kultúrnych rastlín na svete.
V dnešnom článku sme sa zamerali na všetky úžasné účinky mrkvy na ľudský organizmus. Ako dokáže táto napohľad bežná a nenápadná zelenina podporiť naše zdravie? Odhaľte pravdu spolu s nami!
Pozri aj: Vieš, prečo jesť jablká každý deň? Prezradíme ti hneď 5 dôvodov!
1. Doplní betakarotén
Mrkva je zdrojom mnohých dôležitých látok, no vyniká najmä v obsahu betakaroténu. Ten radíme medzi farbivá zvané karotenoidy. V ľudskom organizme plní funkciu prekurzoru vitamínu A. To znamená, že z betakaroténu sa v našom tele vytvára vitamín A. Tento významný vitamín s antioxidačnými účinkami má hneď niekoľko funkcií. Nevyhnutný je pre tvorbu zrakového pigmentu aj vývoj epitelov. Rovnako je dôležitý pre rast kostí a zubov. Nedostatok tejto látky môže viesť k šeroslepote či iným ťažkostiam so zrakom aj kožným problémom.
Mrkvu sa pritom oplatí tepelne upraviť. Varenie totiž podporí ľahšie vstrebávanie betakaroténov v organizme. Pravidelnou konzumáciou mrkvy však svojmu telu nezabezpečíte iba vitamín A. Doplníte si tiež vitamín C aj E a minerálne látky, ako je napríklad železo, draslík, fosfor aj vápnik.
2. Ochráni srdce
Vďaka pravidelnej porcii tejto chutnej koreňovej zeleniny podporíte i zdravie svojho srdca a ciev, a to okrem iného aj s pomocou spomínaným karotenoidom. Mrkvu je vhodné do jedálnička zaradiť v prípade problémov s vysokým cholesterolom alebo krvným tlakom. Tento druh zeleniny je teda skvelou prevenciou proti v dnešnej dobe značne rozšíreným srdcovo-cievnym ochoreniam, ako sú napríklad infarkt či ischemická choroba srdca.
3. Má protirakovinové účinky
Mrkva pôsobí antisepticky, detoxikačne aj antioxidačne. Práve vďaka obsahu antioxidantov organizmus chráni pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Tie môžu v tele pri nadmernom množstve poškodzovať bunky a podnecovať vznik a rozvoj rakovinových buniek. Aj vďaka strave bohatej na mrkvu môžete o to viac zabojovať proti zákerným nádorovým ochoreniam. Táto chutná zelenina predstavuje prevenciu napríklad pred rakovinou hrubého čreva.
4. Podporí zdravie zubov a ďasien
Ako sme spomínali už vyššie, menovaná zelenina nepodporuje len funkciu zraku, ale aj vývoj a stav kostí či zubov. Zdravie ústnej dutiny pritom môžete podporiť priamo i chrumkaním čerstvej mrkvy. Tá je totiž tvrdá a v prípade, že sa s ňou z času na čas popasujete, posilníte vaše zuby i ďasná. Jej hryzením navyše odstránite zo zubov nánosy a zvyšky po jedle a prirodzene ich očistíte. Taktiež tým podporíte tvorbu slín, čo napomôže v ústach vyrovnať hladinu pH. Zaradením mrkvy do jedálnička teda môžete ľahko prispieť aj ku krásnemu úsmevu.
5. Postará sa o pokožku
Chutná mrkva nakoniec blahodarne pôsobí aj na stav pokožky tela, a to vďaka obsahu všetkých vitamínov či minerálov. Na našu kožu pozitívne vplýva najmä spomínaný vitamín A, ale aj vitamín C, ktorý je dôležitý pri tvorbe kolagénu. Antioxidačné vlastnosti tejto koreňovej zeleniny napomáhajú spomaľovať starnutie buniek tela, a teda i našej pokožky. Ak túžite po žiarivej pokožke, ktorá je chránená pred slnkom aj vysychaním, chutná mrkva by sa na vašom tanieri mala nachádzať čo najčastejšie.
Odporúčame: Sladový výťažok a potraviny so sladom: Na čo sú vlastne dobré?