Aj vás rozčuľujú fejkové výrobky v móde či kozmetike? Pokiaľ áno, tak vás istotne ešte viac nahnevá to, že falošné sú v niektorých prípadoch aj potraviny. Do nasledujúceho varovného článku sme vybrali tie produkty určené na konzumáciu, ktoré sa falšujú v najväčšom merítku. Dávajte si na ne teda zvýšený pozor. Pred ich kúpou dobre overujte pôvod a aj samotné zloženie potravinového produktu. Zároveň však treba povedať, že pokiaľ kupujete potraviny z neoverených zdrojov a tiež bez uvedenia jednotlivých zložiek na obale, tak potom ako bežní spotrebitelia nemáte ako na 100 % zistiť ich pravosť.
Syr
Mliečne produkty, a to najmä syry, patria medzi obľúbený artikel falšovania. Príkladom môže byť až nápadne lacný ovčí alebo kozí syr. V pravom slova zmysle však nemusí byť na 100 % z ovčieho či kozieho mlieka, ale môže mať aj značný podiel lacnejšej zložky, čo je poväčšinou kravské mlieko. Ešte závažnejším priestupkom je však asi to, keď je syr v podstate len rastlinnou náhradkou, teda mliečny tuk je nahradený rastlinným. S takýmto „syrom“ sa môžete stretnúť už aj v hotových produktoch. Problematickou je v tomto ohľade napríklad pizza. Pokiaľ zákazník nie je informovaný, že ide len o náhradku syra, je to jasné zavádzanie.
Pozri aj: Vieš, podľa čoho vyberať kuracie prsia? Na toto pozor!
Olivový olej
Ak patríte medzi fanúšikov zdravej kuchyne a zdravých ingrediencií, určite vám doma nechýba ani olivový olej. No je naozaj ten váš extra panenský olej tým pravým? Niekedy sa aj menej kvalitný olivový olej označuje ako extra panenský (stačí vlastne 10 % panenského olivového oleja v balení a môže sa právoplatne označiť za extra panenský), no pritom môže ísť o nižšiu triedu (napr. nie je z prvého lisovanie a je rafinovaný). Nápadne lacnejší olivový olej dokonca môže byť pančovaný repkovým olejom. V obchode si naštudujte etiketu a siahnite radšej po oleji z vyššej cenovej kategórie a tiež po takom, ktorý je v tmavšej sklenenej fľaši. Pravosť si môžete overiť aj doma, a to tak, že si do chladničky dáte vzorku oleja a po čase ju skontrolujete. Ak stuhne, je to dobré znamenie, olivový olej je pravý. Teda máte aspoň istotu, že nejde o iný druh oleja.
Med
Práve v tomto období siahame po mede častejšie ako zvyčajne, a to napríklad aj na pečenie, no niektorí ho používajú ako zdravšiu alternatívu sladenia celoročne. Z kvalitného medu má naše telo naozaj prospech. Je to však len v prípade, ak ide o čistý med, teda bez prímesí navyše, ako je napríklad melasa, dextróza či kukuričný sirup. Rovnako by nemal byť med ani zahusťovaný, a to napríklad škrobom. Pravý med je teda len čistým produktom včiel. Nepravý med spoznáte aj podľa toho, že ani po dlhšom čase neskryštalizuje. Pravosť si môžete overiť aj tak, že do pohára s vodou, v ktorej bol zamiešaný med, pridáte pár kvapiek octu. Falošný med reaguje vytvorením peny. Pri výbere stavte na slovenské medy, ktoré patria medzi tie najkvalitnejšie, keďže máme veľmi prísne normy.
Inšpiruj sa: Na čo použiť vodu z cestovín? Vyliať ju je hriech, pozri prečo
Mäso
Pri mäse sme mali čo do činenia s viacerými škandálmi, no ak neberieme do úvahy také extrémy, ako bol pred nedávnom prípad z Nemecka, keď sa zhnité mäso miešalo s čerstvým, alebo iný prípad, keď sa namiesto hovädzieho mäsa predávalo konské, tak i v tomto segmente sa snažia niektorí výrobcovia v snahe o zníženie konečnej ceny produktu švidľovať. Hoci nie takým drastickým spôsobom, ako bolo vyššie uvedené.
Pozor si treba dávať hlavne na malé písmenká, pretože napríklad veľkými písmenami deklarovaný losos na obale ešte nemusí znamenať, že ide v skutočnosti o túto rybu. V obchodoch sa môžeme stretnúť aj s falošným prifarbeným lososom, čo býva do veľkej miery napríklad mäso z tresky alebo inej lacnejšej ryby. Pokiaľ je však na obale (hoci malými písmenkami) uvedené, že ide o tresku, nejde tak o porušenie zákona, ale my ťaháme za kratší koniec, keď si neprečítame etiketu dôsledne.
Okrem spomínaného sa napríklad pri salámach alebo šunkách stretávame so zníženým podielom mäsa a rôznymi náhradami (napr. škrob, sója), ale aj s pridanou vodou navyše na dosiahnutie objemu. A taktiež hlavná mäsová zložka môže byť nahradená lacným a nekvalitným separátom, čo však nič nemení na tom, že šunka nesie prívlastok „bravčová“. Pod 10 % čistej svalovej bielkoviny sa však výrobok už nemôže oficiálne nazývať šunkou, a preto sa používajú spojenia ako šunkový nárez, pizza šunka a pod.
Vybrali sme: Pravidlá používania umývačky riadu: Na toto určite pozor!