Dvakrát denne? Psychológovia odhaľujú našu pravdu o klamstve!

klamstvo a vzťahy

Klamstvo je zložitý fenomén, ktorý sprevádza ľudstvo od nepamäti. Každý z nás sa niekedy ocitne v situácii, kedy klame, či už z úmyslu ochrániť seba, alebo niekoho iného, alebo z dôvodu vyhnúť sa konfliktom. Podľa niektorých psychológov klameme až dvakrát denne. 

Ale čo vedie k tomu, že klameme a aké sú psychologické aspekty tohto správania? V tomto článku sa pozrieme na to, prečo klameme, aké sú najčastejšie dôvody na klamstvo a aké dopady má klamstvo na naše vzťahy a psychológiu.

Prečítajte si: Najväčší romantici medzi znameniami – týchto 6 ťa dokonale opantá svojou láskou a gestami

Prečo klameme?

Existuje mnoho dôvodov, prečo sa ľudia uchyľujú k klamstvu. Psychológovia identifikovali niekoľko hlavných motivácií:

1. Sebazáchovná motivácia

Jedným z najčastejších dôvodov klamstva je snaha ochrániť seba. Mnohí ľudia klamú, aby sa vyhli následkom svojich činov alebo rozhodnutí. Napríklad, ak niekto zmešká termín v práci, môže klamať svojmu nadriadenému, aby sa vyhol pokarhaniu.

2. Ochrana druhých

Klamstvo sa často používa aj na ochranu pocitov iných. Mnohí sa uchyľujú k „bielym lžiam“ s úmyslom neublížiť niekomu inému. Napríklad, ak vám niekto ponúkne jedlo, ktoré sa vám nepáči, môžete klamať, že ste už najedení, aby ste sa vyhli negatívnej reakcii.

3. Sociálne normy

Niekedy klameme, aby sme sa prispôsobili sociálnym normám. Môžeme sa snažiť prispôsobiť tomu, čo je považované za „správne“ alebo „normálne“ v určitých situáciách. To môže zahŕňať klamstvo o našich názoroch alebo pocitoch, aby sme zapadli do skupiny.

4. Osobný prospech

Niektorí ľudia klamú s úmyslom získať osobný prospech, či už ide o peniaze, postavenie alebo výhody. Klamstvo v tejto forme môže mať vážne následky a môže viesť k narušeniu dôvery a vzťahov.

5. Vyhnutie sa konfrontácii

Klamstvo je často nástrojom na vyhýbanie sa konfliktom. Mnohí sa radšej rozhodnú klamať, než by sa museli postaviť priamo pred problém alebo konfrontáciu s niekým.

Odporúčame: Čo spôsobuje zamilovanosť? Zamiluje sa do teba aj pre tieto detaily

psychológia klamstva
Depositphotos

Psychologické aspekty klamstva:

1. Kognitívna disonancia

Kognitívna disonancia je psychologický stav, kedy naše myšlienky a presvedčenia sú v rozpore s naším správaním. Keď klameme, môžeme pociťovať vnútorný konflikt, ktorý nás núti ospravedlniť si naše klamstvo. To môže viesť k pocitom viny a stresu.

2. Emócie a klamstvo

Klamstvo je často spojené s emóciami, ako je strach, úzkosť, alebo pocit viny. Emócie môžu ovplyvniť spôsob, akým klameme a môžu mať vplyv na našu schopnosť klamať úspešne. Mnohí ľudia môžu mať problémy s udržiavaním klamstva, keď sú pod tlakom, alebo sú konfrontovaní s otázkami.

3. Dôvera a vzťahy

Klamstvo má priamy dopad na dôveru vo vzťahoch. Keď niekto klame, môže narušiť dôveru a spôsobiť, že druhá strana sa cíti zranená alebo podvedená. Zatiaľ čo malé klamstvá môžu byť tolerované, časté klamanie môže viesť k vážnym problémom vo vzťahu.

Neprehliadnite: Keď opadne zamilovanosť – pravda o tom, ako vyzerá vzťah po piatich rokoch

Kedy klameme najčastejšie?

Podľa psychológov sa klamstvo vyskytuje najčastejšie v situáciách, keď sa cítime ohrození, alebo keď sa snažíme ochrániť niekoho iného. Medzi bežné situácie, kedy klameme, patrí:

  • Finančná situácia: Mnohí ľudia klamú pri zadaní svojich príjmov alebo majetku, aby získali pôžičku alebo iné finančné výhody.
  • V medziľudských vzťahoch: Klameme o svojich pocitoch, aby sme neublížili iným, alebo aby sme si udržali dobré vzťahy.
  • V pracovnom prostredí: Zamestnanci môžu klamať svojich nadriadených, alebo kolegov o svojich výkonnostiach alebo dôvodoch oneskorenia.

Prečítajte si aj: Skutočná láska prichádza trikrát za život: Prečo tá tretia mení naše vnútro?

Klamstvo je zložitý a mnohovrstevný jav, ktorý je súčasťou ľudskej psychológie. Aj keď je niekedy nevyhnutné a môže slúžiť určitým účelom, je dôležité si uvedomiť, že časté klamanie môže mať vážne následky na naše vzťahy a duševné zdravie. Dôvera je základom akéhokoľvek vzťahu a preto je dôležité byť úprimný, ak chceme udržiavať zdravé a silné spojenia s ostatnými. V konečnom dôsledku, aj keď klameme dvakrát denne, mali by sme sa snažiť budovať kultúru úprimnosti a otvorenosti vo všetkých aspektoch nášho života.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE