Väčšina orieškových nátierok, ktoré nájdete v supermarketoch sú plné cukru. Výrobcovia ich pritom označujú za skvelé raňajky, hoci vaše telo by pravdepodobne nesúhlasilo.
Skvelým riešením ako sa nevzdať chutných orieškových krémov je pripraviť si ich doma. Stačí vám pritom len pár základných ingrediencií a kvalitný mixér.
Prečo jesť orechy?
Orechy sú pre ľudský organizmus veľmi prospešné, a preto by mali byť dostatočne zastúpené v našom jedálničku. Okrem toho, že obsahujú zdravé tuky, sú cenným zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha pri tvorbe červených krviniek a je potrebný pre ochranu buniek.
Pridaním rôznych orieškov do našej stravy dodáme telu aj potrebný vápnik, ktorý je dôležitý pri stavbe kostí a zubov. Medzi ďalšie pozitívne účinky orechov na ľudský organizmus patria aj zníženie vysokého cholesterolu, úprava krvného tlaku, zlepšenie trávenia či prevencia vzniku anémie.
Odporúčame prečítať: Sladkosti - z ktorých najviac priberáme
Arašidová nátierka
Suroviny:
- 1 šálka arašidov
- 2 polievkové lyžice medu
- štipka soli
Príprava:
- Arašidy krátko opražíme na panvici, aby mali v nátierke lepšiu chuť. Potom ich vložíme do mixéra a mixujeme niekoľko minút. Vznikne jemná pasta ku ktorej pridáme štipku soli, med a spolu zmixujeme. Nátierku skladujeme v chladničke.
Odporúčame prečítať: Nebojte sa jarnej únavy! Ako ju poraziť?
Orechová nátierka
Suroviny:
- 1,5 šálky vlašských orechov
- 1 polievková lyžica kakaa
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- štipka soli
Príprava:
- Vlašské orechy zbavíme škrupiny a vložíme do mixéra. Mixujeme dovtedy, pokiaľ sa nevytvorí tuhší krém. Potom pridáme soľ, kakao a javorový sirup. Všetko zmixujeme, aby sa ingrediencie spojili a môžeme podávať.
Odporúčame prečítať: 5 chutných polievok, ktoré vám pomôžu schudnúť
www.thinkstockphotos.com, www.shutterstock.com