Jednou z najlepších vecí na tomto jarnom období je opätovná dostupnosť sezónneho ovocia a zeleniny.
Skvelým príkladom je mnohými obľúbená rebarbora, ktorá má kyslú chuť. V špičkovej sezóne, teda od jari až do začiatku leta, je táto zelenina využívaná v mnohých koláčoch.
A čo tak si ju dopriať na raňajky?
Rebarbora je zvyčajne kombinovaná s niečím sladkým, aby sa vyvážila jej kyslá chuť. Medzi jej hlavné prínosy patrí hlavne schopnosť pomôcť pri chudnutí, zlepšiť trávenie, zvyšovať zdravie pokožky, optimalizovať fungovanie metabolizmu, zlepšovať krvný obeh a chrániť pred rôznymi kardiovaskulárnymi ochoreniami. No nie je to skvelé? Niečo tak záhadne vyzerajúce má takéto zdraviu prospešné vlastnosti! Tak si poďte pochutnať na lahodných raňajkách.
Odporúčame prečítať: Recept: Rebarborovo - marcipánové tartaletky
Rebarborovo-jahodové galette
Viete, čo je galette? Je to pochúťka pripravená z lístkového cesta, tradične pripravovaná vo francúzsku. V tomto prípade môžete použiť kúpené lístkové cesto alebo si môžete pripraviť domáce (aké je pre vás výhodnejšie). To nakrájajte na štvorce a naplňte rebarborovo-jahodovou zmesou. Tú si pripravte z jahôd, rebarbory, levanduľového cukru (prípadne iného), kukuričného škrobu a trošky soli. Zmes položte na lístkové cesto a okraje jemne poohýbajte. A teraz už len šup do rúry a čakať, kým galette nebude zlato-hnedé.
Odporúčame prečítať: Recepty na mrazený jogurt - zdravú alternatívu zmrzliny
Rebarborové muffiny
Na tieto muffiny si pripravte zmes a to tak, že povaríte rebarboru, javorový sirup a zázvor. Varte dovtedy, kým rebarbora nie je mäkká. Primiešajte vanilku a nechajte mierne vychladnúť. Medzitým si pripravte muffinové cesto, skúste váš tradičný recept. Polovicu rebarborovej zmesi zmiešajte s cestom a naplňte košíčky. Na vrch každého muffinu dajte zvyšok rebarborovej zmesi.
Odporúčame prečítať: Chrumkavá rebarbora s jahodami – crumble bez lepku
Rebarborovo-jahodové chrumkavé zákusky
Nestíhate veľmi raňajkovať? Tak si pripravte chutné chrumkavé tyčinky ešte večer. Ráno si len vezmite tyčinku, namočte do jogurtu a božské raňajky sú na svete. Pre prípravu týchto tyčiniek zmiešajte ovsené vločky, hnedý cukor a štipku soli. Následne pridajte roztopené maslo a miešajte dovtedy, kým sa vám nevytvorí jednotná masa – trošku si z nej odložte. Cesto rozložte na pekáč, mierne stlačte (aby ste si vytvorili pevné dno) a následne naukladáte rebarboru. Tú pokvapkajte citrónom a posypte cukrom. Zvyšok cesta rozdrvte na vrch a šup do trúby. Pečte 30 až 40 minút a následne nechajte vychladnúť!
Odporúčame prečítať: Recept na nepečené čokoládové bonbóniky truffles