Hoci jedálniček našich starých mám obsahoval veľké množstvo strukovín, dnešné jedálne lístky sa tejto surovine oblúkom vyhýbajú.
Hoci ani fazuľa nepatrí medzi najobľúbenejšie suroviny dnešných gazdiniek, prinášame vám jednoduchý recept na klasickú fazuľovú polievku, ktorá nielenže skvelo chutí, ale zároveň obsahuje aj veľa vlákniny a bielkovín.
Ingrediencie:
- 100 g oravskej slaniny kocky Mecom
- 300 g suchej fazule
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 2 zemiaky
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1 čajovú lyžičku majoránky
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- olej
- mladá cibuľka
Odporúčame prečítať: Recept: Syrovo-šunkové guľky
Odporúčame prečítať: Recept: Šunkové slimáky
Príprava:
Deň vopred preberieme fazuľu, opláchneme ju a dáme do misy s vodou. Fazuľu potom prepláchneme a dáme do hrnca s vriacou vodou. Pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu. Osolíme, okoreníme a varíme na slabom ohni približne 40 minút.
Potom pripravíme zápražku z oleja a hladkej múky. Primiešame do polievky a všetko spolu varíme približne 5 minút. Pred podávaním opečieme kocky slaniny, ktorými posypeme polievku a dozdobíme mladou cibuľkou.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Recept: Vianočná hríbová polievka
Odporúčame prečítať: Recept: Cibuľový koláč so šunkou
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová