Hľadáte nejaký chutný recept na ľahký letný koláč, ktorý neobsahuje žiadnu maslovú alebo šľahačkovú plnku?
Makovo - egrešový koláč je v tomto prípade skvelou voľbou. Neobsahuje žiaden lepok a navyše je maximálne chutný!
Môžete ho tiež pripraviť s orechovou posýpkou - je to len na vás, čo si doň pridáte. :)
Na bezlepkovú verziu potrebujete:
- 60 g ryžovej múky
- 80 g cirokovej múky
- 80 g pohánkovej múky
- 50 g mletých mandlí
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 130 g masla
- 70 g trstinového cukru
- 1/2 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
- citrónovú kôru z jedného bio citróna
- štipku soli
Zo všetkých surovín spracujte cesto a nechajte ho oddýchnuť v chladničke aspoň 30 minút.
Pozri aj: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy
Náplň:
- 180 g mletého maku
- 90 g trstinového cukru
- 1 vanilkový puding bez lepku (40 g) – napr. značky dm Bio
- 400 g hustej kyslej smotany
- egreše
Vychladené cesto natlačte rovnomerne do formy (môžete si ju potrieť kokosovým tukom a vysypať pohánkovou múkou). Cesto dajte aj po obvode formy aspoň do výšky 2-3 cm. Dno formy popichajte vidličkou a takto pripravené cesto pečte pri teplote 190°C asi 12 minút. Mletý mak zmiešajte s cukrom a pudingovým práškom a do tejto suchej zmesi vmiešajte smotanu. Makový krém rozotrite na predpečený korpus, ozdobte egrešmi a pečte pri 180°C cca 25-35 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť, aby sa dobre krájal.
Pozri aj: Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy