Posledné dni sú naše lesy zaplavené hríbmi. I keď sme už zažili aj bohatší zber, na chutné jedlá ich je až až. Zvyčajne po dobrej „hubačke“ nevieme, čo s hríbmi. Väčšinu spracujeme – usušíme, zamrazíme, zavaríme a iba malú časť stihneme zjesť. A ak sa vyberieme do lesa aj viackrát po sebe, klasické recepty, ako je praženica či polievka, nás už nudia. Čo ešte sa dá z hríbov pripraviť?
Inšpirujte sa naším receptom na hríbovú paštétu, ktorá sa hodí nielen na všedné dni, ale aj na slávnostné príležitosti a svojou božskou chuťou vás neomrzí nikdy. Najchutnejšia je, samozrejme, z čerstvých hríbov, no pripraviť si ju môžete aj z mrazených. Čítajte ďalej!
Nielen chutné, ale aj zdravé
Hľadanie hríbov je často tou najpríjemnejšou časťou. Mnohým ľuďom, ktorí ich usilovne hľadajú, dokonca ani nechutia. No my, ktorí ich nielen radi zbierame, ale aj radi konzumujeme, máme veľkú výhodu. Hríby sú totiž aj mimoriadne zdravé. Majú vysoký obsah polysacharidov – betaglukánov, ktoré majú protinádorový, antibiotický, antivirálny a imunostimulačný účinok. Výskumy dokonca hovoria aj o priaznivom vplyve pri liečbe rakoviny. V súčasnosti sa výťažky húb pridávajú do mnohých liekov. Príkladom je napríklad obľúbená hliva ustricová.
Takže neváhajte a vyrazte veselo do lesa, kým ešte rastú a kým nám praje aj počasie. Okrem klasických pokrmov, ktoré si zvyknete z hríbov pripraviť, vyskúšajte aj náš recept na exkluzívnu paštétu, ktorá v mnohom prekoná aj tú mäsovú. Dobrú chuť!
Pozri tiež: Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!
Budeme potrebovať:
-
1 zväzok petržlenovej vňate
-
500 g čerstvých hríbov
-
3 vajcia
-
1 cibuľu
-
250 g tvarohu
-
50 g vlašských orechov
Na omáčku:
-
100 ml mlieka alebo cmaru
-
100 g jogurtu
-
1 zväzok kôpru
-
soľ, korenie
-
tymian
-
oregáno
-
olej
-
maslo
Postup:
-
Čerstvé hríby očistíme a nakrájame na kúsky, rovnako tak očistenú cibuľu a opláchnutú petržlenovú vňať. Vajcia rozklepneme a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Orechy nasekáme.
-
Hríby, cibuľu i vňať rozmixujeme. Trúbu si predhrejeme, zmes húb a cibule premiešame s tvarohom, žĺtkami a olejom. Pridáme soľ, korenie, tymian a zľahka pridáme aj vyšľahané bielka.
-
Paštétovú formu vymažeme maslom, do hubovej hmoty vmiešame orechy a zmes nalejeme do formy. Pečieme asi hodinu a pol na 180 °C.
-
Pripravíme si omáčku na podávanie. Jogurt zmiešame s mliekom alebo cmarom, vmiešame nasekaný kôpor a soľ. Upečenú paštétu nakrájame na plátky, polejeme ochutenou jogurtovou omáčkou a podávame s čerstvým chlebom.
Mrkni sem: Neznášate hríby? Hlivu si zamilujete aj vy