Jablková sezóna je už nejaký ten čas v plnom prúde, preto je najvyšší čas pripraviť si chutnú a hlavne rýchlu a jednoduchú pochúťku, akou sú jablkovo-škoricové rožteky. Sú chutné na raňajky ako štart do nového dňa, ale aj ako sladká pochúťka za obedom, ktorá vám osladí život. Pripravte ich svojej návšteve a uvidíte, že zo stola zmiznú v priebehu niekoľkých minút. Také sú neodolateľné!
Jablká sú sladké, voňavé, šťavnaté a chutné, dodajú vám energiu a navyše sú plne vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, E, K), kyselín a ďalších zdraviu prospešných zložiek. Vďaka ich zloženiu dokážu znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu, posilňujú imunitný systém, posilňujú ďasná, pôsobia močopudne, čistia črevá, podporujú trávenie, atď. Dosť bolo všeobecne známych informácií, vyťahujte lístkové cesto z chladničky (poprípade mrazničky) a poďte si spolu s nami pripraviť túto jednoduchú pochúťku!
Vyskúšaj tiež: Recept na špaldové cookies s kakaom: Na nerozoznanie od pravých!
Na rožteky budete potrebovať:
- lístkové cesto
- hnedý cukor
- škoricu
- muškátový oriešok
- orechy (podľa vlastného výberu)
- jablká
- maslo
- práškový cukor
Najprv si rozpracujeme lístkové cesto. V prípade, že ste si kúpili už predpripravené rozvaľkané cesto, tak máte o starosť menej. V prípade, že ste stavili na mrazené lístkové cesto, tak si ho najprv nechajte rozmraziť a následne ho rozpracujte na hladkej múke. Pripravené lístkové cesto nakrájajte na trojuholníky a tie posypte hnedým cukrom, mletou škoricou a mletým muškátovým orieškom.
Následne na cesto nasypte posekané orechy (tento krok môžete pokojne vynechať) a na každý trojuholník položte mesiačik jablka. Poprípade môžete staviť na verziu s nahrubo nastrúhaným jablkom, ktorá je rovnako chutná. Cesto zvinieme a vytvoríme rožteky. Takto pripravené rožteky poukladáme na papierom vystlaný plech, potrieme roztopeným maslom, posypeme hnedým cukrom a pečieme do zlatista pri teplote 180 °. Cukor trošku skaramelizuje, vďaka čomu rožteky získajú neodolateľnejšiu chuť. Hotové rožteky ešte na záver posypeme práškovým cukrom a konzumujeme.
P.S: Najlepšie sú ešte teplé, avšak dávajte pozor, aby ste si neprivolali žalúdočné ťažkosti a nepopálili hrdlo.
Odporúčame: Recept na domácu vegetu: Zdravá, poctivá a vhodná aj pre deti