Napohľad sú artičoky trochu desivou zeleninou, no určite sa ich oplatí vyskúšať. Keď už nie pre ich znamenitú chuť, tak preto, že čo im možno bolo zobrané na kráse, to im bolo jednoznačne pridané na výživových hodnotách. Aby sme boli presní, artičoky sú v podstate kvet a sú plné antioxidantov a významných minerálov, ako je napríklad draslík, sodík, magnézium či fosfor. To znamená, že sa ich rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Recept na pečené artičoky si zamilujete!
Zaujme ťa: Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!
Ingrediencie
- 1 artičok
- šťava z 1/2 citróna
- olivový olej
- čierne korenie
- 2-3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- petržlenová vňať (nasekaná, asi za hrsť)
- nastrúhaný parmezán na posypanie
Postup prípravy
- Odstránime si stonku artičoku a zrežeme ho aj zvrchu. Pomocou nožníc pozastrihávame jeho listy.
- Artičok zvrchu polejeme šťavou z polovice citróna, aby nám nezoxidoval a nezhnedol.
- Artičok si prenesieme na dostatočne veľký alobal a potrieme ho olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
- Na vrch artičoku si dáme prelisované strúčiky cesnaku a lyžičkou poriadne rozotrieme, prípadne vtrieme cesnak do otvorov.
- Na artičok pridáme petržlenovú vňať, pomocou prstov ju povtláčame dovnútra artičoku.
- Napokon posypeme parmezánom, pričom sa syr snažíme dostať aj dovnútra plodu.
- Artičok zabalíme do alobalu a dáme do zapekacej misy. Pečieme na 220 stupňov asi hodinu a 20 minút.
- Alobal po upečení opatrne odstránime a artičok ošúpeme z listov, až kým sa neprebojujeme k srdcu, ktoré je hotové na jedenie.
- Podávajte s cesnakovým dipom alebo len tak, samotné. Pre lepšie pochopenie prípravy si pozrite video z youtube kanálu Tasty vyššie.
Dobrú chuť!