Mak a slivky sú skvelou kombináciou a prísadou do koláčov. Myslím, že je to kombinácia, ktorá chutí naozaj každému. Na prípravu koláča som tentokrát použila špaldovú múku, domáci mak a samozrejme aj domáce slivky.
Koláč je z kysnutého cesta, ale jeho príprava je tak jednoduchá, že sa netreba obávať, pretože všetko spracujete v jednej miske. Odporúčam si dopredu pripraviť plnku, aby vychladla a aj slivky si nakrájajte. Tak poďme pripravovať, aby ste mali aj vy doma tú krásnu vôňu tohto chutného koláča.
Odporúčame tiež: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami
Na plnku si pripravte:
- 120 g mletého maku
- 80 ml horúceho mlieka
- 1 vanilínový cukor
- 50 g trstinového cukru
- 2 polievkové lyžice rumu (alebo brandy)
- 2 polievkové lyžice domáceho slivkového lekváru
Do horúceho mlieka nasypte mletý mak a cukor, dobre premiešajte, pridajte lekvár a rum - zmes nechajte vychladiť. Pripravte si slivky, mandle (resp. podľa chuti nasekané orechy).
Odporúčame tiež: Recept na Hruškový koláč od babičky
Na cesto potrebujete:
- 350 g hladkej špaldovej múky
- štipku soli
- 2 čajové lyžičky sušeného droždia (alebo 20g čerstvého)
- 50 g trstinového cukru
- 150 ml teplého mlieka
- 100 g roztopeného masla (nie horúce)
- 1 celé vajce + 1 žĺtok
Do misy preosejte múku, pridajte soľ, trstinový cukor, sušené droždie a všetko dobre premiešajte. Pridajte vo vlažnom mlieku rozšľahané vajce a žĺtok a roztopené vychladené maslo. Spracujte cesto varechou a potom ho rukou trochu vypracujte, zakryte misu a nechajte 1 hodinu kysnúť.
Po vykysnutí rozvaľkajte cesto na pracovnej doske na obdĺžnik 30 x 40 cm a rozdeľte ho pozdĺžne na tri pásy. Na každý pás naneste makovú plnku a jednotlivé pásy stočte, aby vám plnka ostala v strede rolky. Okrúhlu formu vymastíte maslom a stočte do nej pripravené makové rolky do tvaru špirály. Medzi rolkami nechajte priestor, do ktorého dajte husto vedľa seba pripravené slivky (podľa obrázku). Posypte mandľami alebo orechmi (len slivky). Pečte v rúre na 170°C približne 50-60 minút. Pred ukončením pečenia natrite cesto maslom.
Odporúčame tiež: Ovocný sen s jogurtovým krémom