Recept na Slivkový točený koláč

Mak a slivky sú skvelou kombináciou a prísadou do koláčov. Myslím, že je to kombinácia, ktorá chutí naozaj každému. Na prípravu koláča som tentokrát použila špaldovú múku, domáci mak a samozrejme aj domáce slivky.

 

Koláč je z kysnutého cesta, ale jeho príprava je tak jednoduchá, že sa netreba obávať, pretože všetko spracujete v jednej miske. Odporúčam si dopredu pripraviť plnku, aby vychladla a aj slivky si nakrájajte. Tak poďme pripravovať, aby ste mali aj vy doma tú krásnu vôňu tohto chutného koláča.

 

Odporúčame tiež: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami

 

Recept na Slivkový točený koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na plnku si pripravte:

  • 120 g mletého maku
  • 80 ml horúceho mlieka
  • 1 vanilínový cukor
  • 50 g trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu (alebo brandy)
  • 2 polievkové lyžice domáceho slivkového lekváru


Do horúceho mlieka nasypte mletý mak a cukor, dobre premiešajte, pridajte lekvár a rum - zmes nechajte vychladiť. Pripravte si slivky, mandle (resp. podľa chuti nasekané orechy).

 

Odporúčame tiež: Recept na Hruškový koláč od babičky

 

Recept na Slivkový točený koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto potrebujete:

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • štipku soli
  • 2 čajové lyžičky sušeného droždia (alebo 20g čerstvého)
  • 50 g trstinového cukru
  • 150 ml teplého mlieka
  • 100 g roztopeného  masla (nie horúce)
  • 1 celé vajce + 1 žĺtok


Do misy preosejte múku, pridajte soľ, trstinový cukor, sušené droždie a všetko dobre premiešajte. Pridajte vo vlažnom mlieku rozšľahané vajce a žĺtok a roztopené vychladené maslo. Spracujte cesto varechou a potom ho rukou trochu vypracujte, zakryte misu a nechajte 1 hodinu kysnúť.

 

Po vykysnutí rozvaľkajte cesto na pracovnej doske na obdĺžnik 30 x 40 cm a rozdeľte ho pozdĺžne na tri pásy. Na každý pás naneste makovú plnku a jednotlivé pásy stočte, aby vám plnka ostala v strede rolky. Okrúhlu formu vymastíte maslom a stočte do nej pripravené makové rolky do tvaru špirály. Medzi rolkami nechajte priestor, do ktorého dajte husto vedľa seba pripravené slivky (podľa obrázku). Posypte mandľami alebo orechmi (len slivky). Pečte v rúre na 170°C približne 50-60 minút. Pred ukončením pečenia natrite cesto maslom.
 

Odporúčame tiež: Ovocný sen s jogurtovým krémom

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

28.09.2016 20:21

slivky mame a zasa nový recept dakujem

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

30.09.2016 19:19

vyzerá chutne

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

02.10.2016 07:39

podobný robievam ale z kyslej smotany, slivkové koláče máme radi

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 13:11

Mňam :)

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:34

toto by som si dal

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:34

Skvele vyzerá a chutí

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:35

Obľubujeme

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.