Recept: Šťavnatá maková štrúdľa plná višní z lístkového cesta

Keď uvažujeme, čo sladké by sme pripravili, často musíme brať do úvahy málo času. Práve tento faktor úplne vyhovuje lístkovému cestu. Máte aj vy vždy doma lístkové cesto? Príprava čohokoľvek z lístkového cesta je veľmi rýchla a aj samotné pečenie netrvá dlho

Obľúbená je štrúdľa na hocijaké spôsoby – či už klasická jablková, maková alebo tvarohová či ovocná štrúdľa. Chutí vám práve maková štrúdľa?

Mak môže byť v sladkom pečive niekedy suchý, ale my vám dnes ukážeme, ako sa dá pripraviť plnka, ktorá určite nevyschne. Táto maková štrúdľa je naozaj šťavnatá najmä vďaka pridanému lekváru, ale aj kvôli kyslým višniam, ktoré jej dodajú úžasnú chuť. Poďte si ju s nami pripraviť. Višne a mak sú dokonalá dvojka!

Odporúčame: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami

maková štrúdľa

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

Makovo-višňová štrúdľa – ingrediencie:

  • 1 lístkové cesto
  • 300 g maku
  • 3 PL mletého cukru
  • 200 ml mlieka
  • 3 PL slivkového lekváru
  • vykôstkované višne alebo čerešne (môžu byť aj zavárané višne)
  • žĺtok na potretie

Ako sa pripravuje višňovo-maková štrúdľa

  • Najprv si pripravíme plnku. Mak pomelieme, pridáme k nemu mletý cukor a sparíme ho horúcim mliekom. Nemalo by vrieť, stačí, keď sa z neho bude dymiť. Mlieko nalievajte postupne, podľa toho, ako ho bude mak sať. Podľa potreby ho môžete použiť aj viac, záleží tiež od hustoty vášho lekváru.

Odporúčame: RECEPT: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!

Maková štrúdľa s višňami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

  • Ten pridáme do makovej zmesi a dobre premiešame. Najlepší je domáci slivkový lekvár – ten nie je tak sladký ako kupovaný. Ak máte sladký lekvár, množstvo cukru môžete znížiť. Podľa konzistencie plnky môžete pridať mlieko, prípadne mak.

Odporúčame vyskúšať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk

Ako sa robí štrúdľa

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

  • Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko a rovnomerne naň natrieme makovú plnku. Višne vykôstkujeme a poukladáme na plnku. Štrúdľu opatrne zamotávame. Koniec môžeme potrieť vajíčkom, aby sa dobre prilepil. Celú štrúdľu ešte potrieme vajíčkom s troškou mlieka a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 30 minút.

Odporúčame: Prečo potrebuješ antioxidanty? Nájdeš ich v týchto potravinách!

Recept na makovú štrúdľu

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

  • Verím, že vás tento recept zaujal a pri najbližšej príležitosti ho vyskúšate. Je to „rýchlovka“, ktorá však skvele chutí a tiež vás zasýti. Jedinou nevýhodou sú makové zuby, ktoré si určite kvôli tejto famóznej štrúdli umyjete aj viackrát.  Dobrú chuť!

TIP: Ak maková chuť vám nie je po vôli, tak môžete namiesto nej voliť úplne inú. Skvelou klasikou je jablková štrúdľa, ktorej sa nedá nikdy odolať. Neváhajte skombinovať jablká s orechmi či dokonca hrozienkami – získate dokonalú kombináciu chutí, ktorú ocenia aj vaši hostia. Jablková štrúdľa z lístkového cesta má výhodu v tom, že ju môžete pripraviť v priebehu niekoľkých minút.

Ak chcete svoje pekárske skúsenosti posunúť o úroveň vyššie, neváhajte vyskúšať neťahanú jablkovú štrúdľu. Štrúdľu však môžete pripraviť aj na slaný spôsob. Špenátová štrúdľa s nivou je tým pravým orechovým pre všetkých milovníkov slaných maškŕt. 

Tipy na iné makové recepty:

Článok aktualizovaný 5.2.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

32 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

04.09.2017 08:04

Vyzerá fantasticky, makové ja milujem, takéto koláče sú najlepšie, ani krémeš sa im nevyrovná :-)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

04.09.2017 08:35

ja ju odporúčam robiť zo štrúdlového cesta..... a tiež je príprava veľmi rýchla

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.09.2017 08:36

toto sú tie pravé, makové...tradičné...mňam

Vaše meno:

benynka

benynka

04.09.2017 10:06

vyzerá mňamkovo, ja dávam do makovej plnky vždy lekvár aký mám práve otvorený ale ten slivkový s višňami alebo čerešňami musí chutiť super

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

04.09.2017 10:26

Čo môže byť krajšie..

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

04.09.2017 13:26

Makovú štrúdľu milujem a často aj pečiem.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

04.09.2017 15:19

Určite super.. Ja by som dala radšej čerešne .. A robievam takýto koláčik , no skôr rožteky, sú malé , a ako jednohubky , rýchlo zmiznú zo stola..

Vaše meno:

Mária Terefenková

Mária Terefenková

04.09.2017 15:46

Celá naša rodina makové veci miluje a tá štrúdľa plná maku vyzerá výborne.

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

04.09.2017 16:24

milujem makové štrúdle a ešte višne k tomu,hneď by som si dala

Vaše meno:

janko komada

janko komada

04.09.2017 17:39

makovú štrúdlu mám rád mňamkýýýý

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

04.09.2017 19:41

zrovna makovú štrúdľu milujem, robím však s čerešňami

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

04.09.2017 20:50

Vyzerá úžasne. Milujem kombináciu maku a višní

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

05.09.2017 00:40

U nás doma makové recepty idú na odbyt, potrebujeme zvýšiť prísun vápnika...a mimo toho- mak výborne chutí..

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

06.09.2017 07:56

štrúdle robievam - i takúto, i orechovo-jablkovú, i tvarohovo-čerešňovú

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

06.09.2017 10:05

štrúdľa je u mňa TOP a táto kombinácia je úplne neodolateľná

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

06.09.2017 14:49

Mak u nás všetci zbožňujú, robím to skoro úplne tak, len dávam čerešne, nakoľko máme vlastný kompót. S višňami je iste lepší, pre ich trpkastú chuť. Keď ma časovo nesúri, tak si radšej pripravím závinové cesto.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

06.09.2017 15:27

mňam, makovú štrúdľu s višňami robievame, je fantastická a všetkým nám chutí :)

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

06.09.2017 21:25

maková štrúdla je výborná klasika, mňam

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

07.09.2017 13:52

makovo - visnovu milujem, ale strudla ssa robi z tahaneho a nie listkoveho cesta, ta je ta prava ozaj chutna, tej sa nic nevyrovna a vyborna je aj jablkovo - kupicova a tvarohova, mnam ...

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

08.09.2017 07:52

Wow, mňam

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

27.09.2017 23:04

Štrúdľa nie je moja šálka kávy, vždy zjem len chrumkavý konček a vnútro prenechám rodinke :)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

21.10.2017 14:30

úžasne vyzerá , túto kombináciu milujem a štrúdla je proste najlepšia

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

28.10.2017 21:39

Vyzerá zaujímavo, za štrúdľou som celý pojašený :)

Vaše meno:

Dominika Stropkovičová

Dominika Stropkovičová

16.12.2017 21:09

je naozaj vyborna! dakujem za recept

Vaše meno:

Adriana Galandova

Adriana Galandova

29.03.2018 19:23

achjaj milujem makovu strudlu a vsetko kde je mak len skoda ze sadielko sa robi nemožem papkat velaa a behat sa mi nechce

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

18.07.2018 07:13

Mám domáce višne - dnes vyskúšam:)

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

18.09.2018 16:54

keď pečiem štrudlu dávam plnku iba na jej začiatok,keď som dávala na celé cesto,obyčajne mi plnka vytiekla,alebo popraskala.

Vaše meno:

Jozefína Kulifajová

Jozefína Kulifajová

13.12.2021 12:54

Super, super Slovenska kozmetika sa ceni

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

28.12.2021 17:40

môj najobľúbenejší dezert

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

29.12.2021 06:29

Zaujímavý recept, rada vyskúšam!

Vaše meno:

Andrea Hazuchová

Andrea Hazuchová

31.12.2021 20:34

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

26.01.2022 20:48

túto kombináciu mám najradšej

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.