Keď uvažujeme, čo sladké by sme pripravili, často musíme brať do úvahy málo času. Práve tento faktor úplne vyhovuje lístkovému cestu. Máte aj vy vždy doma lístkové cesto? Príprava čohokoľvek z lístkového cesta je veľmi rýchla a aj samotné pečenie netrvá dlho.
Obľúbená je štrúdľa na hocijaké spôsoby – či už klasická jablková, maková alebo tvarohová či ovocná štrúdľa. Chutí vám práve maková štrúdľa?
Mak môže byť v sladkom pečive niekedy suchý, ale my vám dnes ukážeme, ako sa dá pripraviť plnka, ktorá určite nevyschne. Táto maková štrúdľa je naozaj šťavnatá najmä vďaka pridanému lekváru, ale aj kvôli kyslým višniam, ktoré jej dodajú úžasnú chuť. Poďte si ju s nami pripraviť. Višne a mak sú dokonalá dvojka!
Odporúčame: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami
Makovo-višňová štrúdľa – ingrediencie:
- 1 lístkové cesto
- 300 g maku
- 3 PL mletého cukru
- 200 ml mlieka
- 3 PL slivkového lekváru
- vykôstkované višne alebo čerešne (môžu byť aj zavárané višne)
- žĺtok na potretie
Ako sa pripravuje višňovo-maková štrúdľa
-
Najprv si pripravíme plnku. Mak pomelieme, pridáme k nemu mletý cukor a sparíme ho horúcim mliekom. Nemalo by vrieť, stačí, keď sa z neho bude dymiť. Mlieko nalievajte postupne, podľa toho, ako ho bude mak sať. Podľa potreby ho môžete použiť aj viac, záleží tiež od hustoty vášho lekváru.
Odporúčame: RECEPT: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!
-
Ten pridáme do makovej zmesi a dobre premiešame. Najlepší je domáci slivkový lekvár – ten nie je tak sladký ako kupovaný. Ak máte sladký lekvár, množstvo cukru môžete znížiť. Podľa konzistencie plnky môžete pridať mlieko, prípadne mak.
Odporúčame vyskúšať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk
-
Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko a rovnomerne naň natrieme makovú plnku. Višne vykôstkujeme a poukladáme na plnku. Štrúdľu opatrne zamotávame. Koniec môžeme potrieť vajíčkom, aby sa dobre prilepil. Celú štrúdľu ešte potrieme vajíčkom s troškou mlieka a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 30 minút.
Odporúčame: Prečo potrebuješ antioxidanty? Nájdeš ich v týchto potravinách!
-
Verím, že vás tento recept zaujal a pri najbližšej príležitosti ho vyskúšate. Je to „rýchlovka“, ktorá však skvele chutí a tiež vás zasýti. Jedinou nevýhodou sú makové zuby, ktoré si určite kvôli tejto famóznej štrúdli umyjete aj viackrát. Dobrú chuť!
TIP: Ak maková chuť vám nie je po vôli, tak môžete namiesto nej voliť úplne inú. Skvelou klasikou je jablková štrúdľa, ktorej sa nedá nikdy odolať. Neváhajte skombinovať jablká s orechmi či dokonca hrozienkami – získate dokonalú kombináciu chutí, ktorú ocenia aj vaši hostia. Jablková štrúdľa z lístkového cesta má výhodu v tom, že ju môžete pripraviť v priebehu niekoľkých minút.
Ak chcete svoje pekárske skúsenosti posunúť o úroveň vyššie, neváhajte vyskúšať neťahanú jablkovú štrúdľu. Štrúdľu však môžete pripraviť aj na slaný spôsob. Špenátová štrúdľa s nivou je tým pravým orechovým pre všetkých milovníkov slaných maškŕt.
Tipy na iné makové recepty:
- Maková torta s jahodami a čučoriedkami
- Maková bábovka
- Slivkový koláč s makovou drobenkou
- Podobné recepty s makom
- Domáce makovky
- Makovo-jablkový koláč s čokoládou
- Makový koláč s tvarohom a čučoriedkami
- Šúľance s makom
- Slivkovo – makové muffiny s marcipánom
- Makovo – slivkové kváskové buchty
- Makové paličky
- Makový koláč s mascarpone a lesným ovocím
- Hrnčekový makový koláč
Článok aktualizovaný 5.2.2024