Tvrdé, mäkké, plesnivé... syry patria medzi potraviny, ktoré obľubuje väčšina z nás. Dôvodom je obrovské množstvo druhov, z ktorého si dokáže vybrať takmer každý. Sú skvelou ingredienciou do zeleninových šalátov, polievok, hlavných jedál či dezertov.
Milovníkov syrov určite poteší recept na syrovo-šunkové guľky s plesnivým a gréckym syrom, ktorý sa výborne hodí ako ľahká večera.
Šunkovo-syrové guľky s plesnivým syrom
Ingrediencie (8 guliek):
- 50 g Zlatej dusenej šunky Mecom
- 50 g masla
- 50 g syra so zelenou plesňou
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
- nasekané pistácie na obaľovanie
Šunkovo-syrové guľky s gréckym syrom
Ingrediencie (8 guliek):
- 50 g Zlatej dusenej šunky Mecom
- 50 g masla
- 100 g gréckeho syra feta
- 30 g červenej papriky v oleji
- mleté čierne korenie
- čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na obaľovanie
Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Obidve varianty syrových guliek pripravíme rovnakým spôsobom. Šunku, syry a červenú papriku nakrájame na drobné kúsky. Maslo izbovej teploty premiešame s ostatnými ingredienciami na hustý krém a potom ho vložíme na 30 minút do chladničky.
Keď je krém stuhnutý, vytvarujeme z neho menšie guľky. Maslo sa v rukách rýchlo roztápa, preto musíme byť pri tvarovaní guliek rýchli. Guľky vložíme opäť do chladničky a medzitým si na drobno nakrájame čerstvú pažítku a nasekáme pistácie. Na záver syrové guľky obalíme v pažítke alebo v pistáciách a môžeme podávať s opečeným toastom.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Hot-dog na paličke
Odporúčame prečítať: Zapečené jaternice s cesnakom a mladými zemiakmi
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová