Čo by to boli za pravé Vianoce bez krásnej výzdoby a všelijakých dekorácii, prostredníctvom ktorých si vyzdobujeme naše príbytky? Bez toho by to neboli tie pravé čarokrásne Vianoce.
Premýšľali ste už aj nad výzdobou stola? A čo tak jedlá výzdoba, s lahodným zákuskom. Poďte si teda pochutnať na lahodnej Vianočnej štóle s marcipánom.
Vianočná štóla s marcipánom (intenzívny chuťový zážitok, ľahká príprava)
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 16 porcií
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha Pečieme s láskou – Advent a Vianoce (recenzia)
Na cesto potrebujeme:
50 g hrozienok, 4 PL rumu, 500 g hladkej múky, 1 balíček Kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr.Oetker, 150 g cukru, 2 balíčky Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker, 50 g vlašských orechov, 50 g mandľových plátkov, 100 g kandizovaného ovocia, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 250 g polotučného tvarohu, 2 vajcia
Na náplň:
1 balíček Marcipánu Dr.Oetker, 50 g sušených brusníc
Na potretie:
150 g zmäknutého masla, 150 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
1. Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, kôrou, orechmi, mandľami a kandizovaným ovocím a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín, tvaroh a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 35 cm.
2. Na prípravu náplne do marcipánu zapracujeme brusnice a vytvoríme valček dlhý 25 cm. Valček nanesieme do stredu plátu
a z oboch strán cesto prehneme cez marcipán. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme časťou rozpusteného masla. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 60 minút
3. Po upečení štólu ihneď potrieme zvyšným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým cukrom. Necháme vychladnúť.
TIP: Štólu môžeme upiecť vo forme na srnčí chrbát alebo vo forme na bábovku.
Odporúčame prečítať: Recept na Vianočné klobásové koláčiky