Z bazy sa pripravuje naozaj čokoľvek. U nás je obľúbený sirup z bazových kvetov, ktorý je navyše skvelým zdrojom železa, vďaka čomu je ideálny pre ľudí, ktorým bola diagnostikovaná anémia. Robieva sa aj bazový cukor, bazový med a dokonca aj bazové víno, ktoré by stalo sa hriech. Sú to všetko pochúťky, ktoré sa oplatí ochutnať. Ale počuli ste už o vyprážanej baze? Respektíve – viete ako chutí vyprážaná baza?
Áno, uznávame, nie je to asi ten najlepší gastronomický výmysel, ale už len pre tú chuť a zaujímavosť to stojí za vyskúšanie. Idete do toho? Ak ste si boli nazbierať bázu, tak ju skúste opražiť v cestičku.
Odporúčame: RECEPT: Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia
Budete potrebovať:
- kvety bazy (približne 4 hlavičky)
- 100 ml mlieka
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 vajíčko
- 1 lyžicu rumu (nemusí byť)
- 3 a ½ lyžice hladkej múky
- práškový cukor na posypanie (nemusí byť)
- olej na vyprážanie
Najskôr si pripravíme cestíčko, v ktorom obalíme hlavičky kvetov bazy. V miske si teda zmiešajte mlieko, smotanu na šľahanie, vajíčko, rum a hladkú múku. Všetko dôkladne premiešajte – mala by vám vzniknúť zmes, ktorá sa podobá cestu na palacinky, no o trošku hustejšia.
Do panvice si nalejeme potrebné množstvo oleja a rozpálime ho, aby sme v ňom mohli bazu vypražiť. Umyté a osušené kvety bazy obalíme v cestičku a dáme upiecť do rozpáleného oleja. Následne odstrihneme alebo odrežeme stopku a opečieme aj z druhej strany. Takto postupne obalíme a opečieme všetky pripravené bazové kvety. Upečenú bazu dáme na tanier vystlaný kuchynskou servítkou, ktorá pohltí nadbytočný olej. Takto opečené kvety bazy posypeme práškovým cukrom a vychutnáme si.
Ak chcete vyskúšať skôr slanšiu verziu, tak si k opečeným bazovým kvetom môžete pripraviť jogurtový díp alebo ich len posoliť.