RECEPT: Vyprážaná baza na sladko i na slano – čo si vyberieš?

Z bazy sa pripravuje naozaj čokoľvek. U nás je obľúbený sirup z bazových kvetov, ktorý je navyše skvelým zdrojom železa, vďaka čomu je ideálny pre ľudí, ktorým bola diagnostikovaná anémia. Robieva sa aj bazový cukor, bazový med a dokonca aj bazové víno, ktoré by stalo sa hriech. Sú to všetko pochúťky, ktoré sa oplatí ochutnať. Ale počuli ste už o vyprážanej baze? Respektíve – viete ako chutí vyprážaná baza?

Áno, uznávame, nie je to asi ten najlepší gastronomický výmysel, ale už len pre tú chuť a zaujímavosť to stojí za vyskúšanie. Idete do toho? Ak ste si boli nazbierať bázu, tak ju skúste opražiť v cestičku.

Odporúčame: RECEPT: Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia

vyprážaná baza na sladko

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať:

  • kvety bazy (približne 4 hlavičky)
  • 100 ml  mlieka
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžicu rumu (nemusí byť)
  • 3 a ½ lyžice hladkej múky
  • práškový cukor na posypanie (nemusí byť)
  • olej na vyprážanie

Najskôr si pripravíme cestíčko, v ktorom obalíme hlavičky kvetov bazy. V miske si teda zmiešajte mlieko, smotanu na šľahanie, vajíčko, rum a hladkú múku. Všetko dôkladne premiešajte – mala by vám vzniknúť zmes, ktorá sa podobá cestu na palacinky, no o trošku hustejšia.

Do panvice si nalejeme potrebné množstvo oleja a rozpálime ho, aby sme v ňom mohli bazu vypražiť. Umyté a osušené kvety bazy obalíme v cestičku a dáme upiecť do rozpáleného oleja. Následne odstrihneme alebo odrežeme stopku a opečieme aj z druhej strany. Takto postupne obalíme a opečieme všetky pripravené bazové kvety. Upečenú bazu dáme na tanier vystlaný kuchynskou servítkou, ktorá pohltí nadbytočný olej. Takto opečené kvety bazy posypeme práškovým cukrom a vychutnáme si.  

Ak chcete vyskúšať skôr slanšiu verziu, tak si k opečeným bazovým kvetom môžete pripraviť jogurtový díp alebo ich len posoliť.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

06.05.2020 11:24

Túto pochúťku by som rada vyskúšala

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

06.05.2020 11:58

vyskúšala by som skôr na sladko

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

06.05.2020 16:34

Už som teda počula všetko, ale toto ešte teda nie :-D Akože wau, musí to chutiť úžasne :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

06.05.2020 20:37

Poznám tento recept je to delikatesa kefávala som to u babky a robievak keď kvitne baza

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

06.05.2020 20:37

Poznám tento recept je to delikatesa kefávala som to u babky a robievak keď kvitne baza

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

07.05.2020 06:35

Zaujímavé, rada vyskúšam, ďakujem!

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

29.07.2020 20:21

Bazové kvety som nikdy nejedla, ani ma nelákajú ich pripravovať.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.