Slivková sezóna sa pomaly začína a s ňou aj obdobie oberania, zavárania a jedenia sliviek. Tieto dužinaté kôstkovice tmavofialovej farby sa však vynikajúco hodia aj do domácich koláčov a dezertov, ktorým dodajú šťavnatosť a výraznú farbu.
Ak hľadáte chutný recept zo sliviek, môžete sa inšpirovať šťavnatým slivkovým koláčom, slivkovými muffinami alebo tradičnými slivkovými guľkami.
Šťavnatý slivkový koláč
Recept:
- 250 g polohrubej muky
- 150 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 50 g masla
- 2,5 dcl mlieka
- 1 kypriaci prášok
- 250 g sliviek
Najskôr očistíme slivky a prekrojíme na štvrtiny. Potom v miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom. Vmiešame žĺtka, polohrubú múku, kypriaci prášok, mlieko a dobre zmiešame. Potom z dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý postupne pridávame do cesta. Nalejeme do formy na pečenie, poukladáme rozštvrtené slivky a dáme piecť pri teplote 180 stupňov na 30 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
Krehký slivkový koláč
Recept:
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- 300 g sliviek
- 50 g kryštálového cukru
Do misky dáme cukor, hladkú múku a na kocky nakrájané maslo. Potom pridáme vajíčko a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré vložíme na 30 minút do chladničky. Medzitým nakrájame slivky na menšie kúsky a vložíme ich do hrnca. Pridáme 50 g kryštálového cukru a dusíme približne 20 minút. Vychladené cesto vyvaľkáme a vložíme do tortovej formy. Vlejeme uvarené slivky a dáme piecť na približne 25 minút pri teplote 175 stupňov.
Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli
Slivkové guľky
Recept:
- 1 kg zemiakov
- 500 g hrubej múky
- 1 vajce
- 200 g práškového cukru
- 400 g sliviek
- mleté orechy a práškový cukor na obaľovanie
Ako prvé zemiaky uvaríme a najemno nastrúhame. Pridáme vajíčko, múku a vypracujeme na cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme z neho štvorce. Do nich vložíme slivky, ktoré obalíme cestom. Slivkové guľky potom uvaríme vo vriacej vode a obalíme v mletých orechoch zmiešaných s práškovým cukrom.
Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?
Hrnčekové slivkové muffiny
Recept:
- 2 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- ½ hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 300 g sliviek
Vajíčka zmiešame s kryštálovým cukrom, pridáme múku s kypriacim práškom a zalejeme mliekom. Potom pomaly vmiešame olej a cesto vlejeme do polovice muffinových košíčkov. Slivky nakrájané na menšie kocky poukladáme na cesto a dáme piecť pri 180 stupňoch na približne 30 minút.
Odporúčame prečítať: Pesto s petržlenovou vňaťou
www.shutterstock.com