Aj vy patríte k milovníkom lososa. Áno v poslednej dobe sa táto skupina naozaj veľmi rozšírila. Čo sú vlastne veľmi dobré správy. Jesť ryby na Slovensku nebolo až takým trendom ako je tomu teraz.
Okrem množstva vitamínov obsahujú ryby aj vzácny jód a samozrejme rybí tuk. Ten je hlavným zdrojom omega 3 mastných kyselín, ktoré výrazne znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, podporujú taktiež činnosť mozgu, zmierňujú tiež kožné problémy (napríklad pri psoriáze) a pôsobia pozitívne aj na zdravý vývoj očí.
Najviac vyhľadávanou rybkou je práve losos. Veľkou výhodou je aj to, že sa pri jeho jedení nebudete trápiť s kosťami. Aj preto sme si pre vás pripravili dva výborné recepty, ktoré si určite obľúbite.
Odporúčame vyskúšať: Menu s morským nádychom
Tatarák z lososa
Ingrediencie:
- červená cibuľa
- cesnak
- citrón
- olivový olej
- kôpor
- koriander
Postup: Lososa nasekáme nadrobno nožom, pridáme olivový olej, citrón, ochutíme soľou a čiernym korením. Ak má rád niekto čili, tak ho nadrobno posekáme a pridáme. Tatarák môžeme dochutiť aj bylinkami, kôprom, k čili sa hodí koriander alebo čerstvý zázvor.
Salsa marináda k tataráku
1 koriander, čili, červená cibuľa, olivový olej, citrónová šťava, soľ, korenie čierne mleté
Odporúčame vyskúšať: Účinná trojdňová diéta pre ploché bruško
Steak z lososa s violet pyré
Nakrájame lososa na steaky
Postup: Lososový steak opečieme na panvici s troškou oleja, osolíme, okoreníme a popri rybe opekáme aj limetku a rozmarín. Nakoniec potrieme maslom a pokvapkáme aj opečenou limetkou.
Violet pyré:
-
Fialová mrkva 100g
-
Citrón 1 ks
-
Zemiak 1 ks
-
Cukina 100g
-
Cesnak 1 ks
Všetko načistíme, nakrájame a uvaríme domäkka v osolenej vode. Po uvarení scedíme, vývar si necháme. Zeleninu rozmixujeme a podľa potreby pridávame vývar.
Odporúčame vyskúšať: Skvelý recept na Levandulový sirup