Toto sú najlepšie recepty z kyslej kapusty: Ktorý si vyberieš?

recepty z kyslej kapusty

Kyslá kapusta je jednoducho všeliek, to bez debaty. A hoci nie každý holduje jej chuti, ponúka nášmu zdraviu také obrovské množstvo benefitov, že je doslova hriechom ich nevyužiť. Práve kvasenie dáva kapuste vysoký podiel vitamínu B12, ktorý by sme v iných potravinách, v takom množstve, len márne hľadali (okrem morských rias). Ide totiž skutočne o mimoriadne vzácny a ojedinelý vitamín. Poďme sa však spoločne pozrieť na tie najlepšie recepty z kyslej kapusty a veríme, že minimálne jeden z nich zavonia aj vo vašej kuchyni. 

To, čo spája recepty, ktoré sme dnes pre vás vybrali, je nielen ich hlavná ingrediencia (kyslá kapusta), ale aj jednoduchosť a rýchlosť prípravy.

Reklama

Zaujímavosti o kyslej kapuste:

  • Málokto si to uvedomuje, ale pravidelná konzumácia kyslej kapusty zlepšuje duševnú sviežosť, náladu, odolnosť voči stresu, mozgový a nervový metabolizmus.
  • Nikdy ju nepreplachujte! Zbytočne by ste sa tak pripravili o množstvo vzácnych látok. Ak sa vám predsa len kyslá kapusta podarila príliš slaná, lepšou voľbou bude menej posoliť zvyšok jedla.
  • Nikdy ju nevarte dlhšie, ako 25 minút, ak vám záleží na zachovaní jej cenných látok a chrumkavosti.

Jednoduchý šalát z kyslej kapusty

Ingrediencie:

  • 250 g kyslej kapusty
  • 2 PL hrozienok
  • jablko
  • 1 PL rastlinného oleja (neodporúčame olivový)

Postup: Kyslú kapustu mierne prevzdušnite vidličkou, umyté jablko spolu so šupkou pokrájajte na kúsky a zmiešajte s kapustou. Pridajte hrozienka, olej a premiešajte. Že by vám nikdy nenapadlo kombinovať jablko či hrozienka s kyslou kapustou? To preto, že ste túto jedinečnú chuť doslova vitamínovej bomby ešte nezažili. Veríme, že vás ohúri rovnako ako nás. 

šalát z kyslej kapusty
Shutterstock®

Kuracie stehná s kyslou kapustou

Ingrediencie: 

  • 500 g kyslej kapusty
  • kuracie stehná
  • cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 70 g údenej slaniny
  • štipka soli a mletého čierneho korenia, mletej rasce a sladkej červenej papriky

Postup: Pripravte si hlbší pekáč, na ktorého dno si poukladajte plátky slaniny, kapustu, kuracie stehná, ktoré posoľte a okoreňte a navrch poukladajte plátky cibule a plátky cesnaku. Všetko to podlejte vodou (alebo vývarom, ak máte) a prikryté pečte v rúre na 200 °C, asi hodinu. Po hodine pekáč odokryte a nechajte na chvíľku dopiecť. Ako prílohu môžete zvoliť varené zemiaky alebo knedľu.

Reklama

Kapustnica s údeným mäsom

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty

  • 300 g údeného mäsa alebo klobásy

  • 2 zemiaky

  • 1 cibuľa

  • 2 bobkové listy

  • celé čierne korenie, rasca, soľ podľa chuti

Postup: Do väčšieho hrnca vložte kyslú kapustu, pridajte bobkový list a celé korenie. Zalejte vodou a varte asi 20 minút. Medzitým si nakrájajte údené mäso na kocky a pridajte ho ku kapuste spolu s na kocky nakrájanými zemiakmi. Dochuťte soľou a rascou a varte, kým zemiaky nezmäknú. Kapustnica chutí najlepšie s čerstvým chlebom.

Zapekaná kyslá kapusta s cestovinami

Ingrediencie:

  • 300 g kyslej kapusty

  • 250 g cestovín (napr. kolienka alebo fliačky)

  • 1 cibuľa

  • 100 g slaniny

  • 150 g tvrdého syra

  • smotana na varenie

Postup: Cestoviny uvarte v osolenej vode. Na panvici opražte slaninu s cibuľou, pridajte kyslú kapustu a krátko poduste. V miske zmiešajte cestoviny s kapustovou zmesou, pridajte trochu smotany a nastrúhaný syr. Všetko dajte do zapekacej misy a pečte pri 180 °C asi 20 minút, kým syr nezozlatne.

kura na kapuste
Shutterstock®

Plnené zemiakové placky s kyslou kapustou

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov

  • 200 g kyslej kapusty

  • 1 cibuľa

  • 1 vajce

  • 2 PL múky

  • soľ, korenie, majoránka

Postup: Zemiaky nastrúhajte a zmiešajte s vajcom, múkou, soľou a majoránkou. Na panvici opražte cibuľu, pridajte kapustu a krátko poduste. Na panvici rozprestrite tenkú vrstvu zemiakového cesta, navrch dajte kapustovú náplň a zakryte ďalšou vrstvou cesta. Opečte z oboch strán dozlatista. Výborné chutia s kyslou smotanou.

Segedínsky guláš s kyslou kapustou

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (plece alebo krkovička)

  • 400 g kyslej kapusty

  • 2 cibule

  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja

  • 2 PL sladkej mletej papriky

  • 200 ml kyslej smotany

  • soľ, korenie, bobkový list, rasca

Postup: Na masti orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte mäso pokrájané na kocky a prudko opečte. Dochuťte soľou, rascou a paprikou, podlejte vodou a duste, kým mäso nezmäkne. Potom pridajte kyslú kapustu a bobkový list a varte ešte asi 20 minút. Nakoniec pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte. Podávajte s knedľou alebo čerstvým chlebom.

kyslá kapusta ako liek
Shutterstock®

TIP: Obklad a šťava z kyslej kapusty

To sme vás teraz zrejme zaskočili, je tak? Čakali ste ďalší z tipov na nedeľný obed a my vám ponúkame obklad! Áno, pretože veríme, že ste už natoľko zbehlé gazdinky, že kapustnice, segedínske guláše, kapustníky či koložvárske kapusty už máte v malíčku a uvaríte či upečiete ich aj o polnoci. 

Ale vedeli ste, že kyslá kapusta lieči aj zvonku? Presne tak. Stačí si pravidelne prikladať kyslú kapustu na kŕčové žily alebo boľavé kĺby a už čoskoro pocítite výraznú úľavu. To isté sa týka šťavy z kyslej kapusty. Ak vás trápia črevné parazity, vypite aspoň dva poháre tejto šťavy denne. Rovnako tak vám tento vynikajúci a zdravý nápoj poslúži ako liek proti chrípke či nachladnutiu. Smelo do toho – vložte sa do rúk kyslej kapuste a ona sa vám za to štedro odmení.

Na záver ešte niekoľko vybraných benefitov kyslej kapusty:

  • má omladzujúce účinky,
  • neutralizuje vysoký obsah tukov,
  • podporuje mentálnu sviežosť,
  • pomáha pri tvorbe červených krviniek,
  • posilňuje kosti a svalstvo,
  • znižuje hladinu cholesterolu,
  • zvyšuje odolnosť voči stresu.
Reklama

Kyslá kapusta – poklad v kuchyni aj domácej lekárničke

Kyslá kapusta je viac než len tradičná príloha k mäsu či súčasť zimných jedál. Je to univerzálna potravina, ktorá si nájde miesto v polievkach, hlavných jedlách, zapekaných pochúťkach, ale dokonca aj v jednoduchých šalátoch. Okrem toho ponúka aj nečakané zdravotné využitie – či už vo forme obkladov, alebo v podobe jej liečivej šťavy.

Ak ju budete pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička, obohatíte telo o vitamíny, minerály aj probiotiká, ktoré posilňujú imunitu a podporujú trávenie. Navyše si môžete vychutnať nespočetné množstvo chutných receptov, ktoré potešia celú rodinu. Kyslá kapusta tak právom patrí medzi najcennejšie dary našich predkov, ktoré by sme nemali prestať využívať.

Aktualizovaný článok: 06.10.2025

0/5 - 0 hlasov

19 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

25.06.2019 09:44

Kyslú kapustu mám veľmi rada - či už ako šalát alebo ako prílohu v jedle.

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.12.2018 13:05

To kura s kyslou kapustou vyzerá zaujímavo.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

23.11.2018 15:32

omylom som poslala ten komentár 2x.ospravedlňujem sa.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

23.11.2018 15:31

dobré rady,len trochu málo receptov.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

23.11.2018 15:29

dobré rady,len trochu málo receptov.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

21.11.2018 20:03

kapustu sme si robili aj tento rok vlastnú a je vynikajúca ... máme ju radi surovú a potom často varím kapustnicu alebo koložvársku ... :-)

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

08.11.2018 17:14

ja kapustnicu varím aj hodinu- je tam aj mäso...

Vaše meno:

Kristína Bertová

Kristína Bertová

02.11.2018 17:23

My zvykneme z kyslej kapusty robievať hlavne kura na kapuste, segedín, ale aj len kapustu s hrubými cestovinami. Osobne zvyknem minimálne raz do týždňa jesť kyslú kapustu lebo zvyšuje odolnosť voči stresu.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

11.10.2018 23:42

najradšej mám halušky s kapustou

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

10.10.2018 11:18

neviem si predstaviť variť bez kapusty..

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

08.10.2018 15:28

Kyslá kapusta je naozaj všeliek na všetko. Máme ju radi. Najlepšie chutí tá domáca.

Vaše meno:

Jana Džavanová

Jana Džavanová

07.10.2018 12:45

kyslu kapustu milujem. najviac mam rada vianocnu kapustnicu, jedla by som ju aj cely rok. ale uz sa blizia vianoce, tak to uz vydrzim :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

06.10.2018 13:55

Kyslu kapustu milujem,bohužiaľ nie je vhodná pri hist.intol.Ale kura s kapustou robievam a milovala som kapustné lokše od starkej..mňam!!!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

06.10.2018 10:00

kyslú kapustu obľubujeme, i zajtra sa k nedeľňajšiemu obedu chystám vyskúšať nový recept z nej

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

05.10.2018 21:50

kapustu milujem

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

05.10.2018 20:40

Niekedy nás otec nútil rezať a tlačiť kapustu do suda.. Teraz by som to už robila s radosťou, ale vtedy ako dieťa,nie.! Máme radi a vieme,že je veľmi zdravá a najmä šťava z nej.!! Varím rôzne jedlá ,tiež ten recept s kur.stehnami , no ja to všetko zalejem smotanou s cesnakom ,a je to fantastické ..Nevedela som však ,že ju netreba variť viac ako 25 min., a že sa dá použiť aj zvonka na krčové žily a pod. Dakujem za článok :-)

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

05.10.2018 12:57

Kyslá kapusta je najlepšia a hlavne tá od babičky.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

05.10.2018 09:23

Kyslú kapustu máme všetci radi, či už len tak surovú alebo tiež varenú v rôznych jedlách. Hlavne v tomto období nesmie u nás chýbať, má veľa vitamínov a prospešných látok pre naše zdravie.
Recepty vyzerajú veľmi dobre a chutne, vyskúšame.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.10.2018 06:46

Kyslá kapusta je jednoducho všeliek.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE