Kyslá kapusta je jednoducho všeliek, to bez debaty. A hoci nie každý holduje jej chuti, ponúka nášmu zdraviu také obrovské množstvo benefitov, že je doslova hriechom ich nevyužiť. Práve kvasenie dáva kapuste vysoký podiel vitamínu B12, ktorý by sme v iných potravinách, v takom množstve, len márne hľadali (okrem morských rias). Ide totiž skutočne o mimoriadne vzácny a ojedinelý vitamín. Poďme sa však spoločne pozrieť na tie najlepšie recepty z kyslej kapusty a veríme, že minimálne jeden z nich zavonia aj vo vašej kuchyni.
To, čo spája recepty, ktoré sme dnes pre vás vybrali, je nielen ich hlavná ingrediencia (kyslá kapusta), ale aj jednoduchosť a rýchlosť prípravy.
Zaujímavosti o kyslej kapuste:
- Málokto si to uvedomuje, ale pravidelná konzumácia kyslej kapusty zlepšuje duševnú sviežosť, náladu, odolnosť voči stresu, mozgový a nervový metabolizmus.
- Nikdy ju nepreplachujte! Zbytočne by ste sa tak pripravili o množstvo vzácnych látok. Ak sa vám predsa len kyslá kapusta podarila príliš slaná, lepšou voľbou bude menej posoliť zvyšok jedla.
- Nikdy ju nevarte dlhšie, ako 25 minút, ak vám záleží na zachovaní jej cenných látok a chrumkavosti.
Jednoduchý šalát z kyslej kapusty
Ingrediencie:
- 250 g kyslej kapusty
- 2 PL hrozienok
- jablko
- 1 PL rastlinného oleja (neodporúčame olivový)
Postup: Kyslú kapustu mierne prevzdušnite vidličkou, umyté jablko spolu so šupkou pokrájajte na kúsky a zmiešajte s kapustou. Pridajte hrozienka, olej a premiešajte. Že by vám nikdy nenapadlo kombinovať jablko či hrozienka s kyslou kapustou? To preto, že ste túto jedinečnú chuť doslova vitamínovej bomby ešte nezažili. Veríme, že vás ohúri rovnako ako nás.
Shutterstock®Kuracie stehná s kyslou kapustou
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- kuracie stehná
- cibuľa
- strúčik cesnaku
- 70 g údenej slaniny
- štipka soli a mletého čierneho korenia, mletej rasce a sladkej červenej papriky
Postup: Pripravte si hlbší pekáč, na ktorého dno si poukladajte plátky slaniny, kapustu, kuracie stehná, ktoré posoľte a okoreňte a navrch poukladajte plátky cibule a plátky cesnaku. Všetko to podlejte vodou (alebo vývarom, ak máte) a prikryté pečte v rúre na 200 °C, asi hodinu. Po hodine pekáč odokryte a nechajte na chvíľku dopiecť. Ako prílohu môžete zvoliť varené zemiaky alebo knedľu.
Kapustnica s údeným mäsom
Ingrediencie:
500 g kyslej kapusty
300 g údeného mäsa alebo klobásy
2 zemiaky
1 cibuľa
2 bobkové listy
celé čierne korenie, rasca, soľ podľa chuti
Postup: Do väčšieho hrnca vložte kyslú kapustu, pridajte bobkový list a celé korenie. Zalejte vodou a varte asi 20 minút. Medzitým si nakrájajte údené mäso na kocky a pridajte ho ku kapuste spolu s na kocky nakrájanými zemiakmi. Dochuťte soľou a rascou a varte, kým zemiaky nezmäknú. Kapustnica chutí najlepšie s čerstvým chlebom.
Zapekaná kyslá kapusta s cestovinami
Ingrediencie:
300 g kyslej kapusty
250 g cestovín (napr. kolienka alebo fliačky)
1 cibuľa
100 g slaniny
150 g tvrdého syra
smotana na varenie
Postup: Cestoviny uvarte v osolenej vode. Na panvici opražte slaninu s cibuľou, pridajte kyslú kapustu a krátko poduste. V miske zmiešajte cestoviny s kapustovou zmesou, pridajte trochu smotany a nastrúhaný syr. Všetko dajte do zapekacej misy a pečte pri 180 °C asi 20 minút, kým syr nezozlatne.
Shutterstock®Plnené zemiakové placky s kyslou kapustou
Ingrediencie:
500 g zemiakov
200 g kyslej kapusty
1 cibuľa
1 vajce
2 PL múky
soľ, korenie, majoránka
Postup: Zemiaky nastrúhajte a zmiešajte s vajcom, múkou, soľou a majoránkou. Na panvici opražte cibuľu, pridajte kapustu a krátko poduste. Na panvici rozprestrite tenkú vrstvu zemiakového cesta, navrch dajte kapustovú náplň a zakryte ďalšou vrstvou cesta. Opečte z oboch strán dozlatista. Výborné chutia s kyslou smotanou.
Segedínsky guláš s kyslou kapustou
Ingrediencie:
500 g bravčového mäsa (plece alebo krkovička)
400 g kyslej kapusty
2 cibule
2 PL bravčovej masti alebo oleja
2 PL sladkej mletej papriky
200 ml kyslej smotany
soľ, korenie, bobkový list, rasca
Postup: Na masti orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte mäso pokrájané na kocky a prudko opečte. Dochuťte soľou, rascou a paprikou, podlejte vodou a duste, kým mäso nezmäkne. Potom pridajte kyslú kapustu a bobkový list a varte ešte asi 20 minút. Nakoniec pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte. Podávajte s knedľou alebo čerstvým chlebom.
Shutterstock®TIP: Obklad a šťava z kyslej kapusty
To sme vás teraz zrejme zaskočili, je tak? Čakali ste ďalší z tipov na nedeľný obed a my vám ponúkame obklad! Áno, pretože veríme, že ste už natoľko zbehlé gazdinky, že kapustnice, segedínske guláše, kapustníky či koložvárske kapusty už máte v malíčku a uvaríte či upečiete ich aj o polnoci.
Ale vedeli ste, že kyslá kapusta lieči aj zvonku? Presne tak. Stačí si pravidelne prikladať kyslú kapustu na kŕčové žily alebo boľavé kĺby a už čoskoro pocítite výraznú úľavu. To isté sa týka šťavy z kyslej kapusty. Ak vás trápia črevné parazity, vypite aspoň dva poháre tejto šťavy denne. Rovnako tak vám tento vynikajúci a zdravý nápoj poslúži ako liek proti chrípke či nachladnutiu. Smelo do toho – vložte sa do rúk kyslej kapuste a ona sa vám za to štedro odmení.
Na záver ešte niekoľko vybraných benefitov kyslej kapusty:
- má omladzujúce účinky,
- neutralizuje vysoký obsah tukov,
- podporuje mentálnu sviežosť,
- pomáha pri tvorbe červených krviniek,
- posilňuje kosti a svalstvo,
- znižuje hladinu cholesterolu,
- zvyšuje odolnosť voči stresu.
Kyslá kapusta – poklad v kuchyni aj domácej lekárničke
Kyslá kapusta je viac než len tradičná príloha k mäsu či súčasť zimných jedál. Je to univerzálna potravina, ktorá si nájde miesto v polievkach, hlavných jedlách, zapekaných pochúťkach, ale dokonca aj v jednoduchých šalátoch. Okrem toho ponúka aj nečakané zdravotné využitie – či už vo forme obkladov, alebo v podobe jej liečivej šťavy.
Ak ju budete pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička, obohatíte telo o vitamíny, minerály aj probiotiká, ktoré posilňujú imunitu a podporujú trávenie. Navyše si môžete vychutnať nespočetné množstvo chutných receptov, ktoré potešia celú rodinu. Kyslá kapusta tak právom patrí medzi najcennejšie dary našich predkov, ktoré by sme nemali prestať využívať.
Aktualizovaný článok: 06.10.2025