Vitamíny ukryté v reďkovke

 

Reďkovka je koreňová zelenina, ktorú by ste si mali dopriať na tanieri pravidelne. Nielen preto, že pokrmu dodá jemnú štipľavosť, ale najmä vďaka veľkému obsahu vitamínov.

 

Pomôže vám zlepšiť imunitu a zrýchli váš metabolizmus. Okrem toho obsahuje minimum kalórií, takže si ju môžete dopriať kedykoľvek počas dňa. 

 

Vypestujte si reďkovku

 

Reďkovka patrí k nenáročnej zelenine, o ktorú sa nemusíte veľmi starať. Stačí ju zasadiť na slnečné miesto v záhrade, pravidelne polievať a čoskoro si môžete zozbierať vlastnú úrodu. Semienka reďkovky vysádzajte 5 cm od seba, približne do hĺbky jedného centimetra. Po zasadení pravidelne okopávajte, aby nezarastala burinou. 

 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Reďkovka

Zdroj: Shutterstock®

Druhy reďkovky

 

V našich končinách je najznámejšia červená reďkovka, no na trhu už dnes môžete nájsť aj iné druhy. Za zmienku stojí najmä biela reďkovka, ktorá sa líši od červenej nielen svojou farbou, ale aj veľkosťou. Biela reďkovka je omnoho väčšia. Chuťovo sú tieto druhy odlišné tiež. Typickú pikantnú príchuť reďkovky v bielej odrode nehľadajte, pri jej jedení si pochutnáte na sladkej chuti.

 

Prečo je taká zdravá?

 

Reďkovka okrem vysokého obsahu vitamínu C obsahuje aj vitamíny B a E. Z minerálnych látok tu má vysoké zastúpenie draslík, sodík, vápnik alebo horčík a jej štipľavú chuť zabezpečujú silice so sírou. Táto zelenina tiež patrí medzi nízkokalorické, pretože v 100 g reďkovky sa nachádza len 14 kalórii. To je aj dôvod, prečo by ju mali do svojho jedálnička zaradiť najmä obézni ľudia. 

 

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Prírodné antibiotikum

 

Reďkovka má pre ľudský organizmus niekoľko pozitívnych účinkov. Znižuje hladinu cholesterolu, štiepi tukové zásoby a čistí močové cesty. Je taktiež označovaná ako prírodné antibiotikum, pretože ničí baktérie a zvyšuje imunitu. Podporí vaše trávenie a pomôže vám s odstránením nadbytočnej vody z tela.

 

 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Reďkovka

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

16.07.2015 11:47

reďkovku máme doma vždy a veľmi ju máme všetci radi či len tak samotnú alebo v rôznych zeleninových šalátoch

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

24.05.2020 14:24

Mám ju veľmi rada a konzumujem ju výhradne iba domácu, pretože je poriadne ostrá :-) A niekedy dokonca len tak samotnú bez ničoho, namiesto nezdravého mlsania :-D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.