Niekedy v závale povinností ani nevieme, čo si uvariť na obed. Občas proste nemáme čas stáť pri sporáku a pripravovať trojchodové menu alebo nejaký komplikovanejší recept, ktorého príprava zaberie minimálne 2 hodiny (keď nie celé dopoludnie). Práve v takýchto prípadoch je skvelé mať v zálohe jednoduché recepty, ktoré sú chutné a zároveň jednoduché na prípravu. A teda hlavne rýchlo pripravené. V tomto prípade platí, že zemiaky si môžete pripraviť aj deň vopred alebo teda večer vopred.
Síce sa o zemiakoch hovorí, že je to jedlo chudobných, no ak ich naplníte ďalšími chutnými surovinami, tak z toho bude rázom gurmánsky pokrm, ktorý nikto neodmietne. Pripravené vyskúšať niečo nové? Ak áno, tak sa pustite do prípravy pečených zemiakov so smotanou a slaninkou.
Na tieto pečené zemiaky potrebujete:
- 4 veľké zemiaky
- 150 g tvrdého syra
- kyslú smotanu
- slaninu
- soľ a korenie
Zemiaky poriadne umyjeme a uvaríme ich v šupke do polomäkká. Keď budú uvarené, tak ich necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky prerežeme na polovicu a čiastočne z nich vydlabeme vnútro. To v miske zmiešame s nastrúhaným syrom, smotanou a na kúsky nakrájanou slaninou. Podľa chuti a potreby osolíme a okoreníme. Takto pripravené zemiaky pečieme pri teplote 200 °C približne 5 až 10 minút.
Pred podávaním ich môžeme posypať bylinkami alebo jarnou cibuľkou, no pokojne aj opraženou slaninkou. Zemiaky sú skvelé aj samé osebe, no hodia sa aj k mäsku. Najlepšie však chutia čerstvo upečené a ešte teple, kedy sa syr dokonalo rozlieva.
Ak zo zemiakov chcete vyťažiť maximum a pripraviť z toho maximálne gurmánsky, respektíve sedliacky pokrm, tak do zmesi pridajte aj klobásku. Aj s ňou sú tieto zemiaky fantastické. Chutné sú aj s cibuľkou a bryndzou, takže čím ich naplníte je len na vás.
Prajeme vám dobrú chuť!