Ak ste milovníkmi gréckej kuchyne, tak dozaista patríte aj k milovníkom typického gréckeho jedla, akým je gyros. Tento tradičný grécky pokrm sa stal obľúbeným po celom svete a jeho lahodné chute a vône vás okúzlia na prvý hryz.
Gyros je jednoduchý na prípravu a je vhodný pre tých, ktorí túžia po autentickom gréckom jedle v pohodlí svojho domova. Od jemne marinovaného mäsa po lahodné omáčky a tradičné prílohy, naučíme vás, ako si pripraviť tento grécky poklad s domácou atmosférou.
Bez ohľadu na to, či plánujete grilovať vonku alebo variť v kuchyni, grécky gyros je ideálny spoločník pre rodinné stretnutia, večierky s priateľmi alebo jednoducho pre všetkých milovníkov gréckej kuchyne.
Grécky gyros, ikonické grécke jedlo, má svoje hlboké korene v tradičnej gréckej kuchyni. Toto jedlo je synonymom pre autentickú grécku gastronómiu a je obľúbené medzi domácimi aj medzi turistami, ktorí navštevujú Grécko.
Tradičný grécky gyros
Na rozdiel od iných tradičných gréckych jedál, ako sú napríklad suflaki (špízy) alebo moussaka (vrstvený zapekaný pokrm), gyros je výnimočný vďaka svojej jednoduchosti a prispôsobiteľnosti. Jeho jedinečná chuť a jednoduchosť prípravy sú dôvodom, prečo je tak populárny medzi domácimi kuchármi aj v reštauráciách po celom svete.
Grécky gyros je ikonou gréckej kuchyne a symbolom jednoduchosti a chutí. Akonáhle ochutnáte grécky gyros, ocitnete sa v Grécku a prenesiete sa do sveta slnka, mora a neodolateľných chuťových zážitkov.
Odporúčame: Kráľovská pochúťka! Domáca pečeňová paštéta, ktorá ohromí chuťové poháriky
Zdroj: Depositphotos
Na grécky gyros potrebujete:
- 1 kg filetov z kuracích stehien
Na marinádu potrebujete:
- 3 veľké strúčiky cesnaku
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL olivového oleja
- 3 PL gréckeho jogurtu
- 1 ½ PL sušeného oregana
- 1 lyžička soli
- čierne korenie
Na tzatziky potrebujete:
- 2 uhorky
- 1 ¼ pohára gréckeho jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL panenského olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ lyžičky soli
- čierne korenie
Na šalát potrebujete:
- 3 paradajky (nakrájané na kocky)
- 3 uhorky (nakrájané na kocky)
- ½ červenej cibule (nadrobno nakrájanej)
- ¼ šálky petržlenovej vňate
- soľ a korenie
Na servírovanie:
- 4 až 6 pita chlebov
Postup prípravy:
- Prísady na marinádu vložte do uzatvárateľného vrecka a premiešajte ich. Do vrecka následne pridajte filety z kuracích stehien a poriadne premiešajte, aby sa celé stehná pokryli marinádou. Marinujte aspoň 2 hodiny, ideálne však 12 hodín.
- Pripravte si tzatziky. Uhorku pozdĺžne prekrojte na polovicu a vydlabte vnútro. Následne uhorku ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Následne z uhorky vyžmýkajte prebytočnú šťavu. Preložte do misky, pridajte ostatné prísady a premiešajte. Hotové tzatziky nechajte odstáť aspoň 20 minút, aby sa prepojili všetky chute.
- Pripravte si šalát. Zmiešajte všetky ingrediencie a nechajte odstáť.
- Vyberte namarinované kuracie stehná a ugrilujte. Pre čo najlepšiu chuť je vhodné grilovať ich na vonkajšom grile, avšak pokojne môžete aj na grilovacej panvici. Kuracie stehná pečte 2 až 3 minúty z každej strany. Pred servírovaním prikryte alobalom a nechajte odpočívať 5 minút.
- Môžete servírovať! Ak máte kuracie stehná veľké, tak ich nakrájajte na menšie kúsky. Následne si pripravte pita chlieb. Do jeho stredu dajte trochu šalátu, naň kuracie mäso a tzatziky. Chlieb zrolujte, zabaľte do papiera, aby ste ho „spevnili“ a podávajte.